ZOMER 2011 Tour de France

 

Tour de France

Ons plan was om deze zomer Berlijn te bezoeken en aansluitend een tocht langs de Oostzee kust te maken. Een paar dagen voor vertrek het weer in die regio op internet bekeken. Dat zag er slecht uit voor de komende 3 weken dus het besluit genomen niet naar Duitsland te gaan maar weer naar ons geliefde Frankrijk.

 

14 juni 2011

Vandaag gestart, de camper vol, geld in de beurs en op pad. Via Antwerpen, Brussel, IMG_2075Namen naar Luxemburg. Daar even geprofiteerd van de goedkopere brandstof en richting La France. Helaas net voorbij Luxemburg was een ongeluk gebeurd en stonden we een klein uurtje in de file. Na Metz, naar Pont-a-Mousson gereden. Een hele leuke camperplek direct aan de Moselle. Grasveldje voor de deur dus de stoelen naar buiten. Heerlijk weer en zelfs buiten kunnen eten. De plaats is uitgebreid met nog een 15- tal plekken en er is overal stroom. Leuk om hier de vrachtboten te zien varen, dit is ook een zwanenplek, er zijn er tientallen.

Gereden 485 km

 

15 juni 2011

Na een heerlijk warme douche (en dat allemaal voor € 7 staangeld) weer verder. Eerst IMG_2085Nancy, dan richting Epenal, Vesoul langs Besancon, via Lons le Saunier naar Louhans. Ook nu wer een prachtige route. In Louhans is een hele leuke camperplek aan het water(halte nautic waar ook boten aanleggen) met prima voorzieningen. We waren hier al eerder, het terrein staat helemaal vol met fruitbomen en je kijkt direct op de rivier waar veel gevist wordt. We kregen zelfs een maaltje aangeboden, maar hadden geen zin om vis te bakken. Nog steeds prachtig weer, buiten kunnen eten en later een wandeling naar het dorp gemaakt. Hier is niet veel te beleven, maar het is prachtig om te zien wat een bloemen weelde de gemeente ervan gemaakt heeft.

Gereden 371 km, totaal 856 km

 

16 juni 2011

In het gebouwtje van de halte nautic zijn erg goeie douches. Er is een prima servicepunt en je bent zo weer op weg. Van Louhans naar Bourg-en-Bresse gereden via de D996, daarna de oude N75, nu de D1075 tot aan Voiron. Een hele leuke weg met veel mooie IMG_2092dorpjes en authentieke huizen. Bij Les Abrets de Lidl bezocht en weer allerlei lekkere franse dingen ingeslagen. Vanaf hier zie je wat vaker de Lidl. Rond Voiron is het wat heuvelachtiger maar heel goed te rijden. Met deze route vermijd je de drukte rond Lyon. Bij Voiron richting Valence, de D1092, en bij Romans-sur-Isere de D 538 richting Chabeuil naar Crest. Ook hier weer een goeie plek bij de brandweerkazerne waar ook Wifi is, dus we kunnen het eerste verslag publiceren.Helaas is het nu gaan regenen, maar gelukkig op internet gezien dat het van korte duur is. De bedoeling is de Drome een beetje rond te rijden, er is hier zoveel moois te zien. Dan verder naar het zuiden, de Provence, Cote d'Azur en de Camargue. We houden jullie op de hoogte.

Gereden 273 km, totaal 1129 km

 

