Voorjaar 2017 Spanje (deel 4)


5 april
IMG_0010Bram kwam ons vanochtend uitnodigen voor zijn “patatdag”, hij ging voor een groot gezelschap Belgen en Nederlanders patat bakken. Er werden lange tafels neergezet en een aantal mensen brachten wat hapjes mee. Stoelen en drank moesten we zelf voor zorgen. Het werd een gezellige namiddag/avond en de patat was volop aanwezig. 
 
6 april
IMG_0025IMG_0026Weg uit Tavernes, 2 dagen is genoeg. Via de N332 richting Gandia, onderweg wat boodschappen gedaan en we rijden naar Altea. Jo en Nick staan op een kleine CP van Daniella en ze hebben een plekje voor ons gereserveerd. Het is een kleine CP direct aan het strand bij een wat vervallen oud huis, de badkamer lijkt wel op een schuurtje van ons huis in Sanvensa!!!. Hartelijke ontvangst en gauw de stoelen buiten op deze mooie plek. Gisteren hadden Jo en Nick toevallig Paul en Ingrid ontmoet, die hier op zo'n 100 mtr afstand een IMG_0045appartement hebben gehuurd. We hebben ze gebeld en al gauw kwamen ze langs, afgesproken daar het borreluurtje te houden. S'Middags fietsen we langs de boulevard naar Albir en het was een herkenning, de grote CP helemaal vol en ook de camping was nog goed bezet, hier wordt heel veel overwinterd. Dan naar Paul en Ingrid, mooi appartement, al helemaal ingericht met hun eigen spullen, veel logeerruimte voor de kinderen en gasten. Ze zijn er heel blij mee.Terug bij de camper een hapje gegeten en onze Engelse buurman pakte zijn trekzak (melodia) en ging op het muurtje bij het strand wat zitten spelen, prachtig plaatje zo tijdens de zonsondergang.
Gereden 84 km
 
7 april
Vanochtend eerst een wandeling gemaakt door Cap Negret, een buitenwijkje van IMG_0034Altea. Hier op de heuvels staan nog mooie oude huizen met soms prachtige tuinen, fruitbomen, oude olijfbomen, amandel etc. Zo'n mooi stukje verwacht je eigenlijk niet meer hier aan de volgebouwde kust. Ook het appartement van Paul en Ingrid ligt in dit wijkje, maar dan direct aan zee. Voor de lunch fietsen we weer naar Altea waar we met z'n zessen gaan eten, lekker en vooral gezellig. Mooi om alle verhalen van Paul en Ingrid te horen hoeveel werk ze hebben om Spaans ingezetene te worden.
 
8 april
IMG_0058IMG_0055We verlaten deze mooie plek en rijden vaar Crevillente, de camping Las Palmeras. We willen nu eindelijk een keer de Palmpaas zondag in Elche meemaken. Deze zondag, Domingo de Ramos, is bekend omdat men daarvoor van gebleekte palmbladeren mooie gevlochten stokken maakt, die worden meegedragen in de processie. Er zijn zo'n 25 families die hierin gespecialiseerd zijn. Vandaag is er nog de speciale markt waar deze stokken te koop zijn en Rob en ik pakken de bus naar Elche en zoeken de markt op. We kopen zo'n stok en lopen wat door het oude centrum. Met de bus weer terug naar de camping, een heel gedoe want de bussen vertrekken op zeer onregelmatige tijden en dus niet volgens het officiele schema, maar uiteindelijk belanden we weer in Crevillente. Samen met Jo en Nick kokkerellen we wat buiten, de lekkere temperatuur laat dit toe.
Gereden 91 km
 
9 april
IMG_0063IMG_0072We gaan al vroeg met de bus naar Elche en zijn rond 10.30 op het busstation. Daar vlakbij verzameld men zich voor de processie, de Palo staat klaar om door de dragers door de stad te worden gevoerd, er zijn wel 100 man die dit doen. Een paar muziekkorpsen en heel veel families met prachtig uitgewerkte stokken.Rond een uur of elf start de processie en men gaan stapvoets op de maat van de muziek door de stad. Alle broederschappen dragen hun vaandels mee, IMG_0077IMG_0074verder in de week heeft elke broederschap zijn eigen processie. Na de Palo volgt nog een muziekkorps en daarna sluiten alle mensen met hun palmpaas stokken aan en lopen dan de route door de stad. Al met al duur dit zeker 2,5 uur. Gelukkig is het lekker weer, we pakken en terrasje en gaan daarna naar de prachtige palmentuin. Elche is beroemd om zijn palmen. Hier in de stad staan er duizenden in allerlei verschillende soorten. Maar vooral het palmenpark is IMG_0089een belevenis en vandaag is het ook een ontmoetingspunt voor de Spanjaarden, die hier gezellig rondlopen. De kinderen op de vele speelplaatsen. Langzaam aan lopen we weer naar busstation en ook nu weer ongeregelde vertrektijden. Maar het went en we wachten rustig af tot de bus komt. Aangekomen in Crevillente zien we dat hier volop de Palmzondag wordt gevierd, alle restaurants zijn vol, men staat in de wacht voor een plekje. Ook het restaurant bij de camping is vol. Maar gelukkig hebben wij voorraad dus we maken zelf wel iets.
 
10 april
IMG_0007Jo en Nick vertrekken van de camping, zij gaan richting de geitenwei bij Cañada de Gallego, wij blijven vandaag hier en willen morgen naar Cartagena. Het moet een leuke stad zijn en ook daar zijn weer processies voor de Semana Santa. We lunchen in het restaurant bij de camping, was aanbevolen en we werden niet teleurgesteld. Het eten was goed en de prijs ook! In de folder van de gemeente Crevillente wordt de oude stad aangeprezen met een aantal bezienswaardigheden. Laat in de middag fietsen we omhoog en gaan het oude stadsdeel bekijken. Nou die aanprijzing was echt overdreven, de kerkgebouwen zien er mooi uit, maar dat is dan ook het enige, veel bouwvallen en geen mooie huizen. De oude moorse wijk is bijna een IMG_0002 - kopieIMG_0004 - kopieruïne, nauwe vieze straatjes. We gaan wel het Semana Santa museum binnen en mogen de Palos bekijken. Gemiddeld lopen er100 mannen onder, de palos wegen tussen de 1800 en 2000 kg!!! Voor elke dag van de heilige week is er een andere palo. We kregen vriendelijke uitleg en mochten als enige door het museum lopen, nou ja museum, het is meer een opslagruimte. Ook hier is het een beetje vergane glorie. In de stad zijn heel veel Marokkanen en daardoor ook veel marokkaanse winkeltjes. Vroeger was hier een belangrijke tapijtindustrie en waarschijnlijk zijn de Marokkanen als gastarbeiders hier naar toe gegaan.
 
Klik hier voor deel 5