HERFST 2014 Normandië/Bretagne (deel 5)


1 oktober
Een prima plek deze CP, naast de camping die nu is gesloten. We hebben WIFI en er is zelfs een warme douche. IMG_2107IMG_2122Het strand ligt op zo'n 100 meter en is weer prachtig. Het weer is nog steeds ongelooflijk en gisteren de hele middag aan het strand kunnen zitten. Vanochtend stappen we met Paul en Ingrid op de fiets en gaan als eerste naar het centrum van La Bois. Rondom de overdekte markthal staan wat kraampjes. Morgen gaan we hier verder kijken en fietsen nu naar St. Martin, een tip van onze buren. Dat blijkt een gouden tip, wat een leuke plaats!!!! Er zijn oude vesting muren en binnen deze muren bevindt zich het oude IMG_2129IMG_2140centrum. Een mooie grote kerk met een gedeelte dat een ruïne is. Je kunt ook de toren beklimmen en het hele eiland overzien. Veel hoekjes en pleintjes met leuke huizen. Er is een grote buitenhaven en een binnenhaven die met sluisdeuren is afgesloten zodat men geen last heeft van eb en vloed. Er liggen heel veel mooie zeiljachten en het is er gezellig druk op de terrassen en restaurants IMG_2128IMG_2142rondom deze havens. In het centrum zijn veel wandelstraatjes met allerlei luxe winkels, we genieten ervan. Later zien we dat er buiten de vesting muren ook nog een citadel is, helaas niet bezocht, dus we komen zeker terug. Dan weer op de fiets en via een omweg door de wijnvelden gaan we naar La Flotte, ook weer zo'n droomplaatsje. Kleiner en intiemer dan St. Martin, met ook een binnenhaven waar wel de invloed is van eb en vloed. We lopen even naar de markt, helaas sluitingstijd en er is er niet veel meer te IMG_2145IMG_2144zien. Het is een bijzondere heel oude markt, een pleintje met rondom de verkoopkramen. Dan wandelen we wat langs de haven en gaan met z'n vieren lekker lunchen, we zitten lekker buiten op het terras en genieten van de zeevruchten die hier volop zijn. Hierbij drinken we de wijn van Ie de Ré. Het is een gezellig restaurant waar de toegangsdeur slechts 1.73m hoog is en bijna iedereen moet bukken om binnen te komen. Na de lunch fietsen we naar de Vignerons van Ile de Ré waar een proeflokaal is. We proeven de wijnen en de Pineau, de specialiteit van de Charentes. Voldaan en vol van indrukken van dit mooie eiland rijden we weer naar de camper en genieten opnieuw van het geweldige weer. Wat zijn we een bofkonten.
 
2 oktober
Het wordt al gewoon, opstaan met weer de zon. Na het ontbijt fietsen we naar het centrum IMG_2105IMG_2159van Le Bois, gaan geld pinnen en zien dat er wat meer kraampjes staan, zowaar een marktje. Kopen wat lekker brood bij de plaatselijke bakker en bekijken het aanbod van levensmiddelen in de overdekte markt. Hier worden vooral de producten van het eiland aangeboden. De middag genieten we opnieuw van het heerlijke strand. Rob gaat zelfs zwemmen en genieten van de golven. Er zijn nog heel wat mensen op het strand die net als wij profiteren van de zon in oktober. Morgen gaan we richting La Rochelle maar op Ile de Ré komen we zeker terug.
 
