Voorjaar 2010 Spanje Portugal ( Deel 2)

 

6 maart 2010

Het is gelukt om in het internetcafé dat gerund wordt door een Nederlands echtpaar, onze weblog te publiceren en wat mails te downloaden. Een bericht naar de meiden gestuurd.

Vanochtend, zaterdag vertrokken uit Beniscarlo, leuke plek, maar voor dit moment genoeg gezien. Nu weer wat verderop kijken. Bij Denia moet ook een goeie camperplek zijn. Om een uur of 10 vertrokken en gedag gezegd tegen de Nederlanders die we hier hebben IMG_6458ontmoet. Het is altijd leuk op zo’n camperplek, je ontmoet altijd wel mensen die een leuk praatje of een verhaal hebben. Rustige rit over de N340, voor Sagunt gaat dit vanzelf over in de A7 rond Valencia. Voorbij Valencia een klein stukje de A7 blijven rijden, richting Murcia en bij Alzira eraf en dan de CV 50. Mooie weg en leuk om eens een ander stukje Spanje te zien. Bij Tavernes weer de N 332 op en via Gandia, Oliva naar Denia.

Nog even de Lidl aangedaan en de GPS aangezet, binnen mum van tijd op de camperplek Odysea bij Denia, erg goeie voorzieningen, warme douche, WIFI, bus voor de deur, wat wil een mens nog meer.

Gereden 256 km, totaal 2073 km

 

8 maart 2010

Het is een leuke plek hier, 50 meter van het strand, 10 minuten op de fiets naar de supermarkt (La Verger). We kunnen hier vanuit de camper internetten en hebben kunnen skypen met de thuisblijvers. Marley was gisteren jarig en dus nog even een telefoontje om te feliciteren. Gisteren hebben we wat gefietst en langs het strand gelopen. Het weer is niet echt geweldig, maar als we op de Spaanse TV kijken, zitten we momenteel in het beste gebied van Spanje. Nog steeds overal kommer en kwel.  Vanochtend om 9.45 de bus genomen naar Denia, er is markt op maandag. IMG_6469IMG_6465Het is vannacht behoorlijk gaan regenen en nu wordt het langzaam wat minder. Je bent in een klein half uurtje in Denia en daarna gelopen naar het markt terrein. Vanwege het weer was slechts de helft van de kramen bezet, maar het is altijd wel leuk om over zo’n markt te slenteren. Inmiddels is het wel droog geworden. Een kop koffie en daarna door het oude gedeelte gewandeld. Er is een groot oud kasteel, waar omheen de oude wijk is gesitueerd. Het oude Denia is verrassend, mooie oude huizen, smalle straatjes maar helaas, de buitenwijken zijn voornamelijk ingevuld met toeristische bouwwerken (wel laagbouw). In het zomerseizoen zal het wel erg druk zijn hier. We hebben in de oude stad een leuk adres gevonden om te lunchen, een wat moderner Spaans restaurant, ze hadden een dagmenu met vooraf een assortiment van verschillende tapas en als hoofdgerecht rijst met sepia en verse groente, erg lekker.  Na het toetje en de koffie terug naar de bushalte, nu laat zich de zon zelfs zien. We moesten nog een uurtje wachten voor de bus kwam en toen maar even een cafe in voor nog eens koffie. Daar zagen we op de TV dat het in het noorden van Spanje, bij Fiqueras en Girona erg slecht weer is. Het sneeuwt en de snelwegen zijn geblokkeerd. Sneu voor Peter en Mieke die nu onderweg zijn en daar ongeveer zullen zijn. Ook in Andalucia is er veel overlast door alle regen die er is gevallen. Terug op de camperplek konden zelfs de stoelen naar buiten in de zon en hebben we nog even kunnen genieten. Er zijn momenteel veel camperaars die terugkeren naar het noorden. Zij hebben overwinterd in Marokko of Zuid-Spanje. Helaas hebben ze dit jaar allemaal slecht weer gehad, erg koud en veel regen. Dus de winter was ook hier erg lang

 

