Zomer 2010 Scandinavie (week 5)

 

25 juni 2010

Het internetten in Moskenes lukte niet, men had er geen Wifi. Na een wat saaie overtocht kwamen we rond half zes aan in Bodø waar we bij de Toerist Info wel konden internetten. Daar dus de weblog bijgewerkt en naar het tankstation gereden voor het vullen van de LPG IMG_7390IMG_7393fles en diesel tanken. We kunnen er weer even tegen. Ik ga niet meer vertellen dat het regent, tegen de tijd dat de zon gaat schijnen horen jullie dat wel!! Bodø is een grote moderne stad waar niet een goeie plek is om te overnachten.  Dus doorgereden de bekende weg nr. 17 op. Dit is een 650 km lange weg van Bodø naar Steinkjer, men zegt hier de mooiste kustweg van de wereld.   Al gauw kwamen we bij de Saltstraumen, waar elke 6 uur het water met geweld door een kloof van 150 meter wordt geperst, zodat er geweldige draaikolken ontstaan. Het moet een spectaculair gezicht zijn. Helaas was het nu geen vloed, het was grijs en we konden er weinig van zien. Ook is hier wel een overnachtingsmogelijkheid maar die is duur en verderop is een betere. We hebben veel plezier van de informatie gevonden op de campersite, ook deze plek is weer gevonden dankzij het goeie verslag van Alois. Falkflågvika is een geweldige plek, als het mooi weer zou zijn waren we hier een paar dagen gebleven. Helaas is de foto die ik had genomen mislukt.

Gereden 53 km, totaal 5529 km

 

26 juni 2010

We waren laat wakker, het was hier zo rustig. Het is een werkelijk prachtige route, ondanks het slechte zicht, zie je overal watervallen en hard stromende beekjes die in de fjorden uitmonden.IMG_7401  IMG_7386Langs Storvika en Ørnes gereden, we zijn gestopt voor de lunch bij de Svartisen gletscher. Als het helder weer is wordt de ijsmassa lichtblauw van kleur, nu oogt het wat grijs en we kunnen de helft maar zien vanwege de laaghangende wolken. We hebben er wel mooie ansichten van gekocht. Bij goed weer is het mogelijk met een bootje over het meer te varen en dan een wandeling op de gletscher maken. Ook het water van het meer heeft nu een mooie ijsblauwe kleur. Het schijnt dat de ijsmassa elk jaar 8 meter slinkt vanwege de opwarming van de aarde.   Om 2 uur hadden we de eerste veerboot op deze route, bij Forøy. In 10 minuten ben je aan de overkant in Ägskardet. Na 28 km de volgende veerboot van Jektvik IMG_7406IMG_7416naar Kilbogham. Deze doet er een uur over. Soms moet je een poos wachten op deze boten. Een is een goed boekje bij de Info’s te krijgen waarin alle vertrektijden en prijzen staan vermeld. Handig, je kunt de reis er een beetje op af stemmen. Bij Kleivhalsen gestopt voor het werkelijk geweldige uitzicht dat je hier hebt.   Tevens zijn er restanten te zien van voormalig Duitse verdedigingswerken. Door naar Helläga waar een mooie camperplek is. Je weet niet wat je ziet.  Hier midden in de geweldige natuur is een designplek gecreëerd, betonnen picknickset, roestvrij stalen sanitair in een hypermodern gebouw. Een rustige plek, met weer een mooi uitzicht, om de nacht door te brengen. Helaas zijn alle fotoaccu’s weer eens leeg zodat niet alles op de plaat is vastgelegd. Het wordt langzaamaan een beetje lichter aan de horizon en dan zie nog meer moois op deze route.

