NAJAAR 2012 Frankrijk – Bretagne/ Spanje deel 8 (slot)


13 oktober
Weg uit Denia, onderweg eerst een Spaanse gasfles gekocht en een grote zak met mandarijnen. Ze zijn heerlijk hier en kosten weinig. Langs Gandia gereden waar we nog IMG_5728IMG_5731wat boodschappen hebben gedaan. Al snel waren we bij Tavernes, richting Tavernes Platja. Er zijn daar aan het eind van het vakantieplaatsje een paar terreinen waar je met de camper kunt staan. Er is water en de WC kan geleegd worden. Het terrein ligt direct aan het strand, even een klein duintje over en je staat op het strand. Na de lunch gaan we eerst lekker zwemmen in de zee, nog steeds erg lekker water. Het is nu heel kalm, er is alleen maar zand dus het zwemmen is heerlijk en dat half oktober!!! Er staan hier een aantal Nederlanders en ook een echtpaar dat we ook al op de geitenwei hebben ontmoet. Even bijkletsen dus.
Gereden 41 km, totaal 4337 km

16 oktober
Heerlijke dagen hier, er is een kleine supermarkt die nog open is. Verder is het dorp uitgestorven. Er staan vnl vakantie huizen en appartementen die nu allemaal leeg zijn. Vanochtend zijn we op de fiets naar het volgende dorp gereden, Platja Xeraco. IMG_5739We rijden IMG_5740door een doolhof van sinaasappelboomgaarden, niet echt een leuke route. Xeraco is iets levendiger dan Tavernes, maar ook hier vnl vakantie huizen. Er is een prachtig strand maar je kunt hier nergens met de camper staan. We kopen er een brood en fietsen terug. De middag wordt weer op het strand doorgebracht maar er staat nu een frisse wind dus we gaan al snel terug naar de camper. Er staan hier behoorlijk wat campers, sommigen staan hier heel lang of gaan later richting Marokko. Wij hebben het na een paar dagen wel gezien, er is weinig leven in de brouwerij. Op internet hebben we gezien dat het weer slechter wordt, dus morgen gaan we weer verder.

17 oktober
Weer “en route”, eerst richting Valencia waar we al snel de A7 kunnen pakken. Er is een prima rondweg tot voorbij Sagunt. Daarna wordt verwezen naar een alternatieve route de CV 10 i.p.v de N 332. Dat schiet lekker op, het is een autovia die helemaal doorgaat tot Torreblanca. We hoeven niet al die plaatsen door die aan de N332 liggen. Daarna gaan we weer de N332 op en IMG_5741IMG_5743zijn dan snel in Benicarlo waar de camperplek is. Dit is een nieuwe plek die ons is aanbevolen door een Nederlands echtpaar in Tavernes. Het is een mooie CP, zelfs een zwembad!! We kijken nog even naar de weersverwachting en zien dat het hier erg slecht weer wordt t/m zondag. We overwegen hier te blijven tot zondag óf morgen te vertrekken. Want 4 dagen op deze plek met slecht weer lijkt ons niet leuk. Ook doorrijden naar Barcelona, wat ons eerste plan was valt af. De stad bekijken met slecht weer vinden we niet leuk. Ook in de richting Narbonne/Beziers wordt slecht weer verwacht. Het beste blijkt midden Frankrijk te zijn. We besluiten morgen te vertrekken en Barcelona te laten voor wat het is. Dat doen we later wel eens. Nu willen we door de Pyreneeën rijden en bij Puigcerda de grens overgaan. Dan richting Toulouse en verder zien we wel. Daar is de IMG_5745IMG_5742weersverwachting nog het gunstigst. We stappen op de fiets en gaan eerst naar het grote winkelcentrum, hier vlakbij. Daar blijkt de gigantische supermarkt van Eroski gesloten te zijn. Waarschijnlijk vanwege de crisis. Het is een groot nieuw winkelcomplex waarvan de helft leegstaat. Triest!! We fietsen door naar Peñiscola, daar is de Mercadona super wel open. Door naar de haven waar we een aantal jaren geleden mochten staan. Dat is jarenlang verboden geweest en tot onze verbazing mogen er nu weer campers staan, misschien alleen in het naseizoen? Het is een hele leuke plek, aan de voorkant het halfronde strand en achter is de vissershaven. We gaan naar het vistentje aan de haven, nemen een lekker wijntje en een paar vis tapas. De vissersboten komen terug in de haven met hun vangst en het is een drukte van belang. Leuk om dat weer eens te zien. We fietsen terug langs het mooie strand waar het nog behoorlijk druk is.
Gereden 224 km, totaal 4561 km

