Voorjaar 2006 MAROKKO week 7

10 april 2006

Vandaag wakker geworden met regen, en dan te bedenken dat iedereen onderweg ons waarschuwde voor de hitte in Marrakech. Om half tien met een busje vanaf de camping naar Marrakech. Een prima regeling, We zitten zo’n 10 km vanaf de stad en de chauffeur brengt ons precies waar we willen zijn. Inmiddels is het weer droog geworden, dus voor niets sjouwen met de parapluie.
Marokko (340) Marokko (348)De hele groep uit het campingbusje, zo’n 10 personen, stapte uit bij de Koutubia Moskee, de plek in Marrakech.
Heerlijk door de stad gelopen, er is hier heel veel te zien en er hangt een heel goede sfeer.
Natuurlijk zijn er ook weer de verkopers van al die souvenirs, je vraagt je af waar ze allemaal van bestaan, maar over het algemeen stoppen ze onmiddellijk als je aangeeft geen interesse te hebben. Via het plein Jemaa El Fna, hét plein in Marrakech, zijn we door de soeks gelopen waar je van alles kunt kopen. 
Wij hebben het Marrakech museum bezocht, echt schitterend!!!!!
De tentoonstelling was mooi, maar het gebouw van een ongekende schoonheid, met houtsnijwerk, tegels en fonteinen. Vlak daarbij lag de oude koranschool, waar vroeger 900 leerlingen in gehuisvest waren. Een prachtig gerestaureerd gebouw.
Marokko (359)Marokko (378)Terug naar het bekende plein en daar een tagine met kip/olijven gegeten. Het blijft niet echt onze favoriete keuken. Nu via een andere wijk, de medina in, dit zijn wat bredere straten dan in de soeks, met wat meer gewone winkels waar ook de Marokkanen zelf kopen. 
Daarna het paleis de la Bahia(de schone), je ziet hier als het ware de gesluierde vrouwen rondlopen. Ook hier weer een en al pracht.
Hier, achter het paleis ligt de oude joodse wijk. Vroeger waren er heel veel joden in Marokko en ze hadden hun eigen wijken, synagoge’s en begraafplaatsen. Na de 2e wereldoorlog zijn ze grotendeels vertrokken naar Israël en worden deze wijken bewoond door de arme bevolking en is de wijk wat verpauperd. We hebben wat rondgekeken o.m. de oude synagoge, maar je voelt je net een rijke Amerikaan als je hier rondloopt, dus maar gauw weer terug naar het plein. 
Marokko (374) Dit plein is echt ongelooflijk, aan het eind van de middag komt iedereen hier naar toe. Er zijn verhalen vertellers, slangenbezweerders, vrouwen die met henna tatoeages aanbrengen op voeten en handen. Er wordt muziek gemaakt en allerlei troep te koop aangeboden. Je kunt overal heerlijk vers geperst sinasappelsap kopen 3 dh. per glas, er verschijnen kraampjes waar je eten kunt kopen en waar ter plekke wordt gegrild en opgegeten.
Om half zes zou de chauffeur van het busje ons weer ophalen en dit was een goede planning.
Een heel enerverende dag in Marrakech met heerlijk weer, zo’n 20 graden.Morgen gaan we weer en dan doen we met het busje een toer langs de bezienswaardigheden die wat verder uit elkaar liggen. De palmentuinen van Marrakech, een koninklijk paleis en nog het eea. We hebben hiervoor met de chauffeur een bedrag afgesproken en hij haalt ons morgen om half tien op.
Even gebeld met Masja, gelukkig daar ook alles goed. Leuk om even bij te kletsen.
Zou wel leuk zijn om de jongens even te zien, maar als we horen dat alles goed met ze gaat is het weer een geruststelling.