10 maart 2010

Vandaag vertrokken uit Denia, het was een heerlijke plek om een paar dagen te staan, er is een wasje gedraaid in de machine, de camper is weer schoon en vol water, comfortabel met alle service die ze hier bieden. We hebben gisteren een SMS-je gekregen van Simon en Minke, zij zijn nu in de buurt van Santa Pola en we hebben afgesproken elkaar daar aan de jachthaven te ontmoeten.  Goeie weg gereden de N 332 langs Altea en Benidorm. Het is hier wel erg vol gebouwd, maar het ziet er toch leuk uit. Veel mooie villa’s en ook veel winkels.IMG_6483 IMG_6473Langs Benidorm en dan zie je in de verte het “Manhatten”van Spanje. We kunnen ons voorstellen dat het in de zomermaanden een heksenketel is. Voor Alicante kom je vanzelf op een stukje autoweg de A70 en dan rijdt je makkelijk om de stad heen. Om een uur of half  een aan de jacht haven in St. Pola en daar waren de Sasjes, de koffie was klaar!!! Gauw een lekker plekje gezocht en de stoelen naar buiten. Het is een groot terrein, aan de ene  kant bebouwing van flats met een boulevard vol terrassen en restaurants, daarachter veel winkels en aan de andere kant de jachthaven met een prachtig strand. Leuke stop. In de middag wat rondgelopen en s’avonds met de Sasjes naar de Chinees. Daar wordt door alle Nederlanders hier veel gebruik van gemaakt, lekker goedkoop. We hebben voor nog geen 14 euro gegeten, een compleet menu met wijn.

Gereden 126 km, totaal 2199 km

 

14 maart 2010

Zijn nu een paar dagen hier, bevalt goed. Vrijdag was het weer wat minder en zijn we maar weer eens aan de boeken begonnen, hebben St. Pola doorgewandeld en zijn daar niet echt van onder de indruk. Het leukste van het stadje is het echte Spaanse sfeertje. Ook op de fiets langs het strand gereden tot aan het begin van een natuurgebied dat hier vlakbij ligt.  Er zijn ook grote zoutpannen. Gisteren, op zaterdag, is hier een grote markt, we hadden er al van gehoord dus rond een uur of tien richting de markt.IMG_6487 IMG_6489Het is inderdaad een hele grote, erg leuk. Nog niet zo’n toeristenmarkt maar veel authentieke Spaanse artikelen, van kleding, schoenen, potten en pannen tot flamingojurken. Alles is er te koop.  Ook is er een groot gedeelte met levensmiddelen, vis, worst en kaas en vooral veel fruit en groente. Je kunt dan goed zien wat het seizoen hier te bieden heeft. Daar is heel veel van te koop. Verse tuinbonen(die konden we natuurlijk niet weerstaan) veel broccoli, tomaten en paprika’s. Al die artikelen zijn erg goedkoop. Ook beginnen de aardbeien te komen, maar die zijn nu nog duur. Wat het allermeest wordt aangeboden zijn citrusvruchten, vooral sinaasappelen. 5 kg van die sapballen voor 2€, dus weer een zak gekocht.  Rob perst ze in een grote hoeveelheid en dan gaat het sap in de koelkast, kunnen we een paar dagen vooruit. Heerlijk. Vandaag is het weer volop zon en blijven we nog een dag hier. Morgen gaan we richting Valencia en eerst even langs de “gasboer”onze LPG fles is leeg en je hebt de kachel s’avonds en s’ochtends nog wel nodig. Het laatste bericht van Peter en Mieke was vanuit Benicarlo, waar wij ook een paar dagen waren. We trekken hier wat met de Sasjes op, het is altijd gezellig om aan het eind van de dag wat te borrelen met elkaar.