18 oktober
Opgestaan met een bewolkte hemel en vertrokken uit Benicarlo. We rijden eerst de N332 tot voorbij Amposta. Daarna is er al snel de A7, de tolvrije autovia. Dit gaat snel en al gauw zijn we IMG_5756IMG_5752voorbij Tarragona. Nog een klein stukje N332 en dan weer de A7 bij Torredembarra. Ook dit rijdt weer prima, we passeren Villafranca en dan de afslag bij Martorell richting Manresa. Dit voor ons een nieuwe route en het is goed te doen. Je vermijdt de drukte rond Barcelona. Vanaf Manresa richting Pyreneeën, een prachtige weg. De bergen worden steeds hoger en de natuur is prachtig. Voorbij Berga zijn we al snel bij de Cadi tunnel, waarvoor we wel moeten betalen, ca. 13 €. Hier begint al de mogelijkheid tot wintersporten. Dan volgt Puigcerda en de Col de Puymorens, we nemen echter weer de IMG_5758IMG_5759tunnel, ook weer zo’n 13 €. Het is behoorlijk grijs daarboven en we willen het slechte weer niet opzoeken. We stoppen in Ax-les-Thermes, er is een goeie CP niet ver van het centrum. Zowaar gaat de zon nog schijnen en kunnen we lekker buiten zitten. Tegen de avond lopen we naar het centrum. Het is een stadje met thermaal baden en er lopen heel wat mensen rond die hier komen kuren. Hier in de omgeving kun je wintersporten en er zijn veel appartementen en hotels. Het is een gezellig plaatsje met wat leuke straatjes en restaurantjes. We halen een pizza en lopen terug naar de camper. Inmiddels is het behoorlijk hard gaan waaien en ook vallen er geregeld buien.
Gereden 395 km, totaal 4956 km

19 oktober
De hele nacht heeft het hard geregend, we hopen maar dat we goed hebben gegokt en IMG_5755dat het echte slechte weer ons bespaard blijft. We vertrekken met regen richting Tarascon en Foix via de N2 . Dan begint het droog te worden en de hemel wordt lichter. Af en toe zien we een regenboog. Dit Franse deel van de Pyreneeën is prachtig. Mooie rotsformaties en ook hier zien we dat er veel aan wintersport wordt gedaan. We blijven op de N20 richting Toulouse, hier wordt de omgeving vlakker en minder mooi. Het gaat hard waaien, maar het blijft droog. Via de rondweg van Toulouse rijden we richting Albi via de D988, bij Rebastens zien we een coöperatief van de IMG_5763IMG_5761Gaillac wijnen en we stoppen. We proeven en het bevalt goed, dus er worden wat kartons gekocht. Verder richting de plaats Gaillac en dan naar Cordes, overal op de weg liggen afgewaaide takken en af en toe valt er iets op ons dak. We arriveren er rond een uur of 2, er is een goeie CP aan de rand van de plaats met uitzicht op Cordes sur Ciel. Als we parkeren zien we dat we een lekke band hebben. De band die al eerder lek was op deze reis. Hij was IMG_5765IMG_5768toen keurig gemaakt, maar nu….helaas, echt plat. De garage wordt leeggehaald om het reservewiel tevoorschijn te halen. Al snel zit dat eromheen. We eten wat en lopen daarna naar Cordes. Bij de Tourist info vragen we naar een garage die onze band kan plakken. Er zit er een hier in het dorp, maar het is lastig om er te komen. Een stukje verderop is nog een garage. Morgen gaan we erheen en hopen dat ze kunnen repareren. We beginnen aan de wandeling omhoog, nou dat is echt ‘sur Ciel” (in de hemel), het is een hele klim eer we boven zijn, IMG_5767IMG_5778maar zeer de moeite waard. Cordes werd rond 1220 gesticht door Raimond VII, als een bastide tegen de katharen. Tussen 1280 en 1350 vestigden zich hier veel edelen en rijke families, die prachtige huizen hebben gebouwd. In die tijd waren er meer dan 500 inwoners, nu zijn er nog ruim 1000. In de 16e eeuw is het een toevluchtsoord geweest voor de Hugenoten, die hier bescherming vonden. We waren hier al eerder tijdens middeleeuwse feesten, maar nu is het erg rustig en we bewonderen de prachtige oude huizen, veel daarvan zijn uit de 13e eeuw. Het stadje heeft vele mooie toegangspoorten en helemaal bovenin is een mooi plein waar je een schitterend uitzicht over de omgeving hebt. We waaien alleen uit ons hemd. Het stormt echt en de bladeren vliegen om onze oren. We dalen weer af en kopen bij de bekende banketbakker hier een lekker taartje. Gelukkig waait het beneden bij de camper minder hard en kunnen we nog heerlijk buiten genieten van een kopje thee met dat lekkere taartje.
Gereden 220 km, totaal 5176

