Spanje Voorjaar 2013 ( deel 6 slot )


zondag 28 april
Het was erg koud de afgelopen nacht, er is zelfs in de heuvels rondom ons heen verse sneeuw gevallen. We ontbijten, er was weer een verrassing van Mas, i.p.v. oranje tompouces voor IMG_6617IMG_6612Koninginnedag, nu een zakje kaneelbrokken, echt Hollands. Al snel vertrekken we, richting Frankrijk. We nemen de A8 rond Bilbao en later de AP 8 (betaald) richting San Sebastian. Het is een prachtig landschap waar we door rijden en alles ziet er welvarend uit. Geregeld zijn er harde regenbuien, maar naarmate we de grens naderen gaat de zon vaker schijnen. We gaan er even af bij de grens om een supermarkt te zoeken, maar er loopt daar veel luguber volk rond dus doorrijden geblazen. Rond 11.45 zijn we in Capbreton waar de Leclerc super open is tot 12 uur. Snel geparkeerd en het e.e.a gekocht voor de komende dagen. We willen t/m dinsdag op de CP in Capbreton blijven staan. Hier hebben we stroom en kunnen we de kroningsplechtigheid op TV volgen. De zon schijnt en uit de wind kunnen we lekker buiten zitten.
Gereden 188 km
 
maandag 29 april
Wakker geworden en de zon schijnt. Eerst maar eens even wat schoonmaakwerk verricht, wat hard nodig was. Daarna op de fiets naar Capbreton en naar de Tourist Info. We fietsen door naar de haven, die vol ligt met mooie zeilboten en jachten. Er lopen redelijk IMG_6610IMG_6608veel mensen rond, ook hier mei vakantie? Naast de jachthaven is een kleine vissershaven en ook zijn er verschillende kraampjes met verse vis. Rob koop wat oesters bij zo'n kraampje en we gaan in het centrum koffie drinken. Veel van de winkeltjes in het centrum zijn nog gesloten. We fietsen weer terug naar de CP en de oesters worden met smaak door Rob genuttigd. Peter stuurde een SMSje, koud in Nederland en adviseert ons nog wat weg te blijven!!! We genieten nog even van de zon, maar de bewolking neemt toe en ook hier wordt het koud. Dus de camper in en genieten van de e-books.

dinsdag 30 april
Vandaag is dé dag, Willem Alexander wordt onze koning. Vanaf een uur of tien zitten we er klaar voor, we hebben hier goede ontvangst, dus we hoeven niets te missen. We zien Beatrix afstand doen en daarna de balkon scene. Het is indrukwekkend en mooi om te zien. Ook zien we daarna IMG_6619IMG_6615een stuk van de beëdiging in de Nieuwe Kerk, het is toch een stukje Nederlandse geschiedenis wat aan ons wordt getoond. We zien alle hoogwaardigheidsbekleders en gasten uit het buitenland. Op een gegeven ogenblik vinden we het genoeg en gaan pas s'avonds weer kijken naar de boottocht over het IJ. Er is veel te zien en alles is goed verzorgd. Ook later zien we nog een stuk van het optreden van André Rieu, aanstekelijk, maar niet vernieuwend. Het was een dag met een wisselend weerbeeld, soms heerlijke zon en soms stortbuien. Nog steeds heel veel wind. Dat komt goed van pas voor de body surfers hier, er zijn er heel wat, vaak in kleine busjes. Ook zijn er wat Nederlandse jongelui die hier van de golven genieten, het is spectaculair om te zien.
 
woensdag 1 mei
Vandaag verlaten we Capbreton en rijden naar de N 10. 1 mei is een feestdag in Frankrijk en alles is gesloten. Overal in de dorpjes zien we kleine kraampjes met bosjes Lelietjes van Dalen (mugets). Het is een gebruik in Frankrijk dat je op 1 mei zo'n bosje voor je liefje of je vrienden koopt, dat brengt geluk. Al snel zitten we op de N10, die blijkt sinds kort een IMG_6622IMG_6621tolroute te zijn, de A 63. Er is eigenlijk geen alternatief dus we rijden richting Bordeaux en betalen 2 x € 2,60 om op deze mooie weg te rijden. Het weer is goed om te rijden, licht bewolkt, af en toe wat spetjes en na een uur of twee zijn we bij Bordeaux. Daar de rondweg en weer richting de N 10. We waren van plan om bij Joop Luten langs te gaan, die hier in de Charente een huis heeft. Maar helaas, we hebben geen telefoonnummer en weten niet of hij in Frankrijk is. Angoulême is het volgende doel en daarna richting Poitiers. We schieten lekker op, er is geen vrachtverkeer vanwege 1 mei, we zien overal veel vrachtwagens op de parkeerplaatsen. Voor Poitiers gaan we naar Château Larcher, een klein dorpje waar een CP is. Het is een leuke plek, vlakbij een klein meertje, grenzend aan de sportvelden, waar druk wordt gevoetbald. Alle voorzieningen en zelfs stroom, dat voor € 3,- per nacht, prima. In de namiddag lopen we naar het dorpje en gaan het kasteel bekijken dat uit 1311 stamt. Het is een lief klein dorp, een en al rust.
Gereden 395 km
 
donderdag 2 mei
We gaan verder op de N 10 langs Poitiers. Daar slaan we af en rijden verder op de N 151, via Chateauroux naar Bourges. Het is jammer dat het vandaag zo regent, de uitzichten IMG_6637IMG_6645IMG_6641zijn spectaculair en overal zien we bloeiende bomen en grote velden koolzaad in bloei. We stoppen bij Clamecy, een leuk oud stadje waar we al eerder waren. Er is een CP op de Place du Abbetoir, vlakbij het centrum. Al snel een plekje gevonden en we lopen het stadje in. Het is mooi maar helaas vinden we het een beetje verpauperd, er wordt weinig gedaan om deze mooie erfstukken te onderhouden.
Gereden 338 km
 
vrijdag 3 mei
We kiezen nu eens voor een ander weg, normaal gingen we via Troyes omhoog, maar nu IMG_6651kiezen we ervoor vanaf Auxerre richting Epernay te rijden. Geen spijt, eerst naar Sens de D 606, dan Nogent, Sézanne en Epernay. Het is weer een prachtige weg, rustig om te rijden. We doen onderweg de inkopen voor de komende dagen en  de lekkere dingen voor thuis. Ook nu is de regen spelbreker, maar we vinden in Chamery weer de CP, ligt mooi tussen de champagne velden. Het is een echt champagne dorp, vol met caves en champagne huizen. Verder is er weinig te beleven, een kerk, een doods straatje en dat is het.
Gereden 264 km
 
zaterdag 4 mei
Naar huis willen we, de regen achter ons laten. We hebben op TV gezien dat het in Nederland mooi weer is en dat gaan we gauw opzoeken. Na Reims rijden we de D 966. Een bekende weg zonder charme, saaie dorpen, lelijke huizen en met de regen helemaal sober. Bij Avesnes is er een omleiding en we raken hier de draad even kwijt. Het is voor ons zo´n bekende weg, maar toch....we zitten even verkeerd en moeten terug weer naar de omleiding. Uiteindelijk via wat gewurm in het stadje zitten we weer op de goeie weg. Dan via Mons de autoweg op, Brussel volgt en dan Antwerpen. Geen verkeershinder en rond een uur of 3 waren we weer thuis. Een flinke rit vandaag, maar het was het waard. Thuis komen is altijd fijn na zo´n lange reis. We hebben het heerlijk gehad, wat cultuur en veel geluierd op mooie plekjes in Spanje en Portugal.
Gereden 458 km

image_map