11 april 2006

Om half tien vertrokken met het busje en een groepje van de camping. Voor het eerst ook wat Nederlanders erbij. Eerst naar het paleis La Bahia, wat wij gisteren al hadden bezocht.
Marokko (346) Marokko (345)Wij zijn dus maar de dichtstbijzijnde soek ingegaan. De kruidensoek, je weet echt niet wat je zien. Allerlei huismiddeltjes waar je uitleg over krijgt, kohl voor de ogen en een soort lippenrood. Speciale gedroogde bloemen die als tandenstokers worden gebruikt en tegelijk ontsmetten.
Niks chemisch bij dit alles, puur natuur!!! Men liet ons heel trots foto’s van Maxima en W.Alexander zien die ook deze soek hebben bezocht.  Hier worden ook, per kilo, de kralen, het zilver en toebehoren voor de sieraden verkocht. Al die z.g. Berbersieraden die je overal ziet worden dus nieuw gemaakt. Natuurlijk zijn er ook wel echt antieke sieraden te koop, maar die vindt je vnl. in speciale Berberwinkels en de prijs is er dan ook naar. Maar voor een leek is het verschil nauwelijks te zien. Daarna naar een graf van een of andere sultan. Het was hier heel erg druk, dus wij weer afhaken en koffie gedronken. We hadden een half uur!!! 
Het is zo druk overal omdat vandaag en morgen speciale feestdagen zijn vanwege de geboorte van de profeet Mohammed. De scholen hebben deze hele week vrij en er zijn veel Marokkanen een weekje op vakantie.
Marokko (400)Marokko (395)Marokko (392)Daarna naar de tuinen van Majorelle, een franse kunstenaar die in de 20er  jaren hier gewoond heeft en de tuinen heeft aangelegd. Later zijn was het Yves St.Laurant die het huis en de tuinen heeft gerestaureerd en het weer in de oude glorie heeft teruggebracht. Prachtige kleuren gebruikt voor het huis en de aardewerk potten met planten. Hard  kobaltblauw, knalgeel, felgroen.
Ook de aanleg van de tuinen is schitterend, heel veel palmen, cactussen, bloeiende struiken en bomen, bougainville, vijvers met waterlelies en vooral bloeiende planten in de gekleurde potten. Alles heel goed onderhouden en dat is voor Marokko heel bijzonder.
Na de tuinen zijn wij weer richting camping gegaan. Het was zo druk in Marrakech, met name op het grote plein, dat we dat wel voor gezien houden.
Op de camping was er een lekker glaasje koude rosé en we hebben wat gegrild.
Er lopen op de camping heel veel pauwen rond, die af en toe een hels kabaal maken. Het lijkt net of we in de Avi Fauna zitten.

12 april 2006

Vandaag houden we Marrakech voor gezien. Richting Safi aan de kust. Het eerste deel van de rit was weer een saai landschap, later meer naar de kust werd het groener met vooral veel olijfbomen.Marokko (418) Marokko (417)In Safi gestopt, ook hier veel winkels gesloten vanwege de feestdag. Het stadje viel wat tegen en we besloten maar door te rijden.
Bij het uitrijden van het stadje troffen we een hele reeks visstalletjes met terrasjes waar je vis kunt eten. Stoppen natuurlijk. Je geeft aan wat je wilt, het is hier vooral gefrituurde vis.
Dan komt er een krant op tafel met een stuk vetvrij papier, wat brood, een fles water en de vis wordt in schaaltjes op tafel gezet, samen met wat schaaltjes tomatensaus en een hete saus, een soort dunne harissa. Je eet met je vingers. Maar lekker is het!!!!! En dat voor 90 dh.
Ondertussen staat er een manntje bij onze auto op wacht, die geef je 5 dh voor het oppassen en zijn dag is ook weer goed. 
Verder langs de kust richting Oualidia, een oesterplek. Het eerste deel zie je niet veel van de kust. Er is hier vnl. landbouw. Verder vlak bij Oualidia zie je wat meer inhammen en strandjes waar je niet bij kunt omdat er een lagune tussen ligt (oesters) In Oualidia kun je op het boulevaardje met je camper staan, maar het was daar al vol en het waait erg hard, pal op de kust. Marokko (428)Ook de kleine camping aan die baai zag er niet aantrekkelijk uit. 
Marokko (424) Dus we besloten maar door te rijden, die oesters houden we wel tegoed voor een volgende keer. Ik ben toch niet zo’n liefhebber.
Richting El Jadida, een mooie rit langs de kust. Veel lagunes, duinen en ook hier weer landbouw. Overal mensen aan het werk en maar zwaaien. 
Al gauw de camping gevonden, niet ver van het mooie strand van El Jadid. Er is een oud gedeelte, de oude Portugese vesting, dan de oude media en een grote nieuwe stad met brede lanen en pleinen. Een beetje frans.
Ook langs het strand zijn brede boulevards aangelegd en het zal hier s’zomers wel druk zijn.
S’ avonds een eind langs die boulevard gelopen, er nog steeds een koude wind. Het stadje ligt voor vanavond te ver weg.
Geprobeerd Emile te bellen die vandaag jarig is, maar kregen alsmaar GEEN GEHOOR.

