VOORJAAR 2014 FRANKRIJK/SPANJE (deel 5)


20 april(1e Paasdag) 
Vandaag weg uit Totana, er is veel wind. We rijden de RM 2, een rustige weg dwars door een agrarisch gebied. Hier wordt veel fruit geteeld en staan er niet zoveel plastic huizen. Maar helaas is het ook hier erg droog. Het grootste deel van de weg is 4-baans, maar op een gegeven moment wordt het 2-baans en gaat hij door kleine dorpjes, leuker want zo zie je meer hoe de mensen wonen. Bij de kleine kerkjes is het druk, mooi aangeklede IMG_0438IMG_0439kinderen die met hun ouders naar de kerk gaan. We komen aan op de camper plek in Los Alcàzares aan het Mar Menor, we waren hier al eerder en vonden het toen niks en zijn doorgereden. Maar door verhalen van andere camperaars willen we nu wat beter kijken. We vinden een mooie plek tussen het riet, er staan nog wat Nederlanders, waaronder ene Bram, de “azijnpisser”die een forum heeft over campers en hun wetenswaardigheden. Iets hoger bij het park staan heel veel campers op het asfalt, velen staan hier weken en hebben vaak een auto op de aanhanger. Tussen het riet staan we beter naar onze smaak, niet zo in de etalage en meer vrijheid. Alleen als het gaat regenen moet je hier weg, het is de bedding van een rivier. We staan hier vlakbij een vliegveld en geregeld gaan de vliegtuigen over ons heen met een hels kabaal. In de middag lopen we naar de boulevard waar we vlakbij staan. Het is behoorlijk druk, veel Spanjaarden op hun paasbest en ook heel veel Engelsen. Vanwege de harde wind wordt er volop aan kite surfing gedaan. Sommigen maken metershoge sprongen, leuk om te zien.
Gereden 79 km
 
21 april
IMG_0440We pakken de fiets en rijden langs de boulevard. Hier en daar staan ook daar campers geparkeerd en bivakkeert men langs de stoep! De boulevard is km's lang en slingert zich langs Los Alcàzares, overal wordt het onderbroken door parkjes en speelveldjes. Er is een kleine jachthaven en een surfschool. We fietsen het oude centrum in en kopen bij de slager een mooie rib-eye om te grillen.
 
 
22 april
De fietsen uit de camper en we staan klaar om een tocht te maken langs het Mar IMG_0441Menor IMG_0443richting Las Salinas, een natuurgebied waar ook nog flamingo's te zien zijn. Maar onze Nederlandse buurman verteld dat er vandaag markt is in Los Alcàzares, dus het plan wordt gewijzigd en we gaan richting de markt. Geen spijt, het is een erg leuke en grote markt, we zien er zelfs enkele vrouwen in klederdracht lopen. Het is iets minder gaan waaien dus kunnen we vanavond de rib-eye grillen, wat een heerlijk stuk vlees!

23 april
Nu dus richting Las Salinas, we fietsen eerst langs het vliegveld en komen op een goede weg met zelfs een fietspad. IMG_0445IMG_0454We rijden naar Santiago de las Riberas, een mooie badplaats met ook hier weer prachtige stranden. We kunnen langs de boulevard fietsen, die ook hier km's lang is. Dan komen we bij Lo Pagan, het is onafgebroken strand en boulevard, terrassen, badgasten en mooie vakantiehuizen. Er is zelfs een grote jachthaven. We drinken wat aan het strand en fietsen naar de dijk die het natuurgebied begrenst, we kijken uit op de zoutpannen. Hier nemen de mensen modderbaden en we zien oude IMG_0453IMG_0457molens die de watervoorziening in de zoutpannen regelde. We fietsen tot het eind van de dijk, waar ook weer zo'n molen staat en genieten van het uitzicht over het binnenmeer, de Mar Menor. Het water hier zou een helende werking hebben en het is van oudsher een bekend kuuroord. Helaas waren er geen flamingo's te bekennen, zijn natuurlijk geschrokken van die modderige mensen. We fietsen terug kriskras door de velden met citrus plantages, over een aantal hobbelige zandpaden en belanden uiteindelijk weer op de weg bij het vliegveld en zijn dan weer snel bij de camper.
 
