Voorjaar 2006 MAROKKO week 2

6 maart 2006

Om 6 uur werd er op de deur geklopt. De parkeerwacht kwam zijn fooitje halen, wisten wij veel. De havenmeester had bewaking geregeld!!!
Marokko (13)Marokko (12)Tot ongeveer 9 uur gewacht, want dan zou de bank in de haven opengaan, nee dus. Gelukkig was er op het terrein nog een andere bank die wel open was. De Credit-Agrecole, dus snel gewisseld. Bij het uitrijden van Tanger getankt, 70 dh een liter diesel 0,70 euro cent!!!
Er zijn goede borden met de plaatsnamen in twee talen, arabisch en frans, wij richting Asilah.
In Asilah snel een camping gevonden, vlak aan zee, rustig. Het sanitair is matig maar gelukkig redelijk schoon. Dat is voor Marokko een uitzondering. 70 dh per nacht.
Het stadje is op loopafstand. Vlakbij de camping een kantoor van Maroc  Telecom waar we een marokkaanse SIM kaart in ons pre pay toestel hebben gekocht 30 dh, aan de overkant een opwaardeerkaart van 200 dh, ons nr is 00212 10415940, we kunnen nu voordelig bellen en vooral gebeld worden. Mas gebeld en nr. doorgegeven.
Het stadje verkend, leuke plaats met een oude medina, veel kleine winkels en een overdekte
groente-vlees-vis markt. Alles erg schoon en netjes!!!! De medina is leuk, veel kleine smalle straatjes en kleine winkeltjes. Nu al veel mooie dingen gezien.
S’Avonds weer naar het stadje gelopen, zo’n 10 minuten, en bij Pepe (half spaans) lekker gegeten 400 dh (40 euri). Hier schenkt men ook wijn, de meeste restaurants schenken geen alcohol.
Komen we toch van de drank af!!!!

7 maart 2006

Mooi weer! Zo’n 18 graden en de ZON. Tussen de middag een beetje gekookt met nog wat nederlandse voorraad, die moet ook op! Een wasje gedaan en wat opgeruimd.
De camping staat vol met campers, vooral frans.
S’Avonds een DVD gekeken op de laptop, een shitfilm!

8 maart 2006

Nog mooier weer, iets warmer en geen wind. Naar het stadje voor wat boodschappen, Rob heeft Maroc shoes gekocht, zijn sandalen waren kapot. Geld gepind in de automaat.Gaat heel goed. Op een terras aan de stadsmuur wat visjes gegeten, 100 dh!!!!!, helaas geen wijn maar water. Terug op de camping lekker in de zon gezeten. Later werd het frisser en bewolkt. Dus maar even het reisverhaal bijgewerkt.

9 maart 2006

Vanochtend het 2e pakketje opengemaakt, een heerlijk fles champagne MET trouwfoto.
De boodschap is duidelijk, we zullen hem de 12e met plezier opdrinken!!!
Vandaag samen met Jacques en Jocelyn (het ADHD stel van de boot)vanuit Asilah vertrokken richting Fes.
Marokko (15)Marokko (17) Via Larache, Ksar-el-Kebir, Souk-el-Arab, Sidi-Kacem naar Moulay-Indriss.
Onderweg veranderd het landschap voortdurend van vlak en vol kleine beekjes naar heuvelachtig. Alles ziet er schoon en opgeruimd uit, ondanks de armoedige behuizingen die we zien. Ook de mensen veranderen. Minder mannen in de djebbelah (met puntmuts op) naar meer gewone europeesche kleding. Overal ezels, muilezels die helemaal volgeladen zijn. Weinig auto’s, geen bromfietsen en een enkele fiets, maar dan wel volgeladen. Iedereen loopt. 
Overal op het land zie je mensen aan het werk. De dorpen en stadjes zijn rommelig met veel kleine bedrijfjes en winkeltjes. Volop schoolkinderen met altijd een rugzakje, die volgens ons vaak ver moeten lopen om naar school te kunnen gaan.
In Moulay-Indriss naar een restaurant met z’n viertjes (we zijn de enigen!!!) en hadden minstens 6 man in de bediening, buiten de parkeerwachten.
Zo’n restaurant is ingericht met lage tafels en banken rondom, zeer rijk gedecoreerd.
Veel goudgalon en ruches. Maar ook hier weer schoon en verzorgd.
Couscous en tajine gegeten. Niet helemaal onze smaak.
Marokko (20)Marokko (18)Er bij het eten alleen water. Vooraf brood met een soort tuinbonencreme (i.p.v. kruidenboter)
Dat was wel lekker. Toetje bij de koffie, een aardbei en een koekje. Maar ja, wel een chique tent meet veel bediening, schone toiletten en dat voor 100 Dh (10 euro) per persoon.
Moulay Indriss is het centrum van de olijfolie en er wordt hier veel geperst. Wij dus op zoek, en ja hoor, in een zeer donkere ruimte een soort loods, hopen met afval (wat na het persen overblijft wordt gebruikt als brandstof voor b.v.porceleinovens) en een ouderwetse pers.
Wij hebben wat olie gekocht 40 dh per liter en gaan dit proberen. Het ziet er goed uit, de olie dan, want die loods was een smeerboel. 
Na een hele mooie tocht door de bergen over een zeer smalle wegen (goed berijdbaar) aangekomen in Fes, waar we eerst de Marjane supermarkt hebben bezocht. Een ongelooflijk grote supermarkt (het franse Auchan) met een zeer uitgebreide sortering, alles is hier te koop.
Daarna naar het terrein van het rassemblement op Les Trois Sources, een soort recreatieterrein. Snel gevonden.
Nadat we ons hebben aangemeld en geinstalleerd, nog een apero gedronken met onze inmiddels franse vrienden. Daarna een simpele salade gemaakt in de camper. Het is fris s’avonds, dus binnen eten.