17 juni 2011

Weer zo'n mooie dag. Eerst een bezoekje aan Crest, het is geen grote plaats maar wel een leuk historisch centrum met de mogelijkheid tot een aantal stadswandelingen. We hebben een stukje hiervan gedaan en je komt dan door leuke middeleeuwse straatjes die IMG_2104IMG_2098allemaal omhoog gaan naar de belangwekkende toren waarvan je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Na de stadswandeling zijn we uit Crest vertrokken, een mooie weg langs de Drome richting Die. Vanaf Die naar Serres, de D93 via de col de Cabre op 1150m, een hele leuke rit. Ook de weg naar Sisteron de D1075, was zeer de moeite waard, het blijft genieten. Het plan was in Sisteron de camperplek te nemen maar het was er vol. Het is een leuke en gezellige plaats, ook weer vol bloemen en met veel leuke terrassen en restaurants. Nu wel erg druk. Het is een mooie oude stad. We gaan zeker terug. Na Sisteron richting Digne-les-Bains en IMG_2101IMG_2119daarna de route Napoleon richting Castellane.Wederom een prachtige weg. Het was al een flink aantal jaren geleden dat we deze weg hadden gereden en vergezichten. Soms moet je even stoppen als er tegenliggers zijn zo smal is de weg. Onze camper vriend Simon Sas houdt ervan om smalle en zeer bochtige wegen te rijden. Hij kan ook nu was het weer prachtig. Heel wat haarspeld bochten en prachtige hier zijn hart ophalen, dit was een echte “Simon”dag!!!. In Castellane al snel de camperplek gevonden die dicht tegen het oude centrum ligt, aan de rivier de Verdon. We vonden een leuke plek met uitzicht op de mooie oude brug en hebben een wandeling door het stadje gemaakt. Een sfeervol plaatsje met veel leuke oude huizen. Mooie doorkijkjes in de oude smalle straatjes en heel wat leuke provençaalse winkeltjes. Heerlijk op een terrasje wat gedronken en genoten van alles wat er voorbij komt. Het is er wel toeristisch, er zijn veel campings in de buurt waar vooral veel Nederlanders komen, gezien het aantal Nederlandse auto's die we tegen kwamen. We konden nog lang buiten zitten en genieten van de mooie rivier.

Gereden 234 km, totaal 1363 km

 

18 juni 2011

Vanochtend was er markt in Castellane dus eerst naar de markt. Heerlijk fruit gekocht en een lekker brood. Na de koffie vervolgen we onze route naar het zuiden. We rijden langs IMG_2128IMG_2138de Verdon, door de Gorge de Verdon. Ook hier zeer bochtig en af en toe zeer smal, maar de moeite waard. Wat is Frankrijk toch een prachtig land. Elke dag genieten we weer van al het moois dat we zien. We nemen de weg naar Comps die iets minder smal is. Het is hier erg rustig en de auto's die we tegenkomen zijn voor een groot deel van Nederlanders. Dan via de D955 richting Draguignan, voor die plaats nemen we de D54 die om Draguignan heen gaat en gaan verder richting Frejus. Dan wordt het allemaal eenvoudiger, we zijn nu in een drukker gebied en gaan naar een Acsi camping bij Frejus, Le Pont d'Argens. Snel gevonden en een mooie plek uitgezocht. Lekker voor een paar dagen, het strand is vlakbij op loopafstand. We installeren ons en maken een wandeling naar het strand. Het is een mooi breed strand waar het behoorlijk druk is. Er staat een vrij harde wind en er wordt volop aan para surfen gedaan. Mooi om die capriolen te zien.

Gereden 97 km, totaal 1460 km

 

19 juni 2011

Nog steeds een zeer harde wind, de camper staat gelukkig uit de wind en we kunnen heerlijk in de zon zitten. Het waait voor ons te hard om naar het strand te gaan en ook een fiets tochtje naar Frejus zien we niet zitten. Dus we zijn gewoon lui, een boek, en je hoort ons niet meer!!!

 

21 juni 2011

Gisteren was het al wat minder wind, we zijn s'ochtends naar het strand geweest, heerlijk!! Zo'n 5 minuten fietsen vanaf de camping en dan ben je op het strand. Aan de ene kant is IMG_2140IMG_2141het naturisten strand en aan de andere kant voor de textiel. Voor elk wat wils. Het was behoorlijk warm en omdat we niet willen verbranden zijn we op tijd terug gegaan naar de camper. Hier kunnen we kiezen, schaduw of zon. Vanochtend eerst op de fiets naar de Geant Casino. Er is een gigantisch winkelcentrum met allerlei winkels. Het ligt op zo'n 10 minuten fietsen vanaf de camping. We hebben een parasol gekocht omdat we gisteren aan het strand toch een beetje schaduw misten. Terug op de camping weer richting strand, het was subliem vandaag, lekkere wind vanaf de zee en niet te heet. IMG_2143Tot in de middag hier gezeten en toch maar terug naar de camping, de kans om te verbranden is nu groot. Morgen vertrekken we en gaan verder langs de kust richting het westen, we zien wel weer waar we eindigen, 4 dagen op deze camping is genoeg voor ons. We kunnen ons wel voorstellen dat er veel mensen zijn die hier geregeld terugkomen. De camping ligt erg gunstig, vlakbij het strand en rondom een prachtig gebied. In Frejus en St. Raphael is volop aanbod voor de verwende toerist en het achterland bied veel veel voor de avonturiers. De natuur in het achterland is geweldig en je kunt veel uitstapjes maken. Zoals nu, in juni is het overal nog rustig.