 

15 maart 2010

Vanochtend weggereden uit St. Pola. Langs de kust richting Alicante,  Simon en Minke kennen dit stuk goed en hebben ons wat mooie plekjes laten zien waar je overdag heerlijk aan het strand kunt staan. IMG_6501 Je mag daar niet overnachten, maar je kunt dan wel terug naar de haven voor de nacht. Daarna door naar de gasboer en de LGP fles weer laten vullen. Simon en Minke gaan nog verder en wij gaan naar de camping bij Valencia. Helaas de afslag naar de A7 bij Alicante gemist, dus weer over de N 332 langs Benidorm terug. Bij Altea even een stukje autoroute omdat het een drukke weg is tot Oliva. Daarna weer op de N 332 verder. Nog even een Lidl aangedaan voor de broodnodige aanvulling en we kunnen er weer een paar dagen tegen. Bij Cullera rijd je langs het natuurgebied van Albufera, dit ziet er niet echt geweldig uit, een delta met een groot binnenmeer. Maar de flora en fauna in dat gebied is beschermd, dus het zal zeker de moeite waard zijn om het wat beter te bekijken. Al snel op de camping en een mooie grote plek gevonden. Gelijk de plek ernaast in beslag genomen voor Peter en Mieke die hier ook hebben gereserveerd. Simon en Minke hadden ook belangstelling om hier naar toe te komen, maar helaas niet gereserveerd. We hebben toch de toezegging gekregen dat er wel een plek voor ze was. Gauw gebeld en zij komen ook morgen.

Gereden 219 km, totaal 2418 km

 

16 maart 2010

Vandaag is iedereen hier aangekomen, dus een sloot koffie gezet en weer diverse IMG_1983reiservaringen aangehoord. Ook Carla en Huug zijn hier neergestreken. Zij hadden onderweg Peter en Mieke al ontmoet. Wij kennen ze van de Syrië/Jordanië reis en vorig jaar uit Monte Gordo.  Een heel Nederlands gezelschap dus. Weer gebruik gemaakt van de wasmachine en de camper wat schoongemaakt, was wel nodig!!! Het was heerlijk weer vandaag, dus lekker in de zon gezeten. Aan het eind van de dag de gezamenlijke borrel waarbij heel wat reiservaringen en goede camperplekken werden uitgewisseld. Na het eten een potje gekaart met Peter en Mieke.

 

17 maart 2010

Vanochtend met z’n achten de bus genomen, die hier vlak voor de camping een halte heeft. IMG_6527IMG_6508Na een half uurtje ben je in het oude centrum van Valencia waar we uitgestapt zijn en ons in het “Fallas” gebeuren hebben gestort. Eerst zijn we op zoek gegaan naar de Tourist Informatie om het programma voor de komende dagen op te halen en een goede kaart van de binnenstad waar alles plaatsvindt. Even een kopje koffie op een zonnig terras en daarna gestart met onze tour.  Op veel hoeken en pleinen staan de grote Fallas beelden opgesteld. Deze worden gemaakt van papier maché en zien er schitterend uit. Ze verbeelden vaak, met een knipoog, situaties uit het dagelijks leven en worden op 19 maart in de fik gestoken.  Het mooiste Fallas beeld gaat naar het museum. Op het centrale plein bij het stadhuis, waar ook weer een gigantische voorstelling staat opgesteld, verzamelen  zich rond 2 uur s’middags duizenden mensen die komen voor het knallen van het vuurwerk, de Mascleta. Het knallen met Oud -en Nieuw in Nederland is er niks bij, horen en zien vergaat je, wat IMG_6525IMG_6534een herrie!!! Je moet voetje voor voetje door de straten lopen om er te komen en alle zijstraten en pleinen zijn vol met mensen. Er is wel een erg relaxte sfeer en het is heel gezellig ,mooi weer en veel volle terrassen, waar ook wij graag gebruik van maken. Na het knalgebeuren een leuk restaurantje opgezocht, wat met al die drukte nog niet zo eenvoudig was, maar wel heerlijk om even lekker te zitten en een hapje en een drankje te nuttigen. Het is een schitterende folkloristische gebeurtenis. Overal zie je mensen met prachtige kleding, de vrouwen hebben prachtige japonnen, gemaakt van zware brokaat, en mantillas op het hoofd.  De haren zijn op een speciale manier opgestoken met gouden spelden en ijzers. IMG_2194Ook veel meisjes en kleine kinderen zijn schitterend uitgedost. De mannen dragen ook speciale kostuums, erg kleurrijk allemaal. Ze zijn afkomstig uit de wijken  en de omringende dorpen, worden met vele bussen aangevoerd en hebben hun eigen muziekkorps en vormen zo een vrolijke stoet. Door heel de binnenstad zie je deze folkloristische groepen. Ze lopen een speciale route naar een gigantische afbeelding van een heilige maagd die opgesteld staat bij de grote kathedraal. Ze hebben bossen bloemen bij zich en deze worden in het houten geraamte van de maagd gestoken, aan het einde van de Fallas is het beeld volledig opgevuld met bloemen. Het is een kleurrijk en vrolijk spektakel. Langzaam weer richting de bus gelopen en waren om een uur of zeven weer terug op de camping, uitgeteld!!!

