Voorwoord Najaar 2016 Frankrijk / Italië

 
1 september
Aanstaande zaterdag komt het er dan eindelijk van. Wij gaan proberen de laatste informatie te verkrijgen over het schilderij van Madonna del Sangue en de Rob zijn overgrootvader Giovanni Maria Majno.
IMG_0001Zijn hele leven kent hij dit schilderij en was er altijd door gefascineerd, mede door het romantische verhaal dat erbij hoorde. Het hing bij zijn oma en die vertelde dat haar vader het uit Italië had meegebracht naar Nederland. Hij was schoorsteenveger en kwam uit de buurt van St.Maria Maggiore bij Domodossola (Noord-Italie).Toen wij trouwden hebben wij het gekregen. Altijd al geïnteresseerd in de herkomst van het schilderij en naar de overgrootvader die het naar verluid had meegenomen vanuit Italië naar Nederland.
Enkele jaren geleden zijn we tijdens een van onze camper reizen in St. Maria Maggiore op zoek gegaan. In deze plaats was inderdaad een schoorsteenvegers museum gevestigd, omdat de meeste Italiaanse schoorsteenvegers uit deze omgeving kwamen. Het was helaas gesloten tijdens ons bezoek. Jammer genoeg hebben wij er toen verder niets kunnen vinden.
Dankzij internet zijn we nu heel wat verder gekomen. Eerst ben ik gaan googlen met de tekst ”in gremio matris sedet sapientia patris” die als devies op het schilderij voorkomt. De originele fresco, waarvan het schilderij afgeleid is, bleek zich te bevinden in het heiligdom van de Madonna di Re in het dorpje van die naam, dat inderdaad in de buurt van St.Maria Maggiore ligt. Veel van de eerste gastarbeiders (schoorsteenvegers) hadden de afbeelding van de Onze Lieve Vrouw van het Bloedwonder bij zich en hebben deze over heel Europa verspreid. Tot zover klopte alles dus aardig en ben ik verder gaan zoeken met de naam Majno (Maino) en vond ik tot mijn grote verbazing de originele huwelijksakte van mijn overgrootvader waarop ook de namen staan van zijn ouders, welke net als hij afkomstig waren uit de plaats Albogno, waar hij zelf ook in 1852 geboren is. Dit dorp ligt in de Vallei van Vigezzo vlak bij Druogno net als Re en St. Maria Maggiore.
De familienaam Majno kwam veel voor in dit dorp bij Druogno .De gegevens uit de geboorte- en doopregisters uit dit dorp, gaan terug tot het jaar 1500. Wij zijn van plan om bij ons bezoek aan dit mooie stukje Italië, in het dorp Albogno te gaan zoeken of daar nog verre familieleden te vinden zijn. Misschien kunnen wij daar nog meer vinden over de herkomst van het schilderij. Sinds kort heb ik contact met een restauratie-atelier in Marese ook in de buurt van Albogno, waar al verschillende schilderijen met de zelfde afbeelding van de Madonna zijn gerestaureerd en zij weten waarschijnlijk meer over de ouderdom en de schilder techniek van het schilderij.

Klik hier voor deel 1