 

22 juni 2011

Vanochtend uit Frejus van de camping vertrokken, richting St. Tropez. Onderweg nog gezocht naar een Lidl om te voorraad wat aan te vullen, maar in Issambre is hij blijkbaar IMG_2166weg en in St. Maxime was het zo druk dat we maar niet zijn gaan zoeken.Altijd erg druk op de weg van St. Maxime naar St. Tropez, staan daar altijd in de file, maar uiteindelijk toch redelijk op tijd in Ramatuelle op de camperplek aangekomen. We hadden verwacht dat het erg druk zou zijn, maar dat viel reuze mee. Plek genoeg en al snel weer een leuke plek gevonden onderaan tussen het bamboe. Het is een goeie camperplek, dicht bij het strand, water, verzorging, douches en WC's.

Gereden 52 km, totaal 1512 km.

 

27 juni 2011

We staan nog steeds in Ramatuelle, heerlijk hier. We kenden deze plek al en altijd staan we hier langer dan we van plan zijn. De laatste keer was in oktober 2010. Het is de IMG_2169IMG_2165afgelopen dagen erg warm geweest en waar kun je dan beter zitten dan aan het strand. We hebben onze nieuwe strand bedden uitgebreid kunnen testen en ze voldoen!!! Wij vinden het erg leuk om al het gedoe op dat schitterende strand van St. Tropez, plage Pamplonne, te bekijken. Afgelopen dagen lagen er heel veel heel dure jachten. Je weet echt niet wat je ziet. Ze liggen ook in de haven van St.Tropez met een complete bemanning aan boord. Sommigen zijn wel 3 verdiepingen hoog. Ook zijn er veel zeilboten en kleinere jachten. Vaak worden de mensen door een bootje van boord gehaald om aan het strand in zo'n luxe strandtent te gaan lunchen. Geregeld lopen er Afrikaanse verkopers langs met allerlei strand artikelen. Hoedjes, zonnebrillen, modieuze jurkjes en badlakens. Van alles wat. Wij liggen dan aan het eind van dit geweldige strand waar het gewone volk zich ophoudt, het is 5 minuten IMG_2157IMG_2153lopen vanaf de camperplek en tussen de middag laten we de spullen staan en lopen terug naar de camper voor onze “burgermanslunch”. Vaak zitten we tot een uur of 6/7 nog aan het strand. Aan het eind van dit strand kun je mooie wandelingen langs de rotsen maken. Het is af en toe wat klimmen maar zeer de moeite waard. Ook het achterland is prachtig. Als we van de camperplek naar de kleine supermarkt van de Spar fietsen rijden we echt door de wijnvelden, en hierbij uitzicht op de heuvels, waar ook weer mooie villa's van de rijken staan. Het leuke vinden wij het contrast, enerzijds de gewone werkende boer en aan de andere kant al die luxe. Het is wel jammer dat die strandtenten een beetje boven onze begroting zijn, we gaan echt niet tussen de chic zitten. Voelen er ons niet thuis. Dus er wordt veel gekookt, helaas mogen we hier niet BBQen maar een grill plaatje op het gasflesje buiten voldoet ook goed. Bij de Spar kunnen we af en toe de voorraad aanvullen en elke morgen komt de bakker met heerlijk verse baguettes en croissants. Als je zo een paar dagen op deze plek staat ga je deel uit maken van de “vaste”kern. Er staat een Fransman, die hier ook in oktober was, en hij speelt verdienstelijk gitaar met mondharmonica. Geregeld zit hij s'avonds buiten en geeft dan leuke riedeltjes, we hebben zo onze eigen troubadour. De afgelopen dagen was het erg warm maar ook veel wind waardoor het zeer aangenaam bleef. Bij de camping hier in de buurt hebben we een Wifi kaartje gekocht en hopen nu het verslag te kunnen versturen, want helaas hier is nog geen Wifi.