 

18 maart 2010

Valencia is een schitterende stad dus vanochtend besloten om weer de bus te pakken en een deel te doen waar we gisteren niet aan toe gekomen zijn. Je rijdt met de bus langs de oude rivierbedding waarin schitterende moderne bouwwerken staan, IMG_6603een stad op zich. IMG_2150 Het is het culturele en wetenschappelijke centrum van Valencia. Je vindt hier verschillende musea en theaters, een groot aquarium alles gelegen in mooie parken die in de rivierbedding zijn aangelegd. Vanuit de bus krijg je een goede indruk van dit geweldig aangelegde stuk Valencia. Verder vind je er brede boulevards met veel prachtige huizen, ware paleizen. Veel grote pleinen met fonteinen. Het oude stadscentrum wordt nu volledig in beslag genomen door de Fallas feesten, maar ook daar zijn vele monumenten.  We zijn eerst op ons gemak naar de oude markthal gelopen de Mercado Central, die nog dagelijks in gebruik is. Een gigantisch IMG_6588IMG_6614aanbod van levensmiddelen, alles prachtig uitgestald, heerlijke hammen en worsten, prachtig fruit en groenten, een speciale hal met alleen vis. Het is een van de grootste overdekte markten van Europa.  Daarnaast vind je de Lonja de Seda, de zijdehal, die inmiddels behoord tot een Erfgoed van de Unesco, weer zo’n prachtig bewaard gebouw. Rondom deze monumenten bruist het van het leven, overal muziek en kraampjes met koopwaar. Kleine straatjes en pleintjes die nu vol mensen zijn, overal de Fallas beelden die overmorgen in de fik gestoken worden. Jammer, als je ziet hoeveel zorg er aan besteed is. Nu richting de kathedraal, die helaas al gesloten was, maar aan de buitenkant ook prachtig is om te zien. IMG_6574Een imposant bouwwerk. Via het plein van de Heilige Maagd, waar een gigantische hoeveelheid bloemen staat opgesteld zijn we langzaam weer richting de bus gelopen.  Je gaat door veel winkelstraten, die bijna allemaal wandelgebied zijn. Het merendeel van de winkels is open en er is een geweldig aanbod. Dure merken en modehuizen, veel mooie schoenenwinkels.  Je komt ogen tekort. Nog even het grote warenhuis van de Corte Ingles ingegaan, maar er ook snel weer uit, te druk en teveel herrie. Om 5 uur de bus en op de camping nog even koffie gedronken met elkaar. Vannacht om half twee is er een gigantisch vuurwerk in de stad, helaas gaat er dan geen bus meer en een taxi is erg moeilijk te krijgen. Peter en Mieke gaan met Huug en Carla in de camper van Huug naar Valencia om het vuurwerk te bekijken. Zij doen ons wel verslag van dit gebeuren.

 

