Voorjaar 2006 MAROKKO week 5

 

28 maart 2006

Met een redelijk schone camper, volgetankt en weer een nette WC vertrekken we uit Sidi Ifni.
We hebben een route door de bergen genomen naar Tiznit, wat hier niet zover vandaag ligt.
Marokko (205) Het was echt prachtig, heel veel bloemen in een glooiend landschap, dat steeds wisselt van vorm en kleur. Hier en daar wat huizen die dezelfde kleur hebben als de bergen.
De mensen die we ontmoeten zijn vrolijk en zwaaien. Hier weer een andere dracht voor de vrouwen, veel kleur. Vaak zijn ze gesluierd maar in elke streek zie je een andere dracht.
In Tiznit al gauw de stadscamping gevonden, weer heel sober, maar je staat er redelijk rustig en hij ligt vlakbij de stadsmuur en je loopt zo de kasbah in.
Je hoort hier al en toe de Immam in de moskee oproepen tot gebed, dus vannacht maar weer de oordoppen in.
In de namiddag naar de kasbah, dit is de stad van het zilver en er zijn dan ook echt heel veel kleine winkeltjes met allen zilver. Oud en nieuw, vaak heel mooi maar soms ook erg protserig
Marokko (209)Versierd met gekleurde stenen en filigrane. De antieke Berber sieraden vinden we erg mooi om te zien. Ze zijn heel zwaar, donker bewerkt zilver met veel gekleurde kralen. Je weet alleen nooit of het echt is!!! Iedereen zegt dat zijn artikelen de enige echte in Tiznit zijn. Nou dan weet je het wel!!!!
S’avonds in het restaurant van hotel Tiznit gegeten, slecht!!!!
Over het algemeen zie je niet zo heel veel leuke of goede restaurants. Aan de kust moet het beter zijn, daar wordt natuurlijk veel vis gegeten wat ter plekke wordt geroosterd. Dus langzaam op naar de kust.

29 maart 2006

Nu eerst naar Tafraoute, een kleine stad in de bergen. De route erheen in weer zo mooi, dat het vervelend wordt om te vermelden. De weg is heel smal en met de enkele tegenliggers die je ontmoet is het een beetje manoeuvreren om langs elkaar te komen. Alles gebeurt in grote Marokko (263)rust.  Marokko (268)In Tafraoute een mooie plek gevonden, net buiten de stad, waar een paar campers staan.
We hebben onszelf geinstalleerd onder een boom en gaan genieten van een lunch in de schaduw. Het is elke dag heerlijk weer, niet al te heet en vaak een lekker windje.
Tegen de avond de stad ingelopen. Dit is de stad van de babouches. Helemaal vol met kleine
hokjes, je kunt dit geen winkeltjes meer noemen, waar een werkbankje staat en dat helemaal vol
l igt met leer en babouches. Ze worden echt ter plekke gemaakt. Hier zie je heel veel schoe- nen met felgekleurde borduursels, passend bij de kleding van de vrouwen hier. Heel leuk om te zien. Bezweken voor een paar laarsjes, zwart met felle kleurtjes.
Marokko (223)Tegen de avond komt iedereen op straat en ontmoet elkaar bij een glaasje thee.
Hier wordt ook de archania olie aangeboden, die gewonnen wordt uit noten van de archania boom die we overal in het landschap tegenkomen.  Het zijn mooie, diepgroene bomen met, op dit moment, noten die op grote olijven lijken. Later worden die noten gekraakt en er komt een soort amandel tevoorschijn die word geperst en zo verkrijgt men de olie. Deze olie schijn je overal voor te kunnen gebruiken, om te koken,in de sla, als huidcreme (tegen rimpels) etc.
We hebben een klein flesje gekocht en gaan het proberen. In het stadje toch maar weer wat gegeten. Het eten is niet duur, maar ook niet echt lekker.