 

28 juni 2011

Helaas, het Wifi kaartje werkte niet en dus geen verslag verstuurd. Op de fiets naar de Spar en weer de nodige aanvulling gedaan. Alles wat je nodig hebt is hier te koop, alleen zijn de prijzen aan de hoge kant, maar wat wil je, dit is de Côte d'Azur met die mooie villa's en gigantische boten.Het is weer harden gaan waaien en we besluiten om na de middag te vertrekken. Het blijft heerlijk hier maar we willen eigenlijk ook wel eens die mooie stranden van de Camargue zien dus alles ingepakt en op pad. Eerst bij Cogolin naar de Lidl en flink wat ingeslagen. Dan de mooie weg langs de kust de D559, wat een geweldige bloemenpracht onderweg, veel bougainville, oleanders en rozen. Ook zie je hier de welvaart. Gigantische huizen en ondanks het toerisme geen hoogbouw. Via la Croix-Valmer naar Cavalaire, ons welbekend. Maar wat is het er nu druk, alles is vol, de terrassen,pleinen en straten. Het is even flink manoeuvreren door de nauwe straten, maar we komen er heelhuids door.IMG_2172 Dan vervolgen we weg naar Cavaliére. We gaan weer naar de camperplek waar we in oktober al waren. Het is er niet eens zo druk, maar ze vragen dan ook een wereldprijs voor een overnachting, maar liefst € 15. Je staat er wel gunstig, er is schaduw en het strand ligt voor de deur. In oktober was bijna alles gesloten, behalve de Spar,de bakker en een strandtent. Nu is er veel leven in de brouwerij, drukte op het strand, alle strandtenten open en ook allerlei winkels met strandartikelen en souvenirs. Er is zelfs een wijnpub, waar je de heerlijke Rosé van de Var kunt kopen. Dat doen we dan ook en proeven hem uitgebreid bij de camper. Later op de avond gaan we een hapje eten bij een restaurantje direct naar de camperplek, een goeie keuze, heerlijk menu'tje en niet te duur.

Gereden 51 km, totaal 1503 km

 

29 juni 2011

Al op tijd weg uit Cavaliére, via Le Lavandou naar Toulon. Het is hier prima te rijden, niet al te druk en de weg is minder bochtig dan gisteren. In Toulon via de lange tunnel naar IMG_2175IMG_2176Marseille. Hier wordt het duidelijk drukker maar we kunnen wel doorrijden. Nu zijn we dwars door Marseille gereden, de vorige keer hebben we de route buitenom naar Fos genomen, maar dat was een heel gedoe, rotondes, stoplichten etc. De weg door de stad is prima, je moet wel een tunneltje door, dat onder de haven ligt, van 3.20 hoog en vrij smal(€ 5 tol), maar het is een betere weg. Van de A 50 vanaf Toulon, waar gedeeltelijk tol is, naar de A 55 richting Montpellier. Voorbij Fos de afslag naar St. Louis/Salin-de-Giraud genomen. Hier weer behoorlijk last van de wind. Bij Salin-de-Giraud gaan we met het pontje over de Grand IMG_2178IMG_2202Rhône en dan de weg langs de bekende zoutpannen van Giraud naar Plage Piemanton. Het is hier prachtig, de delta van de Rhône, met al de etangs en veel beschermde natuurgebieden. Plage Piemanton is een gigantisch strand waar honderden campers staan. Er is zoveel plaats dat je moeite hebt met het kiezen. Er zijn wat lage duinen en tussen die duinen is het zand goed hard waardoor je er met de camper kunt rijden. We vinden een plekje en zetten de camper uit de wind, nou dat haalt niet veel uit want hij komt van alle kanten. Uiteindelijk kunnen we wel enigszins beschut buiten zitten. We verkennen de boel een beetje, dit is voor ons en totaal nieuwe locatie. Er is een tentje waar je brood kunt bestellen voor de volgende dag. Veel vogels en hele kolonies met flamingo's. Er zijn veel meeuwen, die zo groot zijn als ganzen. Trouwens ook kolonies van caravans en campers die met elkaar een heel dorp vormen. Waarschijnlijk zetten de Fransen in het voorjaar hier de caravan neer en gebruiken hem dan de hele zomer. Men vertelt ons dat het gebied hier s' winters onder water staat. Het schijnt hier altijd zo te waaien, jammer wat je wordt nu gezandstraald. Hier kun je wel BBQen, maar met deze harde wind zien we er maar vanaf en bakken de heerlijke lamskoteletjes in de pan.