20 oktober
Allereerst rijden we naar een garage, ons aanbevolen door de Tourist Info. Helaas die is dicht, dus maar door naar St. Antonin, onze volgende halterplaats. Snel vinden we een garage en de monteur bekijkt de band en hij kan hem niet maken. Er zit een klein scheurtje in het loopvlak. We worden doorverwezen naar een bandenspecialist in Caussade die andere mogelijkheden heeft. Het is nog vroeg, dus op naar Caussade waar we de bandenfirma vinden. Ze helpen ons direct maar de band kan niet meer worden gerepareerd, de scheur is te groot. De reparatie van de vorige keer had er niets mee te maken, dit is een nieuwe beschadiging. Goede raad is duur, zonder reserveband de IMG_5789IMG_5802terugreis maken lijkt ons geen goed idee. Dus informeren we naar een nieuwe band, dat moeten er twee worden en we maken de afspraak dat we maandag langs komen om ze te laten monteren als we op weg naar de N20 gaan. We moesten wel even denken aan het gezegde van een Duitser die we op de geitenwei ontmoetten. Toen we weg reden zei hij: “Halt gute Luft im Reifen”, oftewel zorg dat je banden met lucht zitten!!!! Nou, dat is niet gelukt. Direct naast de bandenfirma zit een grote Super U en we kunnen hier boodschappen doen voor IMG_5787IMG_5788IMG_5795we terug rijden naar St. Antonin, het is echt een Super U, we kunnen tanken en er zijn zelfs wasmachines bij de autowasserette. Dat hebben we al eerder gezien en het is goed om te weten. De rit van St. Antonin naar Caussade is prachtig, we rijden voor een deel door de Gorges van de Aveyron. Dit gebied kennen we goed uit de tijd dat we het huis in Sanvensa hadden en we komen veel bekende plekken tegen. Terug in St. Antonin gaan we naar de CP, een leuke locatie met alle voorzieningen, dichtbij het stadje en hij ligt aan de Aveyron. In de namiddag lopen we naar het historisch centrum van S. Antonin. We kennen dat alleen van de zondag markt, nu is het erg rustig, het is een heel mooi stadje met nog veel oude huizen. We schrikken alleen van de leegstand van de winkels en galerieën, overal verpauperd het. Wat voorheen een bruisend stadje was met heel veel kunstenaars en leuke modewinkeltjes maakt het nu een desolate indruk. Zou dit te wijten zijn aan de crisis of aan het eind van het seizoen? Morgen is er markt en misschien dat we dan een andere indruk krijgen.
Gereden 81 km, totaal 5257 km