Gereden 201 km, totaal 5730 km

 

27 juni 2010

Bij Nesna weer de volgende veerboot naar Levang, 25 minuten en dan sta je weer op de kant. Het landschap wordt hier minder wild, wat meer valleien met groene weides IMG_7437waar IMG_7424koeien en schapen grazen.   Er komt langzaam ook een andere vegetatie, meer veldbloemen en af en toe een bloeiende seringenboom. Ook bij de huizen zie je nu wat bloemen en planten. Nog steeds bloeien hier de narcissen en tulpen. Bij Alstahaug is een mooi gerestaureerd kerkje uit de 12e eeuw. Hier is ook een museum van Peter Dass een dichter uit eind zeventiende eeuw . De Joost van de Vondel van Noorwegen. Een mooie plek waar we hebben gelunched en de kerk hebben bekeken. Het museum is erg modern en leek heel veel op het museum voor IMG_7433Beeld en Geluid in Hilversum. Met een bijna gelijke waterpartij ervoor. Door naar Tjøtta voor de volgende veerboot. Hier moesten we wel geruime tijd wachten vanwege de zondagsdienst. Na een uurtje varen ben je in Forvik en dan weer op zoek naar de goeie overnachtingsplek.  Nu weer een hele mooie, die speciaal is aangelegd voor campers, bij een bedrijf.  Er is water, toiletten en we staan mooi aan het fjord. Het kost dan wel 60 NOK maar dat is het zeker waard. Er staan nog meer campers en er wordt druk gevist. Tegen de avond werd het droog, af en toe een beetje zon en we besluiten om hier een dagje te blijven. Er is het eea dat een schoonmaakbeurt verdient.

Gereden 137 km, totaal 5867 km

 

28 juni 2010

Vanochtend tijdens het ontbijt zagen we hiervoor in het water verschillende grote dieren, we denken aan dolfijnen of tuimelaars, die druk aan het jagen waren.   IMG_7444De camper krijgt IMG_7443een opruim- en schoonmaakbeurt, de voorraden worden gecheckt en het reisverhaal bijgewerkt. De andere camperaars zijn weer vertrokken en we hebben het rijk alleen op deze geweldige plek. Zowaar komt de zon steeds vaker tevoorschijn en zelfs de stoelen kunnen weer eens naar buiten. In de middag komen er weer wat campers bij en hier en daar wordt een hengeltje uitgegooid. Helaas, zonder resultaat. S’Middags is er weer een wedstrijd van het Nederlands elftal en we kunnen hier goed ontvangen, ze winnen met 2-1 van Slowakije. Later maken we het BBQ-tje aan en grillen een sateetje. Kunnen tot laat buiten zitten.

 

29 juni 2010

Wakker worden met de zon!!!! We zagen weer de dolfijnen/tuimelaars zwemmen. Je ziet echt dat ze aan het jagen zijn. Water ingenomen, WC leeg en we kunnen weer verder. IMG_7447IMG_7449Eerst het veer bij Anddalsvägen naar Horn, in 20 minuten ben je weer aan de andere kant. Soms tref je bijzondere passagiers aan boord.  Door naar Brønnøysund, een wat grotere plaats. Vers brood gekocht en even naar de bank voor wat Nokkies. Door naar Vennesund voor de volgende veerboot. Het gaat echt heel vlot met de ferry’s, aan de ene kant erop en aan de andere kant eraf, zonder hectisch gedoe zoals op de Griekse ferry’s. Ook nu weer na 20 minuten aan de andere kant. We blijven op de 17 rijden en nu gaat   de weg van de kust IMG_7450IMG_7470af en wat meer het binnenland in. Het landschap veranderd dan langzaam.  Nu meer de echte fjorden, met hoge rotskanten en een weg die daar langs slingert. Soms is er een mooi groen dal en zie je veel landbouw. En….zowaar, we hebben de eerste elanden gezien. Er stond een groepje van een stuk of 4 te grazen in het gras.  Wel wat ver weg, dus ik hoop dat de foto’s iets laten zien. Daarna een gebied met erg veel grote meren en dan beginnen de dennenbossen. Heel anders dan in Zweden, hier is het heuvelachtig en je ziet dan de dennen tot aan de bergen waar nog sneeuw ligt. Ook weer heel mooi. In Zweden waren de wegen door de eindeloze bossen vaak wat saai, maar hier val je van het ene mooie landschap in het andere. IMG_7472Tussendoor overal riviertjes en watervallen. Bij Skogmo kom je aan de zalmrivier, die uitmondt in Namsos. Deze rivier levert jaarlijks 25 ton zalm. Je kunt hier op verschillende plaatsen vissen op de zalm.  We zijn doorgereden voorbij Namsos en daar een kleine camping gevonden bij Selnes, een schiereiland bij Namsos. Weer heel wat kilometers afgelegd vandaag, niet veel geschikte camperplekken gezien onderweg. Morgen eerst naar Namsos,  tanken en misschien een zalmpje scoren? Later op de avond een stuk gaan wandelen naar het water.  We hoorden van een Duitser dat men hier een week of veertien dagen komt vissen, een huisje en een boot huren en dan met een volle diepvriezer terugrijden naar Duitsland. Men heeft er speciale boxen voor. We kregen een maaltje vis van hem. Er wordt hier heel wat gevangen. Men is er op de camping helemaal op ingericht, grote aanrechten en spoelbakken om de vis te fileren, vuurplekken waar je eventueel kunt grillen en picknicksets daarbij. Heel prettig als je een echte visser bent.