3 oktober
Het is warm op weg naar La Rochelle. We rijden over de brug het vaste land op en doen bij de Hyper U wat boodschappen en kunnen daar ook bij Orange de internetkaart IMG_2160IMG_2214verlengen. Al gauw zijn we bij de CP, een grote parking bij een beursterrein. Alle voorzieningen zijn hier en dus een prima plek om La Rochele te bekijken. Vanaf het terrein gaat een gratis shuttle busje naar het centrum. Na de lunch stappen we in het busje en zijn na 5 minuten in het centrum. We beginnen met de kathedraal, een mooi gebouw. Verder is het oude centrum erg mooi. Er staan heel veel heren huizen met mooi versierde gevels en IMG_2166IMG_2204onder de huizen zijn stoepen met arcades waardoor je heerlijk in de schaduw loopt. We doorkruisen het centrum en lopen naar de markthal,ook weer een leuk bouwwerk. Rondom de markt is wat activiteit en rondom de markt zijn onder de arcades leuke winkels. Helaas is het gebouw van het Hotel de Ville niet te zien, het staat nog steeds in de steigers, een kleine stukje en een torentje, dat is alles wat zichtbaar is. Jammer want het een prachtig bouwwerk. Dan lopen we het IMG_2176IMG_2174oude centrum uit en gaan onder Porte de la Grosse Horloge door en staan dan aan de oude haven. Rondom de oude haven vele terrassen en wij hebben dorst, dus dat komt goed uit. Daarna nog een stukje om de haven die vol ligt met zeiljachten en komen dan in een leuk horeca straatje, veel leuke restaurants. Dat zal hier s' avonds heel gezellig zijn. Terug bij de haven zien we de drie torens waar La Rochelle beroemd om is, Tour St. Nicolas, Tour de la Chaine en Tour de Laterne. Vroeger kon de haven worden afgesloten door vanaf de Tour de la Chaine een ketting te spannen naar de overkant. Nog even een bezoekje aan de Tourist Info en dan weer in de bus. Het is een heerlijke stad.
Gereden 37 km
 
4 oktober
Vroeg opgestaan en met het busje naar de markt. Ongelooflijk wat hier aangeboden wordt aan IMG_2187IMG_2188levensmiddelen. Dit keer geen kleding e.d. Maar groentes, fruit, kazen, vis, schaaldieren, brood, vlees, worsten. Echt alles is er straten vol met kramen. Ook in de markthal is het een drukte van belang, er is een grote visafdeling (die niet stinkt) en vooral veel oesters. We kopen het eea en keren met het busje weer naar de CP. We vertrekken hier en gaan richting de Gironde. Via Rochefort en Royan rijden we naar de Gironde. We willen naar Joop in Pillac en IMG_2218zIMG_2203agen dat bij Mortagne aan de Gironde een leuke CP is aan een jachthaven, een mooie tussenstop. Weer een prima plekje in dit haventje. Op internet gezien dat Joop vandaag vertrekt naar Nederland dus Pillac gaat niet door, we gaan wat anders zoeken want ook Jannie en Jean-Marc zijn niet in Caniac. Het is in de haven een drukte van belang. Veel mensen zijn bezig hun boot schoon te maken en ruimen op. We wandelen wat langs de kades en zien een paar leuke restaurantjes. Een ervan kiezen we uit om vanavond te gaan eten. Tegen de avond begint het te plenzen, heel gek zoveel regen na al het mooie weer.
Gereden 105 km
 
5 oktober (zondag)
We hebben gisteren lekker gegeten bij Chez Gigi. Terug naar de camper moesten we door de IMG_2215IMG_2228plassen heen waden. Als we opstaan schijnt de zon alweer en de diepe passen van gisteravond zijn verdwenen. Eerst wordt er wat gewassen en dan gaan we een eindje wandelen rondom de haven. Het is eb en een deel van de haven is drooggevallen, links konden we niet verder en zijn omgekeerd en via de sluis naar de overkant gelopen. Ook daar loopt het dood bij een aantal scheepswerven. We zien een klein museum en gaan bekijken wat er te zien is. Een foto tentoonstelling van het ontstaan van de haven en de cementindustrie hier. De IMG_2233IMG_2235haven werd in 1836 aangelegd voor de grotere schepen die vanaf de Gironde kwamen. Het dorp Mortagne vaarde er wel bij. Er zijn grote magazijnen gebouwd en mooie herenhuizen. Leuk al die oude foto's van het dorp en zijn inwoners. Nu is de haven in gebruik als jachthaven en een klein beetje visserij. Er rijden heel wat auto's langs, de mensen zijn echt uit op zondag. De restaurants doen goede zaken en de “camper tentoonstelling”wordt bewonderd. Er staan er zeker 50, maar er is veel ruimte voor. Aan de overzijde van de haven bij de captainerie is de service en een goed sanitair blok. Prima verzorging voor zowel de watersporters als de camperaars.
 
