HERFST 2014 Normandië/Bretagne (deel 1)


1 september
Op zoek naar de ZON!!!!!
IMG_1660Na een paar weken met heel veel regen gaan we op zoek naar de zon. We vertrekken op tijd uit Hollandsche Rading en schieten lekker op. Het is rustig op de wegen en het is lekker weer om te rijden. Om een uur of twee komen we aan bij de CP in Nuncq-Hauteville, een mooie CP met alle voorzieningen. We staan bij een grote boomgaard met appels en peren. Er ligt heel wat onder de bomen en we rapen wat appels, ze smaken goed.
Gereden 360 km
 
2 september
Nou, de zon is ver te zoeken als we vertrekken en ook onderweg geregeld miezer regen. Jammer want we rijden door een mooie omgeving langs Abbeville naar Crie-sur-Mer waar een IMG_1676IMG_1682mooie CP is. Helaas is het erg drassig en we wagen het niet om hier te gaan staan dus door. Voorbij Dieppe is er bij St.Valery-en-Caux ook een CP. We willen dat plaatsje bezoeken, maar helaas, de CP is mudvol. Het plaatsje ziet er erg leuk uit, dan maar een volgende keer. Iets verderop ligt Veulettes-sur-Mer waar 2 CP's zijn. De eerste is ook blubberig en we wijken uit naar de 2e, een grote parkeerplaats midden in het dorpje. Prima voor een nacht. Er is een mooi keienstrand en we wandelen een stuk langs het strand met de hoge krijtrotsen. Het is hier erg rustig, veel vakantiehuizen in Normandische stijl, maar het seizoen is duidelijk voorbij. In de middag komt de zon tevoorschijn en s'avonds zien we een prachtige zonsondergang.
Gereden 168 km
 
3 september
Vanaf Veulettes sur Mer gaat er een mooie weg door het dal, veel bloemen en mooie dorpen. In Fecamp stoppen we aan de haven voor de koffie en bekijken het gedoe in de haven. De boten worden hier met een lift uit het water getild en met een heftruck in een soort stalling van wel 3 IMG_1691IMG_1687verdiepingen gezet, er is hier geen plaats voor een aanleg haven. Weer een mooie en smalle weg naar Etretat, hier volop bedrijvigheid, de stad ziet er leuk uit. We rijden naar de CP bij St. Jouin de Bruneval en hopen dan op de fiets naar Etretat te gaan. De CP ligt erg mooi aan het strand enerzijds en aan de andere kant een grote petroleumhaven. Ook hier langs het keien strand weer de krijtrotsen. Op de fiets naar Etretat kunnen we wel vergeten, de weg erheen is smal, druk verkeer en er gaat geen andere weg die kant uit. Er zijn een paar kleine restaurants aan het strand en we gaan lekker mosselen eten. Het strand wordt hier druk bezocht, er is zelfs een stukje zand te zien. Het is goed weer en we zitten na de lunch lekker in de zon.
Gereden 62 km
 
4 september
Weer goed weer vandaag. Rond het middaguur verschijnen Jo en Nick, leuk om ze weer te zien. Het is een mooi plekje hier dat veel bezocht wordt door mensen die een vissersbootje achter de auto hebben en hier komen vissen. Ook wordt het strand goed bezocht. In de namiddag is er weer het gebruikelijke borreluurtje tot het te fris wordt om buiten te zitten.
 
5 september
Vandaag weer verder, Jo en Nick gaan richting een CP aan de Seine en wij willen naar Honfleur. We zien elkaar verderop wel weer. Gaan eerst bij de camper plek langs, die hier niet ver vandaan is, om de WC te legen en het vuile water te lozen. Dan rijden we naar Le Havre om boodschappen te doen. IMG_1700IMG_1720In een gigantisch winkelcentrum zit ook een Orange service waar we een internetkaartje gaan kopen. Het kost nogal wat moeite eer het werkt maar uiteindelijk verlaten we met boodschappen èn internet het winkelcentrum. We rijden Le Havre uit en gaan over de Pont de Normandie de Seine over. Twee grote hoge bruggen waar je tol moet betalen. Direct daarna rijdt je Honfleur al binnen en al snel is daar de CP. Een IMG_1697IMG_1745groot terrein aan de rand van de plaats waar maar liefst 240 campers kunnen staan. Er is stroom en alle service die we nodig hebben. We eten wat en gaan dan naar het centrum. Honfleur is een prachtige middeleeuwse plaats met overal water. De oude huizen rondom het Vieux Bassin, een 17e eeuwse havenkom, zien er mooi uit en het is erg levendig in de stad. De terrasjes en restaurants zitten behoorlijk vol, veel Engelsen. We lopen wat rond, bekijken de vele galeries en gaan in het museum Eugene Boudin een tentoonstelling bekijken die geheel aan deze kunstenaar is gewijd. Dan via leuke straatjes naar de kade aan het Vieux Bassin waar we een drankje nemen op een terras en heerlijk mensen kijken. Terug op de CP zien we dat het helemaal vol is, de campers gaan zelfs tussen de rijen staan.
Gereden 58 km
 
