VOORJAAR 2018 Frankrijk-Italië-Griekenland (deel 8)


zondag 29 april
Het is een heerlijke plek dit Elea. De pijnbomen zien er verrassend goed uit, jaren IMG_0067geleden was dat wel anders. Ook is het overal goed opgeruimd, nergens plastic afval. Waarschijnlijk zorgen de vrienden van de Forest hiervoor. We maken kennis met Dimitri die redelijk Engels spreekt en hier een “buitenhuis”heeft. Een caravan, vlakbij het waterpunt dat er geweldig uitziet. Een douche, extra waterkranen met drinkwater. Rondom de plek zijn mooie terrasjes aangelegd met kleine en grote stenen, lijkt op een mozaïek. Hij verteld dat ze een soort vereniging hebben die de bouw op Elea willen tegenhouden, ze hebben zelfs een IMG_0068rechtzaak aangespannen en voorlopig gewonnen. Ook de Garetta beweging heeft hieraan meegewerkt. Vlak voor ons, onder een grote pijnboom is ook een buitenhuis gemaakt, schitterend om te zien. Stenen vloeren, zitjes, een keuken alles is er. Nu wordt er geregeld gebruik van gemaakt. Men is druk met de voorbereidingen van het 1 mei feest. De dag van de arbeid en ook de bloemendag, het begin van de zomer. Iedereen is vrij en viert in de buitenlucht de vrije dag. Aan het eind van de dag wordt het bewolkt en vallen er wat spetters, ook in de verte onweer.

maandag 30 april
Afgelopen nacht heeft het flink geregend met donder en bliksem. Bij het opstaan zagen we dat de camper is voorzien van een geel/bruine laag Saharastof, ziet er niet uit!!! Zodra het droog is gaat Rob bij de buurman een ladder lenen en we beginnen aan de schoonmaak. Wat een blubber komt eraf, we konden niet meer door de IMG_0001ramen zien. Tegen 12 uur verschijnen plotseling Leo en Lakis. We gaan wat met ze drinken en worden op de hoogte gesteld van het wel en wee van iedereen. Het meeste gaat goed, vooral met de jongens van Lakis, Thanassis gaat naar het gymnasium en Nikos naar voortgezet onderwijs en die voetbalt graag. Ze vertellen dat het met George niet zo goed gaat. Zowel zijn moeder als zijn broer zijn overleden en hij is nu helemaal alleen en verkommerd. Nog steeds een gokker die alles kwijt is. Triest en Lakis zegt dat hij afstand heeft genomen, hij is niet te helpen. De mening van Lakis en Leo over de vrienden van de Forest is nogal laconiek, zij zeggen dat ze er geld aan willen verdienen!!! Ze proberen een IMG_0002contributie of bijdrage te krijgen van de camperaars op Elea. Het schijnt dat een puissant rijke Griek voor 10 miljoen euro een groot deel 60 ha. van Elea heeft gekocht van de koning en daar op wil bouwen. Tot nu toe is dat afgewezen maar zij zeggen dat met geld alles te koop is!!! Waarschijnlijk wordt er inderdaad op een stuk iets gebouwd. Er lopen nog rechtzaken. Zolang wij op Elea komen, sinds 1990, horen wij al dergelijke verhalen. Soms is het een Russisch project en dan weer Grieks, we wachten maar af. Voorlopig zitten we hier lekker en het is leuk al die oude bekenden terug te zien. Vandaag is het af en aan rijden hier, kleine auto's die een tentje onder de bomen plaatsen. Grote met ladingen stoelen etc. Leuk die bedrijvigheid. Wij worden ook uitgenodigd door Dimitri om erbij te zijn. S' Avonds maken we een lekker vuurtje en kunnen lang buiten zitten. De nachten zijn gelukkig nog fris en dat slaapt prima.