6 oktober
IMG_2263IMG_2241Vanochtend nemen we afscheid van Paul en Ingrid, zij gaan langzaam richting het noorden. Het waren gezellige weken met elkaar. Wij gaan richting de Dordogne rijden. Eerst naar de service en dan zuidoost. Onderweg wat boodschappen en na de lunch arriveren we in Bergerac. We gaan op de camping staan, de CP vinden we te ver van het centrum en we willen de IMG_2243IMG_2254stad bekijken. De camping ligt aan de Dordogne en is op loopafstand van de stad. Hoewel het er dreigend uitziet gaan we toch naar het historische centrum van Bergerac. We lopen door een parkje langs de Dordogne en dan de brug over. Je bent in 10 minuten in het historisch centrum. Hier staan heel veel mooie vakwerkhuizen in leuke smalle straatjes. Vooral de prachtige bloemdecoraties in het stadje vallen op. Op een pleintje staat het standbeeld IMG_2245IMG_2252van Cyrano de Bergerac, een van de 3 musketiers. Ook zijn huis staat aan dit plein. We bekijken de kerk van Notre Dame, niet echt indrukwekkend. Verder slenteren we wat door het stadje, nemen een biertje op een terras en gaan weer richting de camper.
Gereden 174 km
 
7 oktober
Bij Bergerac doen we eerst weer wat inkopen, op dit moment zijn er overal aanbiedingen van wijnen en wij kopen voor de komende winter wat lekkere flessen wijn. IMG_2267Dan op naar IMG_2269Perigeux, ook zo'n plaats die we al lang wilden bezoeken. Hier is een mooie CP, direct aan de rivier de Isle, ook weer niet ver van het centrum. Wandelschoenen aan en langs de rivier naar de oude stad. Het is indrukwekkender dan Bergerac, mooie huizen in renaissance stijl. De smalle straatjes kronkelen omhoog en omlaag, ertussen zijn pleintjes waaraan de mooie herenhuizen liggen. Moeilijk om hiervan foto's te maken. Dan naar de IMG_2272IMG_2277kathedraal Saint-Front, een groots bouwwerk met vele koepels. Dit is een belangrijke pleisterplaats op de route St. Jacques naar Santiago. De kerk heeft model gestaan voor de bouw van de Sacre-Cour in Parijs. We lopen naar de Tourist Info, die helaas nog gesloten is. Daar zien we op een plattegrond waar het romeinse Perigeux ligt en we lopen erheen. Er is niet veel meer over van de gallo-romeinse bouwwerken. Een groot deel van de Vesunna toren uit de 1e eeuw v.Chr. staat er nog en er is een museum waar verschillende IMG_2282IMG_2283opgegraven attributen en restanten van huizen uit die periode te zien zijn. We lopen verder langs de vesting muren waarop verschillende bouwwerken uit de 15e en 16e eeuw staan. Aan deze vestingmuren hebben oorspronkelijk 28 torens gestaan, waarvan er nu nog enkele zijn overgebleven. Nog even langs de Tourist Info en dan lopen we langzaam weer richting de camper door vele kleine straatjes. Het is een interessante en bezienswaardige stad met leuke parken, veel mooi bloemdecoraties en een gezellig sfeertje.
Gereden 60 km
 
8 oktober
Op naar het noorden, richting huis. Van Perigeux gaan we naar Angoulême via de D939. Een mooie weg die voor een deel door de Perigord gaat met zijn mooie huizen van gele IMG_2290IMG_2292zandsteen. Verder richting Angoulême wordt het weer de Charente en zien we weer de borden met Cognac en Pineau en de wijnen van de streek. Dan richting Poitiers, een prima weg dus het schiet lekker op. Na Châtelleraut komen we bij Ste. Mauré bij de CP, een prima plek aan de D910. Alles is er, het lijkt wat op een kleine boerencamping.
Gereden 281 km

image_mapKlik hier voor deel 6 (slot)