ZOMER 2015 weekje Texel en Friesland

 

woensdag 10 juni

Vandaag vertrekken we voor een weekje naar Texel. Om een uur of 11 vertrekken we uit Hollandsche Rading en rijden naar het noorden. Schagen is ons doel om te overnachten en dan morgen op tijd naar Texel oversteken. We komen in Schagen aan bij de jachthaven en het lokt ons niet om hier de rest van de dag te blijven staan. We bellen naar de camping in Texel en we kunnen daar vandaag al terecht. IMG_0020Dus doorrijden naar Den Helder waar we al snel met de ferry over kunnen. Het was even zoeken naar de camping Loodsmansduin omdat er een weg was afgesloten maar uiteindelijk staan we op een mooie plek. Terwijl we de camper neerzetten stoppen John en Gaby naast ons. Dit zijn bekenden die hier in het voorseizoen 3 maanden staan. We hadden al van Emile en Annemiek gehoord dat ze hier waren. Aan het eind van de middag drinken we gezamenlijk een drankje en ze weten ons veel te vertellen over Texel. Na de laatste koude dagen ziet het er voor de komende dagen gunstig uit er worden een paar mooie dagen verwacht. We verheugen ons erop.

 

donderdag 11 juni

We stappen al vroeg op de fiets en gaan Texel verkennen. Er is een scala aan fietspaden en goeie knooppunten. IMG_0005IMG_0015 - kopieEerst toeren we wat door Den Hoorn, een erg leuk dorp waar veel open huizen zijn waar kunst te zien is. Men noemt het Lange Juni. Op ons gemak fietsen we naar Den Burg en zijn verrast door deze leuke plaats. Mooie oude huizen, gezellige straatjes met leuke winkels, pleintjes met terrassen die redelijk vol zijn. Het is dan ook mooi weer en men geniet ervan. De rijdende beiaardier geeft een concert op het plein. We fietsen terug langs het natuurgebied De Dennen, ook weer een leuk fietspad grotendeels IMG_0013IMG_0017door het bos. We nemen de afslag via de Jan Ayeweg naar het strand en komen uit bij Paal 12. Het strand is hier prachtig, zo goed als verlaten, slechts enkele mensen op het strand. We strijken neer in de strandtent Paal 12 en genieten van een lekker broodje en een drankje. Dan weer op de fiets en vervolgen onze route naar de camping waar we de rest van de dag heerlijk genieten van de zon die vandaag volop schijnt, de wind is nog fris maar we vinden een plekje in de luwte.

 

vrijdag 12 juni

Opstaan met een stralende zon en dus heerlijk buiten ontbijten. Weer door Den Hoorn en nu richting t'Horntje. Vandaar langs de dijk naar Oudeschild. Overal langs IMG_0032IMG_0041en op de dijk zien we de bekende Texelse schapen met hun dikke lammeren. Dan komen we aan in Oudeschild, alweer zo'n leuk dorp met leuke huisjes. Op naar de haven waar vandaag de vissersboten binnenlopen voor het weekend. Er is veel te zien en we kopen kaartjes voor een boottocht over de wadden. Eerst gaan we een lekker visje eten bij v.d. Sar, een bekende vishandel in Oudeschild. Om 2 uur vertrekt de boot en we varen eerst naar het IMG_0040IMG_0053ondiepe deel waar de zeehonden kunnen worden gespot. We zien er een paar met hun koppies boven het water komen maar voor een groter aantal zijn we te laat, de vloed komt op. Dan varen we verder, de netten voor de garnalenvangst worden uitgegooid. Na een half uurtje worden ze weer opgehaald en er is behoorlijk wat in de netten gekomen. Ook veel andere bijvangst zoals krabbetjes, kleine tong en veel andere soorten. De kinderen aan boord IMG_0075IMG_0056krijgen een leuke uitleg over de verschillende vissen die later weer teruggegooid worden. De garnalen worden gekookt en we kunnen allemaal proeven en krijgen zelfs een zakje garnalen mee. Om 4 uur zijn we weer in de haven en stappen op de fiets en via een andere route rijden we terug naar Den Hoorn. Het was een heerlijke dag, mede door het fantastische weer van vandaag. Volop zon, minder wind en een heerlijke temperatuur.

