VOORJAAR 2018 Frankrijk-Italië-Griekenland (deel 6)


zondag 15 april
Vandaag is het wat bewolkt en benauwd. De politie kwam langs en deelde ons mede IMG_0065dat wij hier wel overdag mogen staan maar niet mogen overