HERFST 2014 Normandië/Bretagne (deel 2)


9 september
We worden wakker met bewolking en het lokt niet om hier langer te blijven, het is hier IMG_1794somber en ongezellig. Gisteravond zijn we naar het fort van Vauban gelopen. Aan het eind van de 17e eeuw zijn er veel versterkingen langs de kust gebouwd. Vaak van Vauban met torens die met elkaar in verbinding stonden. Men kon dan seinen als er gevaar was. Het zijn nog steeds mooi bewaard gebleven bouwwerken. Ook loop je dan langs de oestervelden, de oesters zijn hier een belangrijke bron van inkomsten. Wij rijden naar het zuiden, richting Bretagne, dwars door het bovenste stuk van Normandië. Langs Valonge naar Coutance, waar we boodschappen doen. Via Granvile en Avranches rijden we Bretagne in. IMG_1813We kijken bij Le Vivier naar de CP waar we eerder stonden, je kunt er nu niet meer staan, er is een slagboom op 2 m hoogte geplaatst. Door naar Hirel, waar ook een CP is, deze vonden wij niet leuk en gaan door naar Cancale, ook een plek waar we eerder (2006) waren. De plek maar een wat verwaarloosde indruk en is grotendeels vol. We besluiten naar Dinard te rijden, waar Paul en Ingrid op de camping staan. Prima keuze, een leuke en rustige camping vak bij een mooi strand. We installeren ons en genieten de hele middag van de zon, die hier volop schijnt.
Gereden 224 km
 
10 september
Na het ontbijt gaan we met z'n vieren naar Dinard, een mooie ouderwetse badplaats waar veel oude en imposante villa's staan. We halen bij de Tourist Info een kaart waar deze IMG_1798IMG_1799villa's opstaan en je kunt verschillende route's lopen die langs de prachtige kust gaan en waarlangs de villa's staan. Aan het eind van de 19e eeuw werden deze gebouwd door de Engelse aristocratie, die hierheen kwam voor het zachte klimaat. We lopen een route langs de kliffen en zien in de verte St. Malo liggen. Er is ook een zwembad dat in een baai ligt en 2x per etmaal als het vloed wordt, gevuld wordt met vers zeewater. We besluiten onze IMG_1811wandeling met een galette en een crêpe, met een kopje cider erbij. Een echte Bretonse lunch en dan weer terug naar de camping. Het mooie strand van St. Lunaire ligt hier 200 meter vandaan en het is er vanmiddag behoorlijk druk, de kinderen zijn waarschijnlijk vrij van school. S'Avonds wordt de nieuwe BBQ van Paul ingewijd en hij werkte prima!!!! Er was een SMS-je van Jo en Nick die morgen naar een camping bij Cap Frehel gaan. Zij zijn er enthousiast over (komen er al 20 jaar) en wij besluiten er ook heen te rijden.
 
11 september
Op ons gemak naar de camping gereden door een mooi stuk van Noord Bretagne. Nou, IMG_1818het is inderdaad een prachtige camping, Municipal de Pont de 'Etang. Het is een erg groot terrein in een duingebied, direct aan zee, vaak mooi uitzicht op deze kust, Côte d'Emeraude ( de smaragdkust). Vanaf hier kun je naar Cap Frehel en het Fort la Latte, door een beschermd natuurgebied. Al snel is iedereen gearriveerd en we vinden een mooie plek, niet ver van twee mooie stranden. Opnieuw is het genieten van zon en strand èn de dagelijkse dagsluiting, heel gezellig zo met z´n zessen.
Gereden 40 km
 
12 september
Hier helaas geen ontvangst van telefoon en internet, dus een mailtje naar Peter voor zijn IMG_1835IMG_1820verjaardag lukt niet. Na de koffie mèt de appeltaart van Paul stappen we op de fiets en rijden naar Cap Fréhel, een van de mooiste plekken aan deze kust. Ook hier weer een vuurtoren en een oude toren van Vauban, die ligt in een omgeving van rots en heideplanten, het uitzicht is spectaculair. Het was een hele klim, zelfs met onze ondersteunde fietsen. We wandelen wat om de rotsen rond de vuurtorens en gaan dan richting Fort La Latte fietsen. IMG_1836IMG_1839Hier werd in de 14e eeuw een burcht gebouwd die in de 17e eeuw werd verbouwd tot een fort voor de verdediging van de kust. We stallen de fietsen en wandelen naar het fort dat mooi gerestaureerd is en prachtig ligt. Er staan verschillende onderdelen van verdedigingsmachines uit de 14e eeuw en je kunt fijn wandelen in het fort met veel tuinen. We beklimmen de slottoren met een typisch schubbendak, dat nog maar weinig voorkomt. Een hele klim maar als we boven zijn worden we beloond met het uitzicht. Terug naar de fietsen en dan weer richting camping, nu bergafwaarts dus dat gaat snel!!. Later in de middag zitten we nog lekker aan het strand, het wordt wel frisser nu in september, maar we klagen niet!!!
 