21 oktober
De hele nacht heeft het geregend, we staan op met een grijze lucht. Dan maar eerst een verse croissant en ons zondagse eitje en zowaar, om een uur of tien wordt het lichter en IMG_5807IMG_5808gaat zelfs de zon schijnen. Op naar de markt dus en een totaal ander beeld dan gisteren. Het is een drukte van belang, de nauwe straatjes zijn vol mensen die hier hun inkopen komen doen. Al snel zijn we bij de kraampjes en zijn zoals eerder verrast door het mooie aanbod. Het zijn vnl. authentieke producten van de streek, die vaak worden verkocht door de produceurs. Je vind er allerlei “vergeten “ groentes, die bij ons niet meer bekend zijn. IMG_5799IMG_5810Alles wordt leuk gepresenteerd. Ook zijn er volop kaaskraampjes van de eigen maaksels. Je hoeft ons niet te verleiden, het ziet er allemaal zo heerlijk uit dat we hier en daar bezwijken voor het aanbod. Natuurlijk drinken we wat bij het leuke terras dat een “Parijse” uitstraling heeft. Er zijn veel Fransen die elkaar hier ontmoeten en het valt op dat er zoveel Engelsen zijn. Volgens ons is het echt het wekelijkse uitje voor de bewoners van deze streek. Met een mandje vol keren we terug naar de camper en genieten van een “verse” lunch. We kunnen weer de hele middag buiten zitten, het mooie weer houdt maar niet op.

22 oktober
Allereerst rijden we naar Caussade voor de nieuwe banden. Ze staan keurig klaar en zijn al snel gemonteerd. Kunnen we er weer tegen. Wij rijden de N20 naar Cahors en vandaar IMG_5815IMG_5818over deze prachtige weg naar Brive. Daar gaan we de vrije autoroute op. Bij Limoges gaan we naar Oradour sur Glane naar de Cp. Een mooie plek met een mooi uitzicht. De stoelen kunnen weer naar buiten. We pakken eerst de garage uit om de reserveband weer op zijn plek te leggen. Dan op de fiets naar het dorp dat niet veel voorstelt. De Tourist info is helaas gesloten, we wilden wat informatie halen over het verwoeste dorp dat nu een monument is geworden. Morgen gaan we het bezoeken.
Gereden 292 km, totaal 5549 km

23 oktober
De camper wordt geparkeerd op het parkeerterrein bij het Centre de la Memoire. We lopen erheen en halen eerst een gids over het dorp. Dit dorp is op 10 juni 1944 totaal verwoest IMG_5829IMG_5845en uitgemoord. Er marcheerden rond 14.00 uur zo’n 200 Duitse soldaten het dorp binnen. De inwoners moesten allemaal naar het marktplein gaan, de vrouwen en kinderen werden gesommeerd naar de kerk te gaan en de mannen worden in groepen verdeeld en geëxecuteerd. Bij de kerk werd een kist met lonten aangestoken en er was een verstikkende rook in de kerk. De vrouwen en kinderen vluchten naar buiten en werden IMG_5826IMG_5840daarna afgeschoten of verbrand. In een paar uur tijd heeft dit drama zich voltrokken, om 17.00 uur was er niemand van de ruim 650 inwoners meer in leven, op één vrouw na, en stond er geen huis meer overeind. Voorheen was Oradour een welvarend dorp en na deze gruwelijke gebeurtenis heeft men na de oorlog besloten dit dorp tot een monument te maken voor al die dorpen die hetzelfde lot hebben ondergaan. Het is sinds 1944 onveranderd gebleven en als je er rondloopt lopen de rillingen over je rug. Werkelijk afgrijselijk wat hier èn in andere dorpen is gebeurd. Als je het ziet denk je dit mag nooit meer gebeuren, maar als we op TV de beelden van Syrie zien, zeggen we “men heeft er niets van geleerd”. We gaan verder, pakken de A20 tot Chateauroux en dan richting Bourges. We rijden naar de Cp in La Charité, waar we vorig jaar ook hebben gestaan. IMG_5853Een leuke plek aan de Loire met een mooi oud dorp. We kunnen nog even buiten zitten maar al gauw wordt het fris, dat is even wennen. Tegen de avond steken we de brug over en lopen dan zo het historische La Charité in, dat er prachtig bij ligt in de late zon. Het is La Village de Luivres, het boekendorp. Je ziet echt overal winkeltjes met boeken, allerlei aanbod zoals stripboeken, kookboeken, kunstboeken, encyclopedieën , antieke boeken, ga zo maar door. Een gigantisch aanbod en elk winkeltje heeft zijn specialiteit. Ook is er een oude kathedraal met bijbehorend klooster, de vorige keer hebben we dat al bezocht. Het wordt momenteel gerestaureerd. Het is een leuk levendig dorp, ook al is hier zoals overal veel leegstand van winkelpanden.
Gereden 274 km, totaal 5823 km

