Voorjaar 2009 Spanje Portugal (verslag 3)


13 februari 2009
Gisteravond nog een afscheidsdrankje met Simon en Minke, waarschijnlijk zullen we ze onderweg nog wel eens tegenkomen, ze rijden ongeveer dezelfde route als wij, we volgen de ZON!!!!.Op weg richting Torrox. Onderweg grotendeels een prachtige route, vooral het Spanje Portugal 058 eerste stuk tot voor Almeria is mooi, rotsachtige heuvels, bloesem en bloemen. Verderop wordt het lelijk, dan zijn er kilometers plastic kassen met groente, zover als je kunt kijken en echt overal tussen.Maar Andalusie is er welvarend van geworden. De oude finca´s die ertussen staan zijn bijna allemaal leeg en ingestort. Overal nieuwbouw, moooie huizen, koopcentra en veel auto´s.
Vanaf Arta tot Motril houdt de autovia even op en rijd je een prachtig stuk langs de kust. Hier geen stranden, dus ook geen toeristische bouwsels, leuke dorpjes ingenieus tussen de rotsen gebouwd, helaas wel hier en daar van die lelijke plastic kassen. Al snel een leuk plekje gevonden op de camperplaats in Torrox, er stonden er al een stuk of twintig, maar ruimte genoeg. Het is hier niet zo vrij als in St. Juan, je staat op een groot veld, tussen een hotel en appartementen, wel direct aan zee. Als je het veld afloopt ben je direct op de boulevard, die hier erg leuk is. Het weer is goed dus alle terrassen zijn vol. Veel Engelse toeristen en natuurlijk volop Nederlanders. We hebben een eind langs de boulevard gelopen, tot voorbij de vuurtoren, waat boodschapjes gedaan en kwamen mooie mosselen tegen in de supermarkt. Dat is dus mosselen eten vanavond, wat grote gekookte garnalen vooraf, lekker wijntje erbij en wij ook hebben een feestmaal op Miki´s verjaardag.We hebben met haar gebeld en gelukkig kon ze op tijd thuis zijn, ondanks de drukte van het WTT. Kenneth heeft voor een feestmaal gezorgd en de hele familie was er om haar 40e verjaardag te vieren. Het is dan wel even sneu om er niet bij te zijn, maar gelukkig kunnen we bellen.
Gereden 278 km, totaal 2987 km
14 februari 2009
Vandaag toch maar vertrokken uit Torrox, het is een leuke plaats om even te zijn, maar niet om wat langer te staan. Op richting Monte Gordo. Via Malaga, Antequera richting Sevilla. Voor Sevilla nog even gestopt bij een grote camperdealer i.v.m. de achterlichten Spanje Portugal 062van de camper, maar op zaterdagmiddag zijn de monteurs vrij. Het is niet echt dringend, de schroeven gaan niet los van de overkapping, dus de volgende keer beter. Via Sevilla, Heulva naar Monte Gordo. De plek die het dichts bij Spanje ligt om de gasflessen te vullen. Dat kan niet in Spanje. We hebben gemerkt dat we over andere gasflessen moeten gaan denken. Waarschijnlijk LPG, wat je wel overal kunt vullen. Als je zo in het voorseizoen reist en vaak vrij staat heb je meer gas nodig dan bij een verblijf op de camping waar je dan elektra gebruikt. Dit vrij staan in Spanje bevalt ons zo goed dat we de aanschaf van die flessen er wel voor over hebben. Dus op naar de Blauwe Olifant, waar al snel de fles weer vol is.
Met Peter gebeld, zij staan nog steeds op de camperplek t.o. de camping in Monte Gordo. Spanje Portugal 065Een erg mooie plek, achter de duinen, direct aan zee. Aan de ene kant het dorp Monte Gordo met winkels en terrasjes, aan de andere kant een bosachtig, beschermd natuurgebied dat uitloopt in Vila Real St. Antonio. Een voor onze neus dat km´s lange strand. Het weer is goed, een beetje frisse wind, maar de hele dag zon. Ook wij dus een plekje gezocht en gezellig met Peter en Mieke een glas gedronken en natuurlijk s´avonds geklaverjast.
Gereden 412 km, totaal 3399 km.
17 februari 2009
Staan al weer een paar dagen in Monte Gordo, bevalt goed. Lekker wandelen langs het strand.IMG_2491 De eerste strandtentjes zijn open, dus al een keer tussen de middag sardientjes gegeten, nergens zo lekker als in Portugal!! Gisteren op de fiets naar Villa Real, een kwartiertje fietsen. Er is daar een Lidl en een overdekte markt. Het is een mooi oud plaatsje met een leuk plein, ook weer vol terrasjes. Natuurlijk even een kopje koffie gedronken.Hier zijn erg veel textielwinkeltjes met handdoeken, bedtextiel etc. Dit trekt veel Spanjaarden die hiervoor de grens overkomen. Er is een bootje dat naar de overkant vaart en dan ben je in Spanje. Moet ook een leuk tripje zijn. Terug bij de camper wat gamba´s gebakken, die geur hoort echt bij de zee. Dan de middag in gepaste rust in de stoel in de zon. Jullie zien wel dat het goed met ons gaat!!! Ook Peter en Mieke staan hier nog, af en toe legen we een kaartje of drinken wat samen. We hebben nog geen plan voor het vervolg van de reis. Het weer is nu beter in Portugal dan in Spanje, dus we blijven nog even.
18 februari 2009
Vandaag was het de mooiste dag tot nu toe, meer dan 20 graden en uit de wind en in de zon werd het zelfs te warm. Peter en Mieke hebben uit Villa Real de ons bekende schelpjes meegebracht en we hebben tussen de middag heerlijk buiten gegeten. Grote bak sla, IMG_2501lekker brood, een  Vino Verde en de verrukkelijke schelpdiertjes. Het zijn kleine platte schelpjes, zandkleurig, die net onder het zand worden gevonden. Er staan langs het strand vaak mensen die ze met een soort garnalennet zoeken en ze dan te koop aanbieden. Ook de vissersbootjes, hier in Monte Gordo, vissen op die schelpjes met sleepnetten. Ze zijn 1-1,5 cm lang en er zit verhoudingsgewijs veel “vlees”in, even bakken in wat olijfolie met knoflook en op het laatst wat peterselie erover. In Nederland heb ik ze nog nooit gevonden. Jammer.
Het weer is echt heerlijk, alleen s’ochtends en na een uur of 5 wordt het fris en steekt er een koude wind op. Maar als we horen en zien hoe het weer in Nederland is prijzen we ons gelukkig dat we hier zitten.
lees verder verslag 4