13 september
IMG_1866IMG_1871Het weer wordt iets minder, licht bewolkt en minder warm, maar we klagen niet want we kunnen buiten zitten. Tussen de middag gaat de BBQ van Paul aan en grillen het eea. Op de camping is het iets drukker geworden, mensen die nog van het mooie weekend willen profiteren. De rest van de middag wordt in gepaste rust doorgebracht, lekker uitbuiken!
 
14 september (zondag)
We verlaten de camping, Jo en Nick blijven hier nog, Ingrid en Paul gaan nog een stukje langs IMG_1875IMG_1872de noordkant en wij steken door van het noordwesten naar het zuidoosten van Bretagne. Via St. Brieuc gaan we richting Quimper, dwars door Bretagne. We doorkruisen kleine dorpjes, vaak vol bloemen, overal is het erg rustig, de natuur is mooi, soms heuvelachtig. Voor Quimper slaan we af naar Pont-Aven en vinden daar een goede plek om te parkeren. We lopen naar het centrum. Het is een leuke plaats aan de rivier de Aven waar veel watermolens staan. We lopen door smalle straatjes en kleine pleinen, ook nu weer met heel veel bloemen. Overal zijn bruggetjes en murmelt het water langs de stenen. IMG_1881IMG_1882Het stadje is bekend als kunstcentrum en dat is te zien aan de vele galeries. Eind 1800 werkten hier verschillende schilders met aan het hoofd van de groep Paul Gauguin. Afbeeldingen van zijn werk zie je overal, op ansichtkaarten, verschillende souvenirs en op de koektrommels waarin de specialiteit van de stad , de galettes, worden verkocht. We kiezen een van de IMG_1883IMG_1910leuke terrasjes uit en eten een heerlijke pizza. Daarna weer richting de camper en we gaan naar een CP bij Nevez, bij Plage Tahiti. Een heerlijk rustige plek vlakbij dit mooie strand waar het behoorlijk druk is met baders. Tegen de avond vertrekt iedereen en wordt het rustig.
 
Gereden 189 km
 
15 september
IMG_1896IMG_1895In de loop van de ochtend wandelen we langs de rotsige kust naar het plaatsje Kerascoët. Daar staan nog een aantal huisjes met rieten daken, gebouwd van granietblokken uit deze streek. Men zette de blokken rechtop in een geul en vulde de spleten en tussenruimtes met losse stenen en aarde. De huisjes werden voorzien van rieten daken. Ook werden er bij gebouwtjes als dierenverblijven en een dorpsoven van gebouwd. Het is hier prachtig IMG_1909IMG_1897bewaard gebleven. We lopen er wat rond en bewonderen de bouwwijze. Drinken een koffie op een leuk terras en wandelen terug naar de camper. De kust is hier weer prachtig, helder water en zicht op twee kleine eilandjes. Het is op het strand nu erg rustig.
 
16 september
Opnieuw verlaten we een mooi plekje en gaan nu naar Port Louis. Onderweg doen we wat boodschappen en op de 1e camper plek in Port Louis bij een strand hebben we pech, het IMG_1921IMG_1915is vol. Door naar de 2e plek die binnen de vestingmuren ligt, ook een goeie plek vlakbij het centrum naast de camping municipal. Hier is alle service en ook elektra, handig voor alle apparaten!!! En dat voor maar € 5 per etmaal. Na de lunch lopen we naar het centrum en gaan op zoek naar de Tourist Info. We halen daar allerlei informatie over Port Louis e.o. We lopen langs IMG_1917IMG_1919de stadswallen die nog uit de napoleontische tijd zijn. Er is veel te zien, verschillende havens, aan de overzijde van het water zien we Lorient en zijn havens. In de stadswallen zijn verschillende doorgangen naar leuke strandjes die daar achter liggen en waar men nog volop aan het baden is. We zien de citadel liggen, daar gaan we morgen heen. Rond de stadswallen is veel ruimte, er zijn parken en speelweide's en een groot jeu de boule centrum met een eigen clubhuis. Er is nu een toernooi aan de gang en het is altijd leuk om te zien hoe enthousiast men de ballen gooit. Vanavond gaan we de blog publiceren.
Gereden 69 km
 
image_map


Klik hier voor deel 3