19 maart 2010

Het vuurwerk was wat tegengevallen, ook hier weer erg veel mensen. Gelukkig hebben we niets gemist!! Fallas (221)Vandaag is de laatste Fallas (185)dag en worden de beelden in brand gestoken. De bedoeling is dat we vanavond met z’n allen met de camper van Huug en Carla naar Valencia rijden om dit spektakel te bekijken.  Helaas is het vandaag minder mooi weer, dreigende regen en fris. Om een uur of zes met z’n zessen aan de borrel bij Mieke en Peter. Naarmate de flessen leger werden kregen we interessantere gesprekken!!!!  Rond een uur of 9 richting Valencia, Huug startte de camper en al gauw een goeie parkeerplek gevonden, vlakbij het centrum. De eerste beelden, de zgn. kindervoorstellingen, gaan vanaf 10 uur als eerste in de fik. Het is een heel gedoe, de ruimte ronde de voorstellingen wordt afgezet met hekken en overal Fallas (204)Fallas (214)Fallas (224)rond de beelden wordt vuurwerk gestoken. Heel veel mensen komen kijken en na lange tijd wachten gaat inderdaad de vlam erin. Het is een groot geknal, veel vuur en heel veel zwarte rook.  De beelden zijn aan de binnenkant gevuld met stiropor en dat geeft een vieze rook. Na de eerste fik zijn we doorgelopen en hebben onderweg een broodje gekocht. Naarmate je verder bij de grote pleinen met de grootste voorstellingen komt wordt het drukker. Vooral heel veel jongelui met tassen vol drank en eten. De MacDonalds doen goede zaken. Overal door de stad wordt vuurwerk afgestoken. Veel knallers en ook vuurpijlen. Dit zou in Nederland niet mogelijk zijn, zomaar tussen de menigte al dat vuurwerk afsteken.  Dit geknal duurt al dagen maar is vanavond op zijn hoogtepunt. Vanaf 12 uur s’nachts worden de grote beelden verbrand. Dit kan doorgaan tot 3-4 uur. Wij zijn langzaam (dat moet wel vanwege de drukte) teruggelopen, richting de camper, en onderweg om een uur of 12 bij een grote voorstelling gestopt. Deze zou rond 12 uur aangestoken worden.  We hebben de indruk dat er groepen uit wijken en dorpen zijn die deze voorstellingen verzorgen. IMG_6650IMG_6654Ook hier was weer een grote groep mannen bezig met de voorbereidingen. Er wordt hout en karton tussen de voorstelling gestopt. Gaten erin geslagen en alles bij elkaar gegooid. Dan wordt de hele boel voorzien van het nodige vuurwerk en veel vuurpijlen erin gestoken. Na zo’n DRIE kwartier wachten wordt het officieel aangestoken door de dorpsschone, die weer zo’n prachtig gewaad aan heeft.  Het begint onmiddellijk te knallen en de vuurpijlen gaan de lucht in. Het vuur is geweldig en de menigte toeschouwers gaat dan ook meters achteruit, vanwege de hitte. We staan op een groot kruispunt van straten maar de gebouwen rondom staan volledig in de zwarte rook. Ook zoiets onvoorstelbaars. Er wordt hevig geklapt als de hele boel instort. Nadat het vuur afnam zijn we naar de camper gelopen. Inmiddels is het half twee maar nog steeds overal mensen, ook met kinderen, en overal geknal. Huug was weer snel de stad uit en terug op de camping.

 

20 maart 2010

Vandaag zijn Simon en Minke vertrokken richting het noorden. De dag begon goed, een lekker zonnetje. De was in de machine en de stoelen in de zon. Een gezellige drukte op de STA_6655camping met al de Spanjaarden, die af en toe in praatje met ons maken. Rond het middaguur ging het helaas betrekken en moesten we weer naar binnen. Gelukkig was de was wel droog. Later in de middag zijn Rob en ik naar El Saler gefietst, een leuk dorp hier vlakbij waar wat leuke restaurantjes zitten. We hebben hier voor morgen (zondagmiddag) gereserveerd om met zijn zessen de bekende Paella Valenciana te gaan eten. Het is uiteindelijk het bekendste gerecht hier rond Valencia. El Saler is een erg leuk dorp, direct grenzend aan het natuurgebied Albufera, rondom het grote binnenmeer. Terug zijn we langs het strand gefietst, een beetje duinachtig gebied voorzien van goede fiets en wandelpaden. Zeker goed voor een volgend bezoek.

 

21 maart 2010

STA_6656Officieel begint vandaag de lente, nou hier niet, een troosteloze dag. Een beetje opgeruimd want we willen morgen verder.  Om half drie richting El Saler, met de paraplu ’s op naar het restaurant, Ca Pepe. Een leuk adres, echt een Spaanse sfeer, veel herrie, veel bediening, veel tegels en ….lekker eten. We begonnen met wat hapjes, en daarna de paella. Lekker wijntje erbij, helemaal goed voor de zondag. Voldaan weer terug naar de campers.

Klik hier voor Deel 3