Zomer 2010 Scandinavie (week 2)

 

5 juni 2010

Allereerst naar het toeristenbureau in Mora om een brochure te halen met een overzicht van mooie camperplekken in deze regio. Helaas was de folder er niet maar we konden op IMG_6953IMG_3920het parkeerterrein internetten, dus de weblog gepubliceerd. Op de kade aan het meer werd leuke muziek gemaakt,  er waren heel veel motorrijders. Waarschijnlijk is er dit weekend een festival hier. Er wordt in de zomer overal erg veel georganiseerd, ook rond de langste dag wordt er overal het Midzomerfeest gehouden. Dat schijnt een speciaal gebeuren te zijn. Weer de campers gestart en verder Zweden in. In het dorp Alvdalen hebben we de bewuste folder een erg mooie plek gevonden. Veel van die speciale plekken hebben toiIMG_3959letten, een schuilhut en een vuurplaats.  Er ligt zelfs hout klaar. Rond het middaguur hebben we zo’n mooie plek gevonden, liggend aan het water en voorzien van een vuurplaats. Wat wil een mens nog meer.  We hebben hier een wasje gedaan, het water in het meer is zo schoon dat je dat rustig kunt gebruiken om te spoelen. Lekker in de zon gezeten en aan het eind van de middag het vuur aangemaakt. We hadden onderweg met de Sasjes wat vlees gekocht en we hebben lekker ge-barbecued. Een geweldige plek, volkomen stil en het blijft steeds langer licht. Het is een rare gewaarwording dat je om half twaalf s’avonds nog buiten een boek kunt lezen. Maar helaas is het ook om 3 uur alweer licht. Gelukkig kunnen we de camper goed verduisteren zodat we goed kunnen slapen.

Gereden 69 km, totaal 1752 km

 

6 juni 2010

Allereerst naar Sarna, daar is een mooie oude houten kerk die nog in goede staat is.  Toen wij daar aankwamen was er een dienst, het is vandaag een nationale feestdag. Na 5 minuten was de dienst afgelopen en kwamen de mensen naar buiten. Sommigen waren in klederdracht, een leuke ervaring. We  mochten de kerk in en ook vanbinnen was hij erg IMG_3974IMG_4024IMG_6971mooi om te zien. Door richting Idre, vandaar weg nr 311 richting Tännäs. Daarna weg nr 84 naar de 315, wat een schitterende natuur. Elke keer zijn we weer verbaasd over de schoonheid van het landschap en de rust en  stilte. Uiteindelijk aan de 315 bij het skigebied van Vemdalen een parkeerplaats bij de skilift gevonden waar we goed konden overnachten. Uitzicht op de nu kale pistes en weer een meertje voor de deur. Het is hier op een hoogte van ca. 850 m wel frisser. Na het eten hebben we met Simon en Minke geklaverjast.

Gereden 231 km, totaal 1983 km

 

7 juni 2010

Vertrek van de skiliften en door op de 315, na 5 minuten stond er plotseling een eland IMG_4027IMG_6996langs de weg en op 10 meter afstand nog twee.  Dit waren de eerste en prachtig om te zien, alle drie een andere kleur, een bijna wit, een een beetje blond en een lichtbruin. De 315 is van alle mooie wegen die we hebben gereden tot nu toe de mooiste. Erg afwisselend, bos, heuvels, meertjes en rivieren. Soms een mooi klein dorp met de gekleurde Zweedse huizen. Voor Änge de weg 83 naar de E14, wat een drukkere weg is.  Onderweg heerlijke verse broodjes gekocht en na de lunch zijn we naar het geografische middelpunt van Zweden gereden wat zo’n 20 kilometer van de E 14 af ligt. Het is een punt boven op een berg, via een smalle en slechte weg, met een fantastisch uitzicht punt, boven op een toren. Het moet hier af en toe erg druk zijn, want er is een restaurant en veel picknicktafels. Nu was er geen hond te IMG_7008bekennen en hadden we de toren voor onszelf. Daarna via Sundsvall naar Svartvik om de gasflessen te laten vullen.  Vandaar weer kangs de kust naar het noorden gereden. Het was even zoeken naar een goede overnachtingsplek, zo rond een grotere stad, zoals Sundsvall is het moeilijker wat te vinden. In principe mag je overal in Zweden vrij kamperen, mits je geen overlast geeft. Men noemt dit het “Allemansrecht”. Het is opvallend dat er rond de huizen geen hekken of muren staan. De natuur gaat gewoon over van de tuin in de omgeving. Bijna overal is het erg opgeruimd, het gras gemaaid en de huizen staan goed in de verf. Toch een goede plek gevonden boven Härnösand bij Berge, een grote parkeerplaats bij een Jeu de Boulebaan en een pizzeria. Dus dat werd pizza eten vanavond. Het was lekker.