24 april
Nog een dag in ons rietveldje, vanochtend viel de wind mee en zijn we weer op de fiets IMG_0461gestapt. Rijden nu een andere route naar San Javier, dit is niet alleen maar een plaats met vakantiehuizen maar er wonen ook gewoon mensen, duidelijk wat levendiger. Buiten de plaats is een filiaal van de Decathlon waar we wat rondneuzen en een leuke polo voor Rob scoren. Dan weer terug, al met al zo'n 60 km gefietst in 2 dagen. In de middag steekt de wind weer op en we gaan kijken bij de kite surfers, geweldig om te zien. Ze maken grote sprongen en vliegen soms meters door de lucht. 
 
25 april
Na een bezoek aan de 'huissupermarkt” rijden we via San Javier naar de RM 1, een nieuwe autoweg die ons direct naar Los Ramos/Aquerias brengt waar de CP is. We willen daar enkele dagen blijven en dan Murcia bezoeken. Het is een mooie weg door een bergachtig landschap met verschillende oude haciënda's in de sinaasappel en citroen plantages. IMG_0463IMG_0522IMG_0519Ook de CP in het dorp Alquerias ligt middenin zo'n citroenplantage, we kunnen vrij over de citroenen beschikken en ik ga proberen limoncello te maken. Het is een prima plek met goede voorzieningen, erg aardige beheerders die volop informatie verstrekken. We kijken op de oude haciënda van de graaf die vroeger deze citroenplantages bezat. Soms zien we fel rood gekleurde duiven vliegen, gelukkig is de oorzaak niet een teveel aan wijn maar een in Spanje beoefende duivensport met geverfde duiven te zijn. Hierbij worden de doffers met felle kleuren beschilderd en er wordt een wedstrijd gehouden  een duivin als inzet. De doffer die de duivin weet te verleiden heeft gewonnen. Klik hier voor een leuk verhaal van Jan Recourt over deze sport
Gereden 47 km
 
26 april
We pakken de fiets en gaan langs de rivier naar Murcia. Er loopt een prima fietspad vanaf de CP tot in het centrum van de stad. We gaan op zoek naar de toeristen info en halen een stadsplan. IMG_0467IMG_0468Op het centrale plein bij de kathedraal gaan we eerst wat drinken en het schouwspel om ons heen bekijken. Het is een mooi plein met zicht op de kathedraal en het paleis van kardinaal Belluga. Het is erg druk, families met opa en oma, veel kinderen, karretjes met snoep en ballonnen, een keurig geheel. Vandaag is de Entierra de Sardina, oftewel de begrafenis van de sardine. Het is een groots carnavalesk gebeuren, er komen vele muziekkorpsen naar Murcia en ook veel danseressen.   Klik hier voor een uitleg over dit typische Spaanse feest door Ties Wierda in een van zijn reisverhalen.
Hoewel de echte optocht pas vanavond is, horen we toch al muziek. We lopen richting het IMG_0481IMG_0482geluid en belanden in een hectisch gebeuren. Aan alle kanten spelen bands, ze lopen langs de route met karretjes drank en delen onderweg kleine cadeautjes uit. Langs die route zijn veel terrassen en cafés, het ziet zwart van de mensen. De kinderen blazen op fluitjes, het is een kabaal vanjewelste. IMG_0487IMG_0485Iedereen staat gezellig te kletsen en overal zijn hapjes/tapas te koop. We wurmen ons door de menigte en zien zowaar kans om in een leuke tapasbar een plekje te vinden en doen ons tegoed aan die heerlijke happen, vergezeld van een glas wijn. Daarna bezoeken we het Casino, een voormalige herenclub uit 1847, met een prachtig interieur, een deel in Arabische mudejar stijl, er is o.m. ook een schitterende balzaal met grote kroonluchters. Op de
bovenverdieping is een tentoonstelling met schilderijen van de Entierra de Sardina. IMG_0506IMG_0507IMG_0497We zoeken de fietsen weer op en rijden terug naar de CP. Murcia heeft indruk gemaakt op ons, het is een mooie stad met veel bezienswaardigheden. De officiële optocht met de danseressen laten we voor een volgende reis, het begint laat en gaat tot ver in de nacht door. Dan terug fietsen vinden we te riskant.

image_map


Klik hier voor deel 6