13 april 2006

Vanochtend Emile te pakken gekregen. Mooi weer vandaag, dus naar het strand. Bleek toch erg frissen wind en om ca. 12.30 uur weer terug naar de camping. Wat worstjes gegrild een wasje gedaan etc. Op zich is dit weer een hele mooie camping maar het sanitair!!! Het is bijna overal hetzelfde. Je bent echt aangewezen op het camper toilet. Afwassen en Marokko (420)douchen met koud water op de camping gaat nog wel, maar af en toe douchen we in de camper, vooral haren wassen. 
Aan het eind van de middag naar de stad gewandeld, de oude Portugese vesting bekeken, erg mooi. Op een terras een potje thee gedronken en het stadsleven in El Jadida bekeken. Tegen de avond komt echt iedereen op straat, doet wat boodschappen, drinkt thee, staan overal te kletsen. Het is een af en aanrijden van de petit taxis. Later hebben we aan de haven in weer een visrestaurantje gegeten. Het mag de naam restaurant niet hebben, het lijkt meer op een snackbar met wat tafeltjes. Weer de krant en het vetvrije papier en gefrituurde vis. Ook haalt men hier de vis af en dat gaat dan in een soort grote patatzak gedraaid van het vetvrije papier.
Taxi terug naar de camping, weer 7 dh.

14 april 2006

Vertrokken uit El Jadida, via Casablanca, de grootste stad van Marokko, meer dan 4 miljoen inwoners. De bedoeling was dat we langs de zeekant zouden rijden over de grote boulevards en langs de Hassan II moskee, na Mekka de grootste moskee ter wereld. Ter grootte van een voetbalveld. Marokko (443) Marokko (432)Maar helaas in het hectische verkeer zijn we met de stroom meegereden en zagen nergens meer aanwijzingen richting de moskee. Alleen de hoge toren hebben we uit de verte gezien. Het is een hele moderne stad met brede boulevards, grote gebouwen en vooral veel  auto’s en mensen. Dus gauw wegwezen. Naar Mohammedia gereden, een stad vlak boven Casablanca met veel strandjes. Er is hier veel industrie, vooral olie en ook veel toerisme, de rijke mensen uit Casablanca hebben hier een vakantiehuis. Wat boodschappen gedaan en op zoek naar de camping. Na wat heen en weer rijden kwamen we eindelijk bij de campings die allebei een verlaten indruk gaven. Wel veel bungalowtjes, die je trouwens overal op de campings aantreft.
Hier is wel een heel leuk strandje, heel beschut, waar al een franse camper staat, dus wij zijn maar aangeschoven. Mooi plekje voor een paar dagen. Voldoende water en mondvoorraad aan boord, dus we houden het wel even uit. Nog steeds fris en bewolkt. We moeten er misschien aan wennen na de hittegolf en is dit normaal voor de tijd van het jaar. Het is overdag toch nog wel 23/25 graden.

15 april 2006

Vandaag is Loes jarig, dus vanavond even bellen. 
Gisteravond en vannacht heeft het hard geregend en was er wat onweer en bliksem. 
Op de wereldomroep Marokko (440)gehoord dat het in Nederland redelijk weer is, Marokko (438)dus gelukkig geen koud Paasweer. Dit is echt een leuk plekje, er komen veel inwoners van dit gehuchtje vlakbij Mohammedia wandelen, zwemmen en joggen. Ook zijn er s’morgens vissers die hun visjes op een stukje plastic te koop aanbieden. Maar het schijnt dat de zee hier nogal is vervuild vanwege die olie industrie dus we hebben ons maar beheerst en geen vis gekocht.
Trouwens met vrij kamperen is het lastig om die vis schoon te maken.
Het is hier ook stiekem bier drinken. Er komen heel veel auto’s met een paar mannen die dan enkele biertjes drinken, de flesjes en de blikjes worden naar buiten gegooid en ze verdwijnen weer!!!

16 april, 1e Paasdag 
Marokko (441) Een echt Paas ontbijtje gemaakt met de kuikentjes uit het surprise pakket van Masja.
In het restaurant hier aan het strand hebben we onszelf getrakteerd op een Paas lunch, met zowaar een flesje wijn.
Vanmiddag werd het iets zonniger en wat minder koud, dus lekker even buiten in de zon

 

Klik Hier voor week 8