 

zaterdag 13 juni

Dat is even wat anders, bewolkt, fris en af en toe regen. Balen!!! In de middag wordt het droog en lopen we naar Den Hoorn. Het is daar “Lange Juni”, veel IMG_0021IMG_0027kunstenaars exposeren dan in het dorp. We krijgen bij een galerie een leuke uitleg over Den Hoorn toen en nu, uitgebeeld in foto's en schilderijen. Bij de slager in het dorp kopen we wat lamskoteletten (dat kun je niet missen op Texel) en wandelen het dorp wat rond. Het is maar klein, dus je bent zo klaar. Dan weer terug naar de camper, gelukkig net voor de bui binnen.

 

zondag 14 juni

Nog steeds somber maar na de bui stappen we op de fiets en gaan naar de Mokbaai en de Horstermeertjes. IMG_0010 - kopieIMG_0003 - kopieEen prachtig natuurgebied met heel veel vogels, overal zien we de vogel spotters met kijkers en camera's. We wandelen wat rond het meertje en zien veel wilde bloemen en natuurlijk de schapen die hier vrij rond lopen. Dan weer op de fiets, nu naar het strand bij Paal 9. Ondanks het weer is het behoorlijk druk en ook wij wandelen een stuk langs het strand. Daarna doen we de strandtent Paal 9 aan voor een broodje en een Texels biertje. Als we terug fietsen krijgen we weer een bui op ons kop.

 

maandag 15 juni

Redelijk weer vandaag, fris maar zonnig. We fietsen via een mooie route naar IMG_0021 - kopie (2)IMG_0007 - kopie (2)Ecomare, de zeehonden opvang. Er is veel te bekijken, het ontstaan en de geschiedenis van Texel, films over de Wadden en natuurlijk de zeehonden. We zien het voeren van de zeehonden en er is een leuke uitleg over het hoe en waarom ze in de opvang zitten. De meeuwen scheren over de zeehonden heen en proberen een visje mee te pakken. Ook worden hier de zeehonden opgevangen die extra verzorging nodig hebben en die later weer worden IMG_0025 - kopieIMG_0022 - kopie (2)teruggezet in zee. Daarna gaan we naar het zee aquarium, waarin je de meeste vissen die hier in de zee voorkomen kunt bekijken. We fietsen door naar De Koog, de grootste badplaats van het eiland, nemen er even een kijkje naar het strand. Verder lokt het ons niet en fietsen we door. Weer een mooie route, langs verschillende campings en door een natuur gebied. Vooral het dijkje dwars door polders en rietlanden is erg leuk om te fietsen. Voor Den Burg gaan we weer IMG_0026 - kopieIMG_0017 - kopievia de Rozendijk door het natuurgebied van De Dennen richting Den Hoorn. Vandaag is er in Den Hoorn een grote rommelmarkt, dus ook daar een kijkje nemen. Het lijkt wel een verzameling van kringloop winkels, alles is er te koop en het is erg druk. Iedereen is op zoek naar een koopje.

 

Dinsdag 16 juni

We worden wakker met het getik van de regen op ons dak, maar al snel klaarde het op. Na de koffie zijn we een duinwandeling gaan maken. Je kunt zo vanuit de IMG_0028 - kopieIMG_0043 - kopiecamping de duinen in en wandelt dan door een natuurgebied. We klimmen omhoog naar de bunker met uitzichtpunt en genieten van het uitzicht rondom. Hier in de duinen lopen grote kuddes Schotse Hooglanders, prachtige dieren om te zien. Zij doen zich hier tegoed aan het gras en het water in de kleine duin meertjes. Ook lopen er wat paarden rond. Terug bij de IMG_0037 - kopieIMG_0048 - kopiecamper komt John even langs, hij en Gaby zijn weer terug op de camping na een paar daagjes thuis te zijn geweest. Het weer is behoorlijk opgeklaard en we kunnen de hele middag genieten van de zon. Tegen borreltijd lopen we naar John en Gaby en hebben een paar genoeglijke uurtjes met elkaar.