Gereden 271 km, totaal 6138 km

 

30 juni 2010

Eerst naar Namsos om te tanken en wat boodschappen. Tot nu toe niet veel nodig van de Noorse supermarkten, vaak alleen wat brood en groente. Het is inderdaad een erg duur land. De Noren moeten wel veel verdienen. We kochten bij de vishandel wat zalm en Noorse garnalen, alles ongeveer twee keer zo duur als in Nederland,IMG_7489 terwijl dit hiervandaan IMG_7521komt. Nergens aan de havens hebben we gezien dat er vis wordt verkocht.Via Steinkjer richting Trondheim. Omdat we geen zin hebben de snelweg E6 te nemen zijn we voorbij Steinkjer afgeslagen en via het schiereiland Inderøya de 761 en 755 gereden.  Weer een mooi gebied, het is hier echt het schapeneiland. Ze lopen doodgemoedereerd langs de weg met hun lammetjes en raken niet onder de indruk van een grote camper. Langzaam rijden dus.  Bij een mooie brug, de Skamsundetbru gestopt voor de lunch. Dit is een historische plek, tijdens de oorlog tussen Denen en de Noren heeft hier een hevige strijd gewoed. Helaas werd het IMG_7518IMG_7503halverwege het eiland langs het Trondheimsfjord erg slecht weer. Harde wind en slagregens. Dit Trondheimsfjord is maar liefs 130 km lang, op twee na de langste van Noorwegen. Om sommige plekken meer dan 35 km breed. Het lijkt wel een zee. Aan het eind van het eiland bij Rørvika de veerboot naar Trondheim,  na een half uurtje sta je weer op de kant. Door het drukke Trondheim, waar heel veel ondergrondse wegen zijn op zoek naar de camperplek die hier zou zijn. Helaas, toen we de plek bereikt hadden bleek hij opgeheven. Via een aardige Noor van het tankstation, die op internet naar een andere plek heeft gezocht, kwamen we bij een goede overnachtingsplek op een eiland in de stad bij de sportvelden, IMG_7496waar al heel wat campers stonden. Er is een houten loopbrug waarover je het oude centrum bereikt, toen het droog werd zijn we richting het centrum gelopen. Het is leuk om voor de verandering eens in een STAD te zijn met café’s terrassen en echte winkels zoals de H&M etc. Naar de Toerist Info en vlak daarbij is de kathedraal die we wilden bekijken, maar helaas was hij gesloten vanwege een dienst. Het is een mooie imposante kathedraal met een leuke tuin eromheen.  Verder wat door de stad gewandeld, veel gerestaureerde oude panden en musea. Het is een universiteit stad en dat geeft een levendig straatbeeld, met veel jonge mensen. Ook zien we overal mensen joggen en mountainbiken. Het is een sportief volk die Noren. Onderweg komen we vaak fiets trackers tegen,vaak vrouwen, die in het nu slechte weer toch flinke afstanden op de fiets aflegen. In de stad een lekker broodje gegeten met een glaasje wijn, doe maar duur!!!!