6 september
Om een uur of 9 verschijnt de bakker en een ontbijtje met croissants en een verse stok IMG_1717IMG_1725smaakt prima. We wandelen weer naar het centrum waar vandaag een grote markt is. Altijd leuk om het aanbod te zien. De markt is gesitueerd rond de havens en in smalle straatjes, een lust voor het oog. We gaan de Sainte Catherine bekijken, een grote houten kerk die door scheepsbouwers is gebouwd. In de los staande houten klokkentoren bevindt zich een klein museum, wel de moeite van het bekijken waard. Rondom de kerk op het mooie kerkplein is een levendige warenmarkt met de heerlijkheden van Normandië. Vis en IMG_1739IMG_1695schelpdieren, worsten, kazen, groente en fruit, alles is er te vinden. We kopen er wat van om bij de lunch van te genieten. Overal wordt cider en calvados verkocht in vaak leuke oude pandjes. Rond het middaguur komt de zon weer tevoorschijn en kunnen we heerlijk buiten eten. Ook nu loopt het terrein weer aardig vol.
 
7 september
We rijden weg uit Honfleur en gaan via Pont l´Eveque naar de stranden van de landingen van IMG_1753de Gealieërden op 6 juni 1944. IMG_1749Pont l´Eveque is een heel leuk stadje vol prachtige bloemen, ook de kleine dorpen die we onderweg passeren zien er heel leuk uit. Via Caen rijden we naar Arromanches, daar pakken we de parkeerplaats bij de herdenkings monumenten en de 360 graden filmzaal. We bekijken het strand waar de landingen plaatsvonden en gaan naar de film kijken van dit gebeuren. Het is een spectaculaire weergave van deze landingen, veel kabaal van geschut en veel originele filmbeelden. Schokkend. Bij eb zien we hier de restanten van de haven die na de landingen is aangelegd en waar het IMG_1758IMG_1756materieel werd aangevoerd. Voor deze haven zijn maar liefst 115 lange betonblokken van 7000 ton aangevoerd als fundament voor de haven die 100 dagen dienst deed voor de aanvoer van 2,5 miljoen soldaten, 500.000 voertuigen en 4 miljoen ton materiaal. Dit alles om Europa te bevrijden van de Duitsers. Van Arromanches rijden we naar Colleville/sur/Mer, naar Omaha beach. Hier ligt de Amerikaanse IMG_1763IMG_1767begraafplaats in een groot park waar ruim 9.300 gevallenen begraven liggen. Het is er druk, veel Amerikanen die de graven van hun landgenoten bezoeken. Vandaar rijden we naar een CP bij Englesqueville, een mooie plek bij een herenboerderij. Prima om even bij te komen van alle indrukken die we hebben opgedaan.
Gereden 132 km
 
8 september
Het plan was om hier nog een dag te blijven, maar het weer laat te wensen over. Bewolkt en IMG_1768IMG_1771grauw, dus we starten de motor en rijden naar Pointe-du-Hoc. We gaan eerst naar het pas ingerichte bezoekerscentrum. Daar is een video presentatie met verslagen van Amerikaanse overlevenden. Zij vertellen over hun ervaring van deze landing en van het verlies van vele kameraden. Zeer aangrijpend om deze mensen te zien en de foto´s van hun makkers. Dit maakt alles heel zichtbaar en het is ontroerend. We lopen naar het monument en passeren veel restanten van bunkers en zien de inslagen van de bombardementen. Nu pas zien we hoe groot deze operatie was en hoeveel mankracht en materieel werd ingezet. IMG_1776IMG_1780Ook zien we met ontzag wat de Duitsers teweeg hebben gebracht met de Atlantik-Wall, jaren en jaren van voorbereiding voor de verdediging van het veroverde Frankrijk. Deze herdenkingsplek, Pointe-du-Hoc maakt een grote indruk op ons. Daarna rijden we weer noordelijk en stoppen in Ste-Mère-Eglise, bij Utah beach, waar bij de parachute droppings van de 82ste Airborne Division, een parachute in de kerktoren is blijven hangen. Dit is te zien in de film The Longest Day. Nu hangt er een pop met een parachute aan de toren. Het is een wat toeristisch gebeuren in dit dorp, met ook weer een Airborne museum en veel souvenir shops.
Het waren indrukwekkende dagen, we wisten wel van de landingen op de stranden en de vele gesneuvelden, maar nu kwam alles wel heel dichtbij.
Van Pointe du Hoc rijden we naar St. Vaast-la-Hogue, een vissershavenIMG_1786. IMG_1790Hier vlakbij is een toren van Vauban te bewonderen. Er zijn grote oesterkwekerijen en een belangrijke jachthaven. We parkeren op de CP bij de camping en lopen naar de haven. Daar vinden we een Brasserie en genieten daar van een menu´tje. Nog steeds is het weer niet om over naar huis te schrijven, (wat ik nu wel doe!!!) Dan terug naar de camper om het verslag bij te werken.
Gereden 81 km.

image_map


klik hier voor deel 2