Gereden 203 km, totaal 1766 km

 

30 juni 2011

Redelijk geslapen, we worden gewiegd door de wind. Na het ontbijt IMG_2184de camper wat IMG_2194schoongemaakt. Het zand waait overal doorheen en met een kopje koffie aan het verslag begonnen. Joke gebeld, Nick is gisteren geopereerd aan zijn enkels, viel niet mee. Hevige pijn, we leven met hem mee. We verzetten de camper, Rob maakt nog een wandeling naar het strand en we proberen buiten te lunchen. Dat gaat redelijk maar je voelt het zand tussen de tanden knarsen. De ramen kunnen niet open want het zand waait overal in, zelfs in bed. Om een uur of 3 besluiten we te verkassen naar de camperplek in Salin-de-Giraud, een prima (gratis) plek met alle voorzieningen. Je moet alleen voor het water betalen. We zien dat er geregeld auto's IMG_2211IMG_2215komen die waarschijnlijk van Plage Piemanton komen en hier hun toilet legen, altijd beter dan te storten in de duinen!!!! Hier waait het ook maar niet zo erg, we zitten beschut en we kunnen buiten in de schaduw zitten. Even een verademing na enkele dagen de Mistral en totaal geen schaduw. We hebben gezien dat we hier in het dorp kunnen internetten en dat gaan we morgen doen. Een heerlijke douche in de camper genomen om al het zand uit al onze spleten en gaten weg te wassen, frissen we lekker van op. Straks gaan we in het dorp een pizza halen. Gelukkig was hier een apotheek en konden we oordruppels kopen. Rob heeft last van een oor en hoort niet goed, hopen dat het helpt.

Gereden 13 km!!!!, totaal 1779 km

 

1 juli 2011

De pizza smaakte voortreffellijk, aan te bevelen, de pizza-car van Nicky Pizza staat midden in het dorp bij het Cafe de Sport. (Tip voor de liefhebbers!) Dit is een prima camperplek, staan is gratis en voor het water kunt je muntje halen bij de Mairie, hier vlakbij. Vanaf 1 IMG_2216IMG_2217juli t/m 31 augustus zijn ook de douches te gebruiken. Ziet er allemaal prima verzorgd uit. Allereerst zijn we naar de internetshop gegaan om het verslag te publiceren en de mailtjes binnen te halen. Ook dat ging weer goed. Op het pleintje was een klein marktje met vooral fruit en groente waar we weer het nodige hebben aangevuld. Na de service zijn we richting Ste Marie de la Mer vertrokken. Een rustige weg dwars door de Camargue. Er wordt hier heel veel rijst verbouwd, dat gaat waarschijnlijk goed met al dat water. Hier en daar zien we weide's met grote stieren, er wordt hier in de omgeving ook aan stierenvechten gedaan. Gelukkig worden hier de stieren niet gedood. Ook heel veel manege's waar je met paarden tochten IMG_2289kunt maken door de Camargue. Al gauw de camperplek gevonden. Je rijdt door slagbomen waar je entree betaald en dan kom je op het eerste deel. Daar is een grote asfalt parkeerplaats waar het hutje mutje staat met campers, geen lol aan want ze kijken ook nog tegen de dijk aan en kunnen de zee niet zien. We hadden de tip gekregen door te rijden en zo gezegd zo gedaan. Het asfalt veranderd in een verhard zandpad en we zien verderop de campers al staan. We vonden een van de mooiste plekken waar we ooit hebben gestaan. Direct aan het strand en achter ons het beschermde natuurgebied. Het pad loopt nog zo'n 3 km door en dan kun je alleen te voet verder. Er is een speciaal uitgezet wandelpad door het natuurgebied en je kunt er veel vogels zien. Het waait nog steeds, maar ons is verteld dat de Mistral morgen minder wordt.

Eindelijk konden we het BBQtje aansteken en hebben lekker gegrild.

