HERFST 2014 Normandië/Bretagne (deel 3)


17 september
Op naar de citadel, een prachtig bouwwerk dat de haven van Lorient beschermde. In 1590 werd door de Spanjaarden met de bouw van dit grote complex begonnen en in 1620 werd IMG_1924IMG_1927door Lodewijk de 13e de bouw voltooid. In de tijd van Napoleon Bonaparte heeft het ook als gevangenis voor opstandelingen gefungeerd. Binnen de muren van de citadel zijn 2 musea ondergebracht, het Nationale Marinemuseum waar veel te zien is over de scheepvaart in het verleden en de vondsten die men heeft gedaan. Aan de andere kant ligt het museum van de Compagnie Française des Indes, vergelijkbaar met onze VOC. Hier is te zien hoe men naar het Verre Oosten trok en de schatten die men daar vergaarde. IMG_1944IMG_1942Ook zijn er schaal modellen van de schepen te zien waarbij men van elk dek aangeeft wat er op te vinden was. Men kon een enorme hoeveelheid goederen, water en levensmiddelen meenemen de de verworven schatten weer mee terug naar Frankrijk. Vanaf de citadel fietsen we verder langs de kust, richting Locmiqueic. Er zijn prima fietspaden en we passeren verschillende jachthavens. Het uitzicht op de overkant van de baai kan ons niet bekoren, we zien daar lelijke industrie van Lorient. Bij een jachthaventjes stoppen we voor een drankje op een terras en fietsen dan weer terug naar de CP.
 
18 september
Van Port Louis rijden we richting Quiberon, het is een leuke route. Onderweg zien we verschillende menhirs en al snel rijden we het schiereiland op. Vlakbij de plaats Quiberon is IMG_1949IMG_1974bij Kerné aan de Côte Sauvage een grote CP waar wel 120 campers kunnen staan en we een lekker plekje vinden. s´Middags stappen we op de fiets en kunnen over goede fietspaden naar Quiberon rijden. Het is een gezellige plaats, heel levendig met veel terrasjes en restaurants waar vooral zeevruchten worden aangeboden. Ook zijn er talloze winkels, veel te kijken dus. We gaan naar de Tourist Info en halen wat informatie, morgen is hier markt. We mailen met Paul en Ingrid, zij zijn ook van plan morgen hierheen te komen.
Gereden 44 km
 
19 september
Paul en Ingrid arriveren al op tijd en we gaan gezamenlijk aan de koffie. Daarna worden de fietsen te voorschijn gehaald.Paul en Ingrid gaan naar Quiberon en wij gaan een fietstocht IMG_1948IMG_1958op het schiereiland maken. De route hiervoor wordt goed aangegeven en we fietsen eerst een stuk langs de Côte Sauvage met de mooie rotsformaties. Daarna gaat het dwars door het heideachtige landschap naar de andere kant, dat een heel ander beeld geeft. We komen uit bij St. Pierre de Quiberon waar een aantal leuke stranden zijn en een paar campings. De tocht gaat helemaal langs de oostkust met verschillende kleine dorpjes en IMG_1960IMG_1965veel leuke strandjes. Het is er nog behoorlijk druk. We komen weer uit bij Quiberon en fietsen langs de boulevard naar de westkant. Hier komt ook de ferry naar Belle-Ile en Mer aan. Er zijn een aantal visfabrieken die de sardines inblikken, het is een belangrijke industrie hier. Aan de westkant gaan we bij een leuk terras op de rotsen wat drinken, ook hier is het weer oesters en schelpdieren wat de kok slaat. Terug bij de camper is het inmiddels tijd voor de namiddag borrel en we kletsen weer bij met Paul en Ingrid. Jo en Nick hebben ge-sms-d dat ze aan de noordkant blijven. Gelukkig hebben ze daar ook goed weer.
 
20 september
Na de koffie wordt het tijd voor de markt, het is maar 4 km op de fiets. We stallen de fietsen gaan lopen naar de markt. Leuke kramen met verschillend aanbod. Het valt ons op dat de levensmiddelen hier vrij prijzig zijn vergeleken met de eerdere plaatsen. IMG_1951Ook de vis, IMG_1979die hier volop aanwezig moet zijn is duur. We kopen dus maar een lekker stukje vlees om vanavond met z'n 4-tjes te BBQ-en. Natuurlijk ook een terrasje en daarna wat winkels bekijken. We gaan naar een speciale winkel van de visconserven fabriek en kopen er wat blikjes met hun specialiteiten. We lunchen bij de camper met de gekochte etenswaren en genieten verder van de zon. S'Avonds gaat de BBQ weer aan en genieten van een heerlijke kalfskotelet. Rond een uur of 8 gaan we maar naar binnen het wordt nu toch wat frisser s' avonds.
 
21 september (zondag)
Zoals elke dag komt de bakker weer langs en kunnen we lekkere croissants en brood voor het zondagse ontbijt kopen. Dan inpakken en richting Vannes. Onderweg is een LPG station, we moeten de fles weer vullen, maar helaas wegens verbouwing gesloten. We vinden de camping in Vannes, die prachtig ligt aan de ingang van de grote jachthaven, IMG_1988IMG_1986direct aan de kust van de Golf van Morbihan. Na een beetje heen en weer rijden vinden we er een goeie plek en al snel arriveren ook Paul en Ingrid. In de middag lopen we vanaf de camping naar het kleine eilandje de Conleau. Er heerst hier een zondagse drukte, hele families die een wandeling maken rond dit schiereilandje. Aan de ene zijde ligt de ingang richting de jachthaven van Vannes, aan de kopzijde is een klein strandje waar met dit mooie weer goed gebruik van wordt gemaakt. Veel mensen zwemmen hier nog in zee. Aan de westkant ligt een groot zwembad dat door de zee van water wordt voorzien, ook hier is het druk. Er zijn wat terrasjes omheen die behoorlijk vol zitten. Terug richting de camping is een bosachtig terrein met picknick banken. Zomers is het hier vast heel druk.
 
22 september
Het was fris vannacht en weer even wennen, maar al gauw verwarmde de zon ons weer en stapten we op de fiets naar Vannes. IMG_1996IMG_1997Je kunt langs de haven fietsen die een heel eind de stad ingaat. Het ligt hier vol met grote zeiljachten, ook vertrekken de veerboten naar diverse eilandjes in de Golf. Bij de Tourist Info halen we wat informatie. Vannes heeft een mooi historisch centrum, dat ommuurd is met stadwallen. Het centrum is goed bewaard gebleven en we maken een wandeling langs verschillende mooie herenhuizen uit de 17e eeuw. De oude huizen zijn vaak vakwerkhuizen in allerlei kleuren. We bezoeken de kathedraal, een eenvoudig bouwwerk met een 13e eeuwse romaanse toren. Leuke pleinen en veel vooral luxe winkels. We lunchen met de bekende Bretonse galletes en een kopje cider. Vol indrukken fietsen we weer terug.
image_mapKlik hier voor deel 4