Gereden 331 km, totaal 2314 km

 

8 juni 2010

Vandaag eerst het gebied van de Hoge Kust rondgereden. Dit is een beschermd gebied, een wereld erfgoed, waar nog veel oude vissershuizen te zien zijn. IMG_7013We zijn naar Mjallöm IMG_7014gereden wat het centrum was van de Botnische haringvisserij. Daar is nu niets meer van te zien.  Er liggen nog wel boten maar dat is allemaal toeristisch. Ook verderop aan de uiterste punt bij Norrfällsviken is niets meer te zien van de  vroegere visserij. Er staan nog wel veel leuke vissershuisjes, soms half in het water. Het merendeel is in gebruik als vakantie huisje. Het ziet eruit als Zweeds Volendam, maar dan zonder mensen. Ook hier weer totale rust, bij een enkel huisje is wat activiteit maar verder is alles dicht. Via de E4 langs de Botnische Golf verder naar het noorden. De uitzichten zijn vaak spectaculair. Voor Nordmaling zijn we richting het Noordwesten afgeslagen, richting Bjurholm. Vlak voor die plaats hebben we weer een prachtige overnachtingsplek gevonden bij een skibaan. Hier gebeld naar Jeroen die vandaag 16 wordt. Nog van harte jongen!!!!

Gereden 242 km, totaal 2556 km

 

9 juni 2010

Vanochtend de eerste regen. Allereerst naar Bjurholm, daar is een elanden boerderij waar je de dieren van dichtbij kunt zien. Maar helaas, het is nog gesloten. Door, richting Frederika, hier begint Lappland, het land van de Samen. Het is een gigantisch groot IMG_7026IMG_7021gebied waar slechts 9.000 mensen wonen. Ook hier weer de eindeloze lege wegen en heel, heel veel dennenbossen. Men leeft hier van de houtopbrengsten. Via Asele, waar jaarlijks een grote bijeenkomst is van de Samen, er komen dan zo´n 150.000 mensen, wat we ons bijna niet kunnen voorstellen als je nu dat slapende stille stadje ziet, zijn we naar Dorethea gereden.  Daar een kerkje bezocht waarbij een kapelletje is met beelden van het laatste avondmaal. Af en toe een beetje cultuur tussen de uitgestrekte dennenbossen is niet weg. Het meeste stelt weinig voor. Inmiddels is het weer droog geworden en begint de zon weer te schijnen. Voorbij Dorothea zijn we aan de wildernisroute begonnen. Dit moet een mooie route zijn door Lappland.  Ook hier mooie overnachtingsplekken en we hebben een sublieme gevonden. IMG_4182Het is inmiddels prachtig weer, volop zon en een stralends blauwe lucht. De plek, men noemt het een natuurcamping, ligt direct aan het meer, overal picknicktafels met  vuurplaatsen. Hier ligt zelfs hout, gehakt en gekloofd voor ons klaar. Er zijn droogtoiletten en een klein hokje met een keukentje. Daar staat een houtfornuis in en de pannen erbij. Je kunt hier echt een paar dagen in de vrije natuur kamperen. Er wordt een bijdrage gevraagd, zo´n 5 euro per dag. Voor al dit moois hebben we dat graag over. Al gauw de stoelen naar buiten er zijn helaas wel muggen hier, dus maar flink insmeren. Later in de middag het vuur aangemaakt want daar houden ze niet van en wij wel. Er kwam een Zweed een hengeltje uitgooien, dus Rob even gevraagd waarmee hij vist en daarna zelf ook even aan de gang met de vlieghengel. Helaas geen forellen gevangen.