Gereden 64 km, totaal 1843 km

 

2 juli 2011

IMG_2232IMG_2235IMG_2233Het is weer zand ruimen, maar we hebben het er graag voorover . Als je zo mooi kunt staan neem je dat voor lief.                In de  loop van de ochtend naar Ste Marie, op de fiets is het een minuut of 10. Het is een heel leuk dorp dat rondom de kerk is gebouwd. Al vanaf de 12e eeuw is deze kerk een  pleisterplaats voor de pelgrims van Santiago de Compostela. De legende verteld dat drie maagden van Christus, Sarah, Maria Salomé en Maria Jacoba, de zusters van de Maagd Maria, hier schipbreuk hebben geleden. Sarah is de beschermheilige van de zigeuners en elk jaar op 24 mei wordt het beeld door de zigeuners de zee ingedragen. (Bron: Trotter-Provence) Het dorp ademt een Spaanse sfeer. Voor ons is het meer een Spaans dorp dan Frans. Het is er gezellig druk, IMG_2236IMG_2234IMG_2243zeker nu het vakantie seizoen van de Fransen is begonnen. De terrasjes zijn vol, de kleine nauwe straatjes vol bloemen en leuke winkeltjes. Het aanbod in de restaurants is vaak de Spaanse keuken, je hoort ook overal Spaanse muziek. We gaan een poosje heerlijk op een terras zitten en aanschouwen de gezellige drukte. Terug bij de camper kunnen we weer genieten van de rust en de pracht om ons heen.Helaas is de zee nog erg koud dus echt zwemmen doen we hier niet. Rob loopt een eind het natuurgebied in om de flamingo's die IMG_2247IMG_2272IMG_2299we hier volop zien te fotograferen. Later maken we een wandeling langs het strand. We zijn er maar druk mee!!!!!Geregeld komen hier paardrijders langs die hier heerlijk op het strand kunnen. Altijd een mooi gezicht. Er zijn er zelfs die met paard en al het water ingaan. Tot onze verrassing hebben we hier internet, dus het wordt even mailen en de blogs van onze bekenden lezen. Later in de middag nam de wind af en we hopen dat de  Mistral nu verdwenen is.

 

3 juli 2011

Na al dat moois toch ook nog wat negatiefs – muggen –. We zien of horen ze niet maar ze IMG_2255IMG_2275steken ons behoorlijk. We denken dat het een soort KNUTTEN zijn, die ook overdag steken. Geen wonder met al dat water en moeras om ons heen. Dus krabben en smeren!!!! Gisteravond zagen we dat in het dorp een groot vuurwerk werd afgestoken en hoorden flarden flamingo muziek. De wind is gedraaid en er waait nog slechts een klein briesje. Ons plan is om vanavond op de grote parkeerplaats te gaan staan de Ste Marie bij avond te bekijken.  Zo gezegd, zo gedaan. Om een uur of 7 verkast naar de grote parkeerplaats. We verwonderen ons erover dat hier zoveel campers staan op zo'n shit plek, terwijl ietsje doorrijden de meest IMG_2306paradijselijke plekjes zijn. Maar goed, voor elk wat wils. Rond 7.30 uur langs de boulevard naar het dorp gelopen. Een en al gezelligheid, overal muziek, veel Spaans en ook veel mensen. We drinken wat op het kerkplein in een authentiek café en gaan op zoek naar een leuk restaurant. Vooraf hebben we samen de Tellines, een soort kleine schelpdiertjes, zoals we ze veel in Portugal hebben gegeten. Lekker, maar niet zo goed als in Monte Gordo. Rob neemt dan het gerecht van de streek de Marmite de Pêcheur, een soort vissoep, helemaal goed en en ik ga voor de mosselen. Na de koffie kopen we op de terugweg nog een lekker Italiaans ijsje en gaan voldaan naar bed.

 

4 juli 2011

Vroeg op pad en via Arles naar Avignon, daar was het even zoeken, we namen de IMG_2315IMG_2318verkeerde rondweg. Moeten de Rocade du Sud heben. Uiteindelijk goed gereden en rond het middaguur in Vaison de la Romaine aangekomen. Dit is ook echt de streek van de wijnen van de Vaucluse, overal zijn Domaines waar je wijn kunt kopen. Vlak voor Vaison zagen we een wijnhuis waar we ooit al eens waren met Peter en Dineke, dus gestopt en een lekker wijntje gekocht. Rob gaat op pad voor een vers stokbrood en lekker in de schaduw gelunched. Er stond een Nederlands echtpaar, dat problemen had met de afvoer van de koelkast. Ze kwamen vragen of wij een servicepunt wisten en Rob herkende het probleem en heeft ze geholpen. Later gezellig een drankje met elkaar en zij hadden heel wat reis ervaring. Jarenlang met de fiets door verre oorden, Vietnam, Cuba, Indonesië, Thailand, noem maar op, leuke verhalen. Later met de camper o.m. een reis naar Peking. Daar is zelfs een boek over uitgegeven wat we ter inzage kregen. Ook Turkije, Marokko, Egypte, Syrië en Jordanië, ze zijn overal geweest. Leuke Friezen uit Lemmer, waar het gezellig mee borrelen was.