 

Woensdag 17 juni

Op tijd vertrekken we vanaf Texel en hebben geluk bij de veerboot, we kunnen er direct op en zijn dan al snel in Den Helder. Dan richting de afsluitdijk, nooit eerder IMG_0057IMG_0067hierover gereden. Het is indrukwekkend wat men hier heeft aangelegd, zo'n 30 km dijk dwars door de vroegere Zuiderzee. Aangekomen in Friesland rijden we naar Workum, waar we bij de jachthaven gaan staan. Prima plek met erg mooi sanitair, maar behoorlijk aan de prijs. Dat vinden we van de meeste camper plekken in Nederland! We lopen naar het centrum waar we naar het museum van Jopie Huisman gaaIMG_0064 - kopien, de IMG_0066 - kopiekunstenaar “voddenboer”, die hier zijn eigen museum heeft. Leuk om te zien hoe hij oude en versleten voorwerpen heeft weergegeven. De hoofdstraat is leuk, mooie winkeltjes en een gezellig plein met een muziektent en een aantal terrassen. Ook staan aan deze straat de belangrijkste huizen uit het verleden. Terug bij de camper kunnen we nog lang buiten zitten en genieten van de mooie boten die hier in de haven liggen. In de vaart grenzend aan de jachthaven komen geregeld schepen voorbij varen, leuk om te zien.

 

Donderdag 18 juni

Van Workum naar Hindeloopen is maar een kippeneindje dwars door het Friese landschap IMG_0025 - kopie (2)IMG_0033 - kopie (2)met het vele water. We parkeren de camper en lopen naar de oude haven die grotendeels weer in oude staat is teruggebracht. Dan door kleine straatjes met mooie huizen en verschillende ateliers met de bekende Hindelooper meubels en schilderkunst naar het Friese schaatsmuseum. Wat een verrassing! In een oud huis is een atelier van de schilder Bootsma die hier samen met zijn zoon voorwerpen beschilderd met oud Hindelooper Kunst. Ook heeft hij het Friese Schaatsmuseum gestart een, zoals hij zelf zegt, uit de hand gelopen hobby. En wat voor een hobby, ongelooflijk wat er verzamelt is. Van dieren botten die werden geslepen IMG_0019 - kopie (2)IMG_0020 - kopie (3)en als schaats gebruikt tot de allernieuwste klapschaats. Vooral alles rondom de Elf Steden tochten wordt hier hier tentoongesteld. Ook de fabricatie van de schaats kun je volgen. Van de fabrieken die gestopt zijn met het maken van schaatsen heeft hij veel tentoongesteld, zelfs hele werkplaatsen. Veel bekende winnaars van de Tocht der Tochten hebben hun materiaal zoals startkaarten, stempelkaarten, foto's, kleding en medailles afgestaan. Wat is er vanaf 1909, de 1e tocht, tot nu IMG_0021 - kopie (3)veel veranderd. Wij hebben genoten. Dan naar Museum Hindeloopen waar we de rijke geschiedenis van Hindeloopen kunnen zien. Veel van de kleurige klederdracht en vooral ook veel van de schilderkunst. Er zijn interieurs te bewonderen die erg mooi van onder tot boven werden beschilderd. In het verleden heeft men hier goede zaken gedaan met handelsmissies naar vnl. Rusland en er was veel welvaart. We wandelen terug door dit leuke stadje, het kleinste van de Elf Steden. Dan gaan we weer verder richting Urk. Bij Lemmer verlaten we IMG_0029 - kopieIMG_0026 - kopie (2)Gaasterland en rijden de Noord-Oost polder in. Bij Urk aangekomen gaan we op de camperplaats bij de haven staan en gaan een rondje over het voormalige eiland lopen. Er liggen heel wat viskotters in de haven maar ook de nodige zeiljachten. Het is erg fris vandaag, bewolkt en een harde wind waait over het IJsselmeer. We lopen langs de kade naar de vuurtoren en gaan door het dorp terug en zijn niet echt onder de indruk van dit vissersdorp. Kleine huizen die IMG_0042 - kopie (2)IMG_0044 - kopie (2)dicht op elkaar staan, zonder enige charme. Terug bij de camper kopen we wat gebakken vis voor de lunch en besluiten naar huis te rijden. Deze camper plek vinden we niks, een kaal parkeerterrein waar je kunt staan. Er is wel een elektra aansluiting maar om daar nou € 15,00 voor te betalen vinden we te gek. Misschien als het mooi weer is dat het wat gezelliger toont maar dan nog kun je niet buiten zitten. Via Lelystad en Almere zijn we al snel thuis waar het heerlijk warm is!!!

Het was een leuke korte vakantie, Texel is ons goed bevallen en we gaan zeker terug.