24 oktober
Van La Charité rijden we naar Auxerre over de N 151, daarna de N77 naar Troyes. Bij Arcis lunchen we, en rijden dan naar Chalons-en-Champagne. Het is bewolkt en frisser dan we gewend zijn. Vanaf Chalons gaan we richting Charleville Mézieres naar de CP aan de IMG_5860jachthaven bij de Maas. We zijn daar om een uur of drie. Dit is voor ons een welbekende route die we al ettelijke keren hebben gereden. Een prima weg, maar vanaf Troyes vrij saai om te rijden, alleen maar gigantische velden voor de landbouw. Hier en daar een silo en een klein dorp. Op het laatste stuk kwam de zon weer tevoorschijn en we kunnen weer met de stoelen naar buiten. Hier bij de jachthaven zijn allerlei activiteiten. Het is een vrij modern park met ligplaatsen voor passanten boten, er is een nautisch centrum, een jeu de boule baan waar druk gebruik van wordt gemaakt. Altijd leuk om even naar dat schouwspel te kijken. Verder is het rustig, er staan slechts 4 campers, dus alle ruimte.
Gereden 378 km, totaal 6201 km

25 oktober
We gaan eerst naar de Carrefour aan de rondweg bij Charleville om het eea voor thuis in te slaan. Het aanbod is gigantisch en we moeten ons beheersen, zoveel lekkers!!! Dan richting Charleroi in België. Vanaf Charleville is het een mooie weg door de Ardennen, de bossen kleuren mooi en nu met de zon erop is het prachtig. Bij Charleroi is er plotseling veel mist en wordt alles grijs. We nemen er de rondweg en we gaan richting Brussel, dan Antwerpen en al snel de grens. Daar lunchen we en gaan via Breda naar huis, waar we om ca. 14.30 zijn. Thuiskomen is altijd heerlijk, de camper wordt voor een deel leeggehaald en de wasmachine kan gaan draaien.

Gereden 352 km, totaal 6553 km

Het was weer een leuke reis. Vooral het voor ons onbekende Bretagne en de Atlantische kust was een verrassing, een gebied waar we zeker teruggaan. Daarna de tocht door de Pyreneeën naar Spanje. Ook hier weer goede ervaringen, mooie CP’s, stranden en rust. Het heeft ons wel getroffen dat er veel leegstand is van winkels en bedrijven waar we doorreden. De crisis is hier echt aanwezig, het verpaupert snel. Terug weer via de Pyreneeën, dit keer een mooiere rit dan op de heenreis. Ook de Franse kant van de streek is mooi. Daarna de rit door het gebied, de Midi-Pyreneeën, waar we voorheen het huis hadden, veel herkenning. Het monument in Oradour was een schok, waaraan we nog geregeld terug zullen denken.

Klik hier als je meer wil weten over deze tragedie 

Nu dus weer thuis en de hele winter om nieuwe plannen te maken. Ook weer volop tijd voor familie en vrienden die we lang niet hebben gezien.