dinsdag 1 mei
Vandaag is het de dag van de arbeid en tevens de viering van het begin van de IMG_0004IMG_0003zomer. Iedereen is dan vrij. Al vroeg begon het vol te stromen hier, stoelen en tafels worden uitgeladen, de BBQ's aangestoken en de koeltassen vol. Alle mooie plekken waar vooral veel schaduw is worden in gebruik genomen. Bij de vrienden van de Forest wordt het erg druk. Dimitri staat op grote vuren een lam en een reuze rollade te roosteren. Dat neemt uren in beslag en de vrouwen dekken de tafels en zetten alle stoelen klaar. IMG_0005Ook wij waren hier uitgenodigd maar we vonden het een beetje gênant om zomaar aan te schuiven en geen bijdrage te kunnen leveren aan het feest. Het is een warme dag en de zee is vlakbij, mij te onstuimig om een bad te nemen en ik houd het maar bij de douche hier. Aan het eind van de dag gaan we eten bij Yannis, het is de “specialist” in het grillen van lamskoteletten, Rob's favoriete hier. Het is er heel rustig, de meeste mensen zijn inmiddels weer huiswaarts. Bij Yannis is alles nog hetzelfde, de Griekse stoeltjes, de vele bloemen en planten en Efi die voor de bediening zorgt.

woensdag 2 mei
Het is even schrikken, wat een rotzooi hebben de mensen achtergelaten. Rob ruimt IMG_0018rondom het waterpunt eea op, maar er is geen beginnen aan om alles op te ruimen. Ook bij de grote vuilnisbakken aan het begin van het bos stromen de bakken over en hebben de honden en de kraaien een goed maal! Nu maar hopen dat ze geleegd worden. Het strand is prachtig maar er wordt weinig gezwommen. Rob is een van de weinigen die geregeld een duikje neemt. Aan het eind van de middag drinken we een borrel bij Yannis (niet van het restaurant) en Dimitri en met hulp van Dimitri, die goed Engels spreekt, raken we op de hoogte van IMG_0017het wel en wee in Kyparissia. Zij kennen ook Anneke en vertellen natuurlijk over de ex van haar, Vasili, die inmiddels is getrouwd met een Roemeense en ook een kind heeft, wisten we allemaal allang, verteld door Anneke. Het is een prachtige plek die ze hier hebben gecreëerd, de mozaïek vloer ligt er al 20 jaar. In de zomermaanden blijft Yannis hier vaak overnachten. Er steekt een harde wind op en het wordt erg warm.

donderdag 3 mei
Het was een bijzonder warme nacht met af en toe hevige windvlagen, onrustig IMG_0011geslapen. Gelukkig koelde het later wat af. Rob heeft veel last van pijn in zijn rug, heel vervelend. Gelukkig weinig last als hij loopt, dus maar veel wandelen. Hij kan hier zijn hart ophalen, strand en bos in overvloed. Verder is er niet veel te beleven, af en toe een praatje met een Nederlandse camperaar die hier met zijn vriend bivakkeert in een gigantische Concorde. Zij reizen voor het eerst in Griekenland en zijn heel enthousiast en bezoeken veel bezienswaardigheden. In de avond weer een lekker vuurtje, heerlijk dat het zomaar kan. Hapje eten en een wijntje, goed uit te houden. Het prachtige strand waar straks de zeeschildpadden eieren komen leggen IMG_0005is nu totaal verlaten. Zo’n 2 x per dag passeert er een grote kudde schapen die ons soms helemaal insluiten, de herders zijn Pakistani zoals ook de arbeiders die hier verderop bij de boerderij werken. Zij zijn hier om geld te verdienen voor de familie in Pakistan. Jaren geleden kwamen er voor de landarbeid eerst de Albaniers, gevolgd door de Afrikanen en nu dus Pakistani. De Albaniers hebben vrouwen en kinderen gekregen en hebben inmiddels een eigen leefgemeenschap in Kyperissia.

vrijdag 4 mei
De spullen wat opgeruimd en op naar Kyperissia, Rob heeft nog steeds last van de rug, dus maar even langs een apotheek voor pijnstiller en smeersel, hopelijk gaat dat helpen. We brengen de was naar een wasserij, die is morgen klaar. Gaan de broodnodige boodschappen doen, vooral vers fruit en groente. Dan even bij Efi langs, haar moeder, inmiddels 88 jaar is ook in de winkel. Leuk haar weer even te begroeten. We spreken af voor zondag dat de familie dan naar Elea komt. Efi gaat morgen de was ophalen dus dat is goed geregeld. Dan langs de grote supermarkt en de Lidl, we kunnen er weer even tegen. Vandaag is de wind Noord, en in de schaduw is het fris. Het altijd al lege strand is nu totaal verlaten, te koud om te zwemmen en te hoge golven. We eten bij Vasili en hij heeft voor Rob de heerlijke sousoukakia (gekruide gehaktrolletjes). Dat werd smullen. We waren de enige gasten, het is nu wel heel rustig op Elea. Op de TV is de dodenherdenking op de Dam en het is altijd indrukwekkend te zien hoeveel mensen er bij zijn en de verschrikkingen van de 2e Wereldoorlog niet worden vergeten.