Gereden 267 km, totaal 2823 km

 

10 juni 2010

IMG_7040We blijven een dag langer op deze mooie plek. Gisteravond de verkiezingsuitslagen bekeken, het zal nog een heel gedoe worden eer er weer een regering is.  Om half 12 gisteravond toen we naar bed gingen, was het nog volop licht. Het wordt nu s´nachts niet meer donker. Net als gisteren schijnt de zon uitbundig. Wat gerommeld rond en in de camper, een lekkere dag om wat te luieren en te lezen. Tegen de avond weer het houtvuur aan en weer wat op de BBQ gelegd. Wel uit te houden zo.

 

11 juni 2010

We vervolgen de Wildernisroute richting Gäddede, vlakbij de Noorse grens. Vandaag gaat IMG_7050IMG_7053de weg omhoog, zowel naar het noorden als in hoogte. Het eerst stuk is niet bijzonder maar al gauw werd het interessanter, overal beekjes en meertjes, de bomen zijn hier nog bijna kaal, de blaadjes aan de berken beginnen net te voorschijn te komen. De natuur is hier zeker twee maanden achter ten opzichte van Nederland.  Op de hoogvlaktes, op zo’n 900 meter, ligt nog veel sneeuw, sommige bergmeren zijn nog bevroren. Deze route is ook pas sinds 6 juni weer opengesteld. Nergens is iets van bewoning te bespeuren, dit moet het gebied van de Samen zijn, de bew oners van Lapp land die hier hun rendieren houden. We hebben onderweg wel een grote plek gezien met diverse omheiningen, daar worden de IMG_7080IMG_7069rendieren gemerkt.  Ook hier niets te bekennen. Na enige  uren begonnen we weer langzaam aan de afdaling, af en toe valt er een buitje regen. Het is niet koud en dat zie je ook aan de smeltende sneeuw. Bij Fatmomakke zijn we gestopt. Er is daar een oude Samenkerk, aan de overkant van de rivier, die nog steeds in gebruik is op hoogtijdagen, bij feesten en trouwerijen. Rondom de kerk liggen de onderkomens voor de mensen die van heinde en verre hier naar toe komen. Het zijn een  soort tipi’s, maar dan van houten latten. In het midden is er een vuurplaats en eromheen kun je zitten of s’nachts liggen. We hebben eea bekeken en zijn weer de loopbrug over gestoken en hebben de campers geïnstalleerd voor de nacht. Het wordt eentonig, maar weer zo’n prachtige plek aan de rivier.

Gereden 221 km, totaal 3044 km

 

12 juni 2010

Na een erg rustige nacht gaan we weer verder. Inmiddels zijn bij dorpen die we onderweg tegenkomen wat mensen gearriveerd bij hun vakantiehuisjes. Er wordt druk getimmerd en gras gemaaid. Zo te zien is het voor velen de eerste keer dat ze weer bij hun huisjes zijn. Overal onderweg zijn er nog resten sneeuw te zien. Volgend weekend beginnen de schoolvakanties. IMG_7093IMG_7090Zaterdag 19 juni trouwt de Zweedse prinses Victoria en op 21 juni is het Midzomer nacht feest. Dan schijn iedereen zich te buiten te gaan aan eten en drank, overal wordt dan gepicknickt en iedereen is vrij. Het is een soort Koninginnedag. Onderweg passeren we diverse mooie plekken met kleine watervallen.    Bij een van de grootste zijn we gestopt voor de koffie en hebben mooie foto’s gemaakt. Door naar Vilhelmina, een plaats is een mooie omgeving waar een leuke camping is. We doen eerst wat boodschappen in het dorp en gaan dan richting camping. Het is inderdaad een hele leuke, mooi aan het meer gelegen, een goed uitgeruste keuken met alles erop en aan, waar iedereen gebruik van kan maken. Aan de keuken zit een ruimte met eettafels en er is een TV en openhaard. Buiten op het terrein staat een houten sauna die je zelf kunt opstoken en er is ook een Samentent, zo’n houten tipi waar je gebruik van mag maken. Er is een wasmachine met droger, internet en je kunt er goed vissen. We gaan ervan genieten.

Gereden 124 km, Totaal 3168 km

klik hier voor week 3