Gereden 235 km, totaal 6373 km

 

1 juli 2010

Vanaf Trondheim de E 39 opgezocht richting Ålesund. Het eerste stuk voorbij Trondheim heeft een tolsysteem, het lijkt op rekening rijden. De Noren hebben op hun nummerplaat eenIMG_7507 klein IMG_7512plaatje wat opgemerkt wordt door het tolsysteem.  Wij hoefden nergens tol te betalen, hoewel er geregeld borden staan betreffend de tolheffing. Er wordt veel aan de weg gewerkt, men zal ook hier wel wegschade hebben opgelopen in de winter, de wegwerkers dragen opmerkelijke veiligheidspakken. Zelfs de korte broeken hebben een fluoriderende kleur. Opnieuw een mooi gebied, hoge bergen, diepe kloven met onderin de fjorden.  Langs de bermen zien we veel mooie bloemen als lupinen en judaspenning, die nu in volle bloei staan. De huizen en schuren hebben veelal daken die bedekt zijn met plaggen. Wat ontbreekt is de politie, IMG_7514eigenlijk nog nergens gezien.  Rond het middaguur aangekomen op een mooie picknickplek bij de Bergsøyabrug waar heel wat campers staan. Wij schuiven aan en zijn van plan hier te blijven tot morgen.  Hier wordt druk gevist in al het water dat rondom de brug is. Alleen heeft tot nu toe niemand iets gevangen. We zien ook opmerkelijk veel Noorse campers, de schoolvakanties zijn begonnen en zo ook de grote uittocht. Het is een heerlijke middag, de zon schijnt en we zitten, beschut tegen de wind, lekker in de zon. S’ Avonds gaat de gekochte zalm in de rookoven, goed gelukt, hij was heerlijk.

Gereden 164 km, totaal 6537 km

 

2 juli 2010

Al snel na onze overnachtingsplek reden we over de langste hangbrug in Noorwegen, 1295 m.IMG_7524 IMG_7532Ook hier weer het prachtige landschap, elke keer is het weer anders.  Onze harde schijf raakt er een beetje vol van. Overal langs de kant van de weg staan de bermen hier vol met lupinen, natuurlijk een bos geplukt. Bij Molde hebben we weer eens een veerboot, nu naar Vestnes. Molde is een leuke plaats, het heet de rozenstad van Noorwegen te zijn, maar ik heb geen roos gezien. Er zijn jachthaven met veel boten, ziet er wat luxueus uit.   We komen steeds meer campers tegen naarmate we Ålesund naderen.  Via de gids van de NKC vonden we al snel de camperplaats hier. Hij ligt erg mooi aan het water, is weer voorzien van toiletten en IMG_7538IMG_7539douches. Je loopt in een paar minuten naar het centrum van de stad. Het is een leuke stad die in de lengte op 3 eilanden is gebouwd. In 1904 is de hele stad afgebrand en daarna opgebouwd in Jugendstil en Art Nouveau stijl. We zijn naar het Jugendstil museum geweest en hebben daar ook een documentaire over de brand gezien. De stad was werkelijk totaal afgebrand.  Het is nu een aangename stad om door te lopen met weer overal water en veel jachten. Helaas gaat het later in de middag weer regenen. We besluiten om nu richting huis te gaan.  Op ons gemak de terugreis te beginnen en sommige bezienswaardigheden maar te laten voor wat ze zijn. We willen ook wel eens wat mooi weer zien. Noorwegen staat voor ons in het teken van het water. De meren, de fjorden, de zee en vooral het hemelwater.

Gereden 127 km, totaal 6664 km

Klik hier voor week 6