Gereden 148 km, totaal 1991 km

 

5 juli 2011

Op tijd uit de veren, het is al vroeg warm. Jammer, geen bakker hier met verse baguette, dus voor het eerst de oven aan een broodjes gebakken. Daarna naar de markt. Hier in Vaison is de grootste Provençaalse markt in de streek. We waren hier afgelopen oktober 2010 en nu was de markt zeker twee keer zo groot. Een ongelooflijk aanbod van goederen IMG_2320IMG_2324en etenswaren. Heel veel kleding, overal hetzelfde, net als in St.Tropez, veel stoffen uit de Provence, manden, olijven, aardewerk, noem maar op. Overal wordt paella gebakken en heerlijke kippen gegrild. We bezwijken voor zo'n kip voor vanavond. We zijn wel geslaagd met een leuke stof voor nieuwe bekleding voor onze tuin kussens (geen stof uit de Provence). Natuurlijk een terrasje voor de koffie en veel vers fruit en groente gekocht. Een heerlijk aanbod van de meest lekkere kaasjes. Bepakt en bezakt terug naar de camper. Het was jammer dat we fototoestel niet hadden meegenomen. Je denkt, ach die foto's zijn hetzelfde als vorig jaar maar dit keer was het wel een erg leuke markt. Daarna gebruik gemaakt van de service en met een schone plee en een gevulde watertank gaan we weer op pad. We willen vandaag nog in de Drome blijven. Het is een heerlijk gebied. Richting Nyons en daarna naar IMG_2346IMG_2356IMG_2347Grignan. Overal bruist het, het is heel veel drukker dan het afgelopen najaar. Even zoeken naar de camperplek maar uiteindelijk bij de Domaine de Bramarel in Grignan gearriveerd. Een truffel boerderij direct grenzend aan de lavendel velden. Het is vrij warm en we kunnen gelukkig in de schaduw van de bomen staan. Het is een hele mooie locatie en we kunnen hier om 18.00 uur een uitleg krijgen over de truffel teelt. Dat doen we en na een heerlijke middag in de schaduw gaan we om zes uur naar de boerderij, een erg mooi oud huis. Er is een groep van een man of tien en we krijgen uitleg over de truffel teelt. Erg boeiend, ze IMG_2372IMG_2337laten ook zien hoe er met honden wordt gezocht naar de truffels. De beste truffels vinden ze in het najaar, de z.g. Perigord truffels en nu zijn er de zomer truffels. Na de uitleg is er een proeverij en er wordt een lekker glas wijn bij geschonken. We gaan natuurlijk, heel decadent, voor de bijl en kopen wat truffels en truffel olie. S'Avonds hebben we het kippetje van de grill en zitten aan de lavendel velden te eten. Ongelooflijk hoe lekker het ruikt, na zonsondergang wordt de geur sterker. Jammer dat ik dat niet kan vastleggen.Dit was weer zo'n dag met een gouden randje, wat is hier veel moois te zien. Prachtige dorpen nu vol leven, veel lavendel velden, mooie natuur, zonnebloemen en volop wijngaarden met de bijbehorende wijn boerderijen waar je overal kunt proeven en kopen.

Gereden 65 km, totaal 2056 km

 

6 juli 2011

We nemen de weg dwars door de Drôme, de D9 naar Crest. Wat is het weer genieten, rondom in de lavendel, zonnebloemen, druiven, prachtige vergezichten en hele leuke dorpjes met prachtige huizen. Het is overal rustig en we zijn via Crest weer omhoog gereden. IMG_2383IMG_2377Dezelfde route als op de heenweg, Via Roman s/Isere naar St. Marcelin. Helaas ging het daar even niet goed. In het stadje was een omleiding wegens wegwerkzaamheden. Wij de borden deviation volgen, maar verderop zagen we die nooit meer. Toen maar op goed geluk de richting gekozen die we uit moesten. We reden over zeer smalle, bochtige en steile weggetjes, gelukkig geen tegenliggers en kwamen uiteindelijk toch weer op de goede weg. Waarschijnlijk hebben we een bord over het hoofd gezien, want zo leidt je het verkeer niet om. Weer langs Voiron waar het dit keer erg druk was. Bij Ambérieu besloten om nu eens langs de ander kant omhoog te gaan. Dat kan zomaar met de amper, nu even een stukje snelweg IMG_2391IMG_2394naar Genève, de A40 en dan de A404 naar Nantua. Daar aan het meer is een erg mooie camperplek, gelukkig was er nog plaats en we hebben de rest van de middag heerlijk aan het meer kunnen zitten. Nog een rondje door het stadje gelopen, rondom het meer is het erg leuk, picnickplaatsen, zwemstrandje, vissplekjes en een park met kinderspeelplaatsen. Alles erg goed verzorgd. Het lijkt hier al een beetje Zwitsers. Verder stelt het plaatsje niet veel voor. Je mag hier wel op allerlei plekken staan met de camper, maar aan het meer is favoriet.