zaterdag 5 mei
In de loop van de ochtend arriveren Jo en Nick hier ook, wordt weer gezellig IMG_0078bijgekletst. Er blijft een forse noorderwind waaien dus het is dekking zoeken. Een van de Grieken hier, Dimitri, komt een praatje maken en heeft veel te vertellen over Elea. Met zijn ouders heeft hij een flink aantal olijfbomen en daardoor een behoorlijke hoeveelheid olie. Hij zal een proefflesje voor ons meenemen zodat we kunnen proeven. Elea blijft een mooie en vrije plek, hoe de ontwikkelingen ook zullen zijn in de toekomst wij genieten van deze prachtige plek. Vanuit de camper kunnen we de zee niet zien, maar wel horen. We zien dat er door de vrienden van de Forest veel nieuwe aanplant is, groot cactusveld, oleanders en nieuwe pijnbomen.

zondag 6 mei
Rond het middaguur kwamen inderdaad Lakis en Efi langs met de schone was. Ze hebben wat gedronken en konden niet mee om bij Vasili te eten. Hadden andere afspraken en moesten eten maken voor de jongens die thuis gebleven waren. We merken wel dat het kontakt anders is na zoveel jaar. Zij hebben hun leven met de jongens en Efi runt de shop met haar zus. Het was anders toen Lakis nog vrijgezel IMG_0002was en kon doen en laten wat hij wilde. Maar het is goed ze weer te zien en wat herinneringen op te halen. Ook weten we iets meer over de economische gang van zaken hier. Zij zijn natuurlijk niet tevreden, de belasting is hoger en het dagelijks leven is duurder geworden. Om een uur of 6 is het weer verzamelen voor het dag overleg, dit keer bij ons onder de luifel want het dreigt te gaan regenen. Ook de gehandicapte Italiaanse jongeman die we in Kiveri al hadden gespot is hier met zijn busje en de hond. Hij schuift ook aan en heeft leuke verhalen over zijn reis, samen met zijn hond is hij al 2 jaar onderweg. We hebben bewondering IMG_0003voor hem hoe hij het redt, een liftje om met rolstoel en al het busje in te gaan. Om te kunnen douchen rijdt hij het busje onder de douche en het gaat hem goed af. Die douche is ook iets bijzonders, in de loop der jaren is er een mozaiek vloer gelegd, een douchekop gemonteerd en een goede kraan om water te tanken. Een bovenal…het is goed drinkwater!!! Om een uur of 8 gaat het harder regenen en het wordt werkelijk een zondvloed. We wachten nog even af maar als de harde wind erbij komt gaan we toch afhaken. Rob en Dimitri helpen de Italiaan naar zij busje samen met de hond. Totaal doorweekt wordt de luifel ingedraaid en als we binnenkomen zien we dat door een klein kiertje van het dakraam veel regen naar binnen is gekomen pal boven onze bedden. Gauw de natte onderlakens eraf en drogen zoveel mogelijk met handdoeken. Gelukkig blijft een groot deel van de matras droog en kunnen we slapen. Morgen zien we wel verder.

maandag 7 mei
Het heeft de hele nacht flink doorgeregend. We beginnen de dag met het uitspoelen IMG_0013van de kletsnatte kleding vol zand, hangen het te drogen, maar helaas blijft het regenen dus echt drogen gaat niet. De natte onderlakens zijn in de camper aardig opgedroogd en worden de bedden weer opgemaakt. Gelukkig gaat s' middags de zon weer schijnen en droogt de rest ook wat. Dimitri kwam het flesje olijfolie brengen en inderdaad, perfect van kwaliteit. We gaan wat bij hem bestellen. Aan het eind van de dag was het weer verzamelen onder onze luifel vanwege de nog steeds vallende regen. Ook een Zwitsers echtpaar van Nederlandse afkomst, gezellige mensen. Jullie zien dat wij niks bijzonders meemaken maar dat toch onze dagen gevuld zijn, hier op de prachtige locatie..
Klik hier voor deel 9 (slot)