10 maart 2006

Het terrein staat al aardig vol, er komen in het totaal 430 campers die allemaal een ruime plaats hebben. Het is een groot terrein met allerlei voorzieningen. Marokko (24) Marokko (46)Er zijn mensen die hier al 10 dagen staan!!!! Goedkoop!!
In de ochtend het terrein een beetje verkend, er is van alles, standjes met handvaardigheid, de gebruikelijke Marokkaanse koopwaar, een kapper, een berbervrouwtje dat in klei-ovens brood bakt, toiletruimtes etc. Er staan grote tenten opgesteld waar de maaltijden worden geserveerd.
Zelf een lunch gemaakt, wat jeu de boules gespeeld met de fransen, er ZIJN alleen maar fransen hier. 
Om 6 uur is er de welkoms borrel met de gebruikelijke toespraken van de organisaties, het reisbureau, de ferry maatschappij en de stad Fes. Iedereen kreeg een klein kadootje, een theepotje en een flesje aroma.
Er waren grote tafels gedekt voor 10 personen en een goed buffet. De gebruikelijke couscous en tajine, maar nu wel lekker, wijn en fruit toe. Alles zeer goed verzorgd en ook hier weer erg aardige bediening.
Na het buffet een traditioneel Marokkaans orkest (uit Amsterdam) en een optreden van 3 buikdanseressen. We hebben dat even bekeken maar hielden het al snel voor gezien.

11 maart 2006

Na het ontbijt hebben Rob en ik een “petit taxi” naar Fes genomen. Dit zijn kleine taxi’s die max 3 personen mogen vervoeren binnen de bebouwde kom, prijs 6 Dh. Marokko (54)Marokko (47)Daarbuiten en met meerdere personen moet je een grand taxi nemen. Men wacht meestal ook tot hij vol is!!
Wij zijn uitgestapt in de nieuwe wijk en vandaar gaan lopen richting El Jedid een oude wijk.
Rommelig met veel kleine winkels, niet toeristisch. Wij hebben hier de oude joodse wijk bezocht, en de gerestaureerde synagoge bekeken. Overal wordt je aangesproken, men wil van alles verkopen, je gids zijn etc. Nee blijven zeggen, ook al is soms moeilijk. Hier in de wijk hebben we een internet-cafe (zonder iets te drinken) gevonden met een zeer hulpvaardige engels sprekend jongen.    Hij heeft ons wegwijs gemaakt, er wijkt nogal wat af van onze computers, er is een heel ander toetsenbord b.v. maar het is gelukt de weblog bij te werken en wat mails te versturen. En dat voor 1,60 dh ofwel 16 cent voor een uur.
Overal in de stad zie je tussen de krotten prachtige bouwsels en paleizen.
Door de hele smalle straatjes wordt alles vervoerd op de rug van ezels. Na El Jedid zijn we naar Fes el Bali gelopen, DE medina van Fes. Ongeloofelijk, echt middeleeuws!! Morgen krijgen we hier een toeristische toer met gids. Met de petit taxi terug naar de camper.

12 maart 2006

WAT EEN SPEKTAKEL GISTERAVOND!

Het “gala”diner was zeer goed verzorgd, i.p.v. buffetten werd er aan tafels geserveerd.
Marokko (32) Marokko (38)Vooraf prachtig opgemaakte schalen met allerlei salades, daarna grote schalen met in de oven gebakken lam. Toe koffie of thee├źn met Marokkaanse koekjes. Maar ertussen door allerlei optredens van Berbergroepen met muziek en dans, een “Miss”Berber verkiezing uit alle de deelnemers en weer de buikdanseressen. Een erg gezellige avond.
  Zondagmiddag weer een prima buffet met weer allerlei andere gerechten en daarna de toer door Fes met de gids.
Marokko (88)Met z’n allen eerst in de bus en daarna in de groep door de smalle straatjes  van de medina.
Prachtige dingen gezien, ook een mooie moskee mogen bezoeken. Maar vooral veel handwerk, koperslagers, borduurwinkels, tapijten, potterie, leerwaren etc. bezocht, maar vooral gericht op de verkoop. Alles ziet er erg mooi uit, maar de meeste dingen zijn niet echt onze smaak en het zijn vooral veel, overdadig gedecoreerde, goederen. Dus niets gekocht, alleen wat brood, gloeiend heet uit de oven.
Hiermee was ook het rassamblement afgelopen, maar we hoeven niet direct van het terrein af.
S’Avonds met Jacques en Jocelyn de fles champagne leeggemaakt, heerlijk!!

Klik hier voor week 3