Gereden 298 km, totaal 2354 km

 

7 juli 2011

Na een lekkere douche weer verder. Het staangeld wordt hier door de plaatselijke politie geïnd, deze man was een Marokkaan die vroeger met zijn ouders in Nederland had IMG_2398IMG_2402gewoond en hij vond het leuk om nog wat Nederlands te spreken. Weer even een stukje autoroute de A404 langs Oyonnax, dan wordt het de D52 naar Lons le Saunier, een prachtige en rustige weg. Daarna weer dezelfde weg als de heenweg. Wij vinden dit een erg mooie route door de Jura, goede, vaak 4-baansweg, daarna de Vogezen in.Via Besançon naar Luxueil les Bains waar we boodschappen zijn gaan doen bij de Auchan. Het was de hele dag al lichtbewolkt en toen we de Auchan uitkwamen viel de regen met bakken uit de hemel. Ter plekke wat gegeten, wat kun je hier in Frankrijk toch veel heerlijke dingen kopen. Gelukkig hadden we niet veel uit Nederland meegenomen dus we kunnen hier ons hart ophalen. Niet zo goed voor de lijn!!! Alvast het eea meegenomen voor thuis. Het laatste stuk door de regen naar Charmes, weer zo'n leuke camperplek aan de Moezel. Het is hier meestal erg druk, maar we zijn redelijk op tijd, 3 uur en hebben voldoende keuze.

Gereden 336 km, totaal 2690 km

 

8 juli 2011

Wat een service op de camperplek, rond 6 uur komt de pizza bakker langs om zijn bestelling op te nemen. Dat was makkelijk, geen koken en bezorgd aan de camper. Ook is IMG_2404er een prima warme douche. Via Nancy en Metz weer noordwaarts. In Luxemburg nog eens goedkoop getankt, we blijven Hollanders. Dit keer via Luik gereden, prima rondweg, daarna richting Hasselt, richting Neerpelt. We willen daar overnachten om de eventuele vrijdagmiddag drukt rond Maastricht te vermijden, zeker nu met het begin van de vakantie's in Nederland. Na drukke weg boven Hasselt, veel stoplichten, dat schiet niet op, waren we toch rond een uur of 3 in Neerpelt, een goeie plek aan het kanaal. Stoelen konden weer naar buiten en later een wandeling door het dorp gemaakt. Niet echt een leuk dorp, dat vinden we over het algemeen in België.

Gereden 428 km, totaal 3118 km

 

9 juli 2011

Op tijd uit Neerpelt richting Eindhoven, dat verliep vlot. Ook rond Eindhoven is nu de weg helemaal klaar en dat schiet lekker op. We waren rond 11.00 uur thuis.

Gereden 137 km, totaal 3255 km

 

11 juli 2011

IMG_2408IMG_2409Heerlijk om weer thuis te zijn. De hele familie was zaterdag hier en we hebben gezellig bij gekletst en weer gesmuld van alle heerlijkheden die door de kinderen waren klaargemaakt. Ook de meegebrachte lekkernijen uit Frankrijk werden alle eer aangedaan. Mascha had voor de planten gezorgd en we zitten er fleurig bij. De potten jam zijn gemaakt en de camper is weer schoon, nou ja, bijna.Het was een heerlijke trip naar Frankrijk. We hebben geboft met het mooie weer, de Mistral namen we op de koop toe!!! We hebben weer een aantal nieuwe plekken ontdekt en voor ons blijft het een geweldig camper land waar we ons zeer thuis voelen.