30 maart 2006

Vandaag weer pakjesdag, een diner voor twee!!! ANDIJVIESTAMP MET ROOKWORST!!!
Marokko (275)Marokko (270)Dus proberen andijvie te scoren.
Vanochtend bijtijds vertrokken uit Tafraoute richting Agadir via Ait Baha en Brouide.
Er kwam een vrouwtje langs om te vragen of we kleding hadden. Gelukkig was er nog wat kinderkleding , zodat we haar iets konden geven, ze was er heel blij mee. Deze mensen hebben het echt nodig. Ik geloof niet dat ze honger hebben, maar verder bezitten ze niets van alle luxe die wij kennen. Overdag houden ze wat geiten en/of schapen, zijn bezig met het verzamelen van gras, doen dat in grote manden die ze dan op hun rug sjouwen naar huis of hun hut. Dat zware werk wordt bijna altijd gedaan door de vrouwen. De mannen zijn erg druk met handelen en theedrinken. 
Nu een van de mooiste wegen (ja echt waar!!) van Marokko. De rijbaan is zeer smal en gaat vaak vlak langs het ravijn. Gelukkig reden wij aan de bergkant en er is echt heel weinig verkeer. Zelfs wat vrachtauto’s en bussen, die allemaal rekening met elkaar houden en tijdig een uitwijkplek zoeken. Lijkt dus gevaarlijker dan het is. Langzaam rijden is het motto.
Komt goed uit, want dan kunnen we genieten van al de pracht die we onderweg zien.
De meest mooie rotspartijen, hoger bergen, afgewisseld met groene dalen met palmen en vol bloeiende struiken en planten. De mimosa bomen groeien in het wild en staan volop in bloei, net als de brem. Volop geel, lila, rose en witte bloemen in het frisse groen. Steeds weer werkende vrouwen die prachtige kleren aan hebben.
Marokko (276) De huizen in deze streek zijn donkerrood met witte accenten. Een nieuwe kleur!!
Na Brioude werd het landschap minder mooi, er is hier veel landbouw met de plastic kassen.
Ook is het hier vlakker. Je merkt dat je richting de kust rijdt, overal bougainville in enorme trossen, chinese rozen in struiken, knalrood!, geraniums. Alles bloeit tegelijk.
In Agadir weer naar de Marjane supermarkt, een van de weinige plekken waar bier en wijn te koop is. En….er was zowaar andijvie.
Daarna door naar de camping in Imi Ouddar, zo’n 30 km boven Agadir.
Een hele mooie camping, prachtig en schoon sanitair met warme douches, wasmachines, een zwembad, grote afgebakende plaatsen met rondom allerlei bloeiende struiken en bomen. Echt heel mooi.
En dat voor 44 dh (4,40 euro) per nacht. De camping ligt 500 m van zee en we denken hier een paar dagen te blijven.
Marokko (278) Marokko (296)Er is hier op de camping een kleine ondernemer die voortenten op maat maakt, om aan de luifels te bevestigen. Je kunt ook schoenen op maat laten maken, de camper laten wassen of van binnen schoonmaken. Echt helemaal ingericht voor de verwende overwinteraars.
Die zijn hier inmiddels grotendeels vertrokken. De meeste zijn hier januari, februari, maart en dan gaan ze eind maart weer richting Europa.
Er is zelfs een busje dat de mensen naar de Marjane in Agadir rijdt. Het dorp stelt niet veel voor maar er is wel verse vis te koop.
Gisteren even wat paniek, onze waterpomp werkte niet meer. Maar na een telefoontje naar de LMC in Holland was het euvel snel verholpen. Het filter was verstopt. Ook de koelkast vertoont nog steeds kuren. Af en toe ontdooit hij helemaal en wordt het 18 graden in de koelkast. Na een dag gaat hij weer goed werken, maar dan kun je dus wel een aantal ontdooide levensmiddelen weggooien en is er een dag geen koud biertje of wit wijntje.
Maar gelukkig werkt alles nu weer.
We hebben twee wasmachines vol wassen gedraaid en nu het reisverslag bijgewerkt.

4 april 2006

Nog steeds op de camping in Imi Ouaddar. Er heerst op dit moment een hittegolf in Marokko.
Het is overdag in de schaduw 39 graden!!! Gek genoeg voelt het niet zo omdat de luchtvochtigheid heel laag is. Aan zee is er ook altijd een beetje wind.
Marokko (284) Marokko (289)We wisselen af, het strand en het zwembad. Als het wat minder warm wordt gaan we weer
verder. We hebben hier een soort voortent op maat laten maken die aan de luifel kan worden bevestigd, goed tegen de wind of regen en zoals nu een extra plek met schaduw.
Ook hebben we door een schilder een tafereeltje van Marokko laten maken op de achterkant van onze camper.
Morgen gaan we naar Agadir, het geld is op dus even naar de bank en wat boodschappen doen. Er is vast ook wel een internetcafe waar we dit weer kwijt kunnen. Hopelijk gaat ons verhaal nog niet vervelen. We genieten echt van Marokko, buiten het weer is het een bijzonder land met heel veel tegenstellingen en vooral vriendelijke en gastvrije mensen. 
Vandaag zijn we begonnen met het strand dat s’ochtends heel breed is, daar kwamen de vissers terug van de zee dus een paar visjes gekocht die we voor de lunch hebben gebakken.
Natuurlijk een lekker flesje wit erij!!
De middag aan het zwembad gelegen, steeds weer afkoelen in het water.
Nu om 10 uur s’avonds, nog steeds 24 graden, een frans blik met linzen en worstjes warm gemaakt en heerlijk buiten een kopje koffie.
Daarna is het binnen in de camper wat afgekoeld zodat we kunnen slapen.
Tot de volgende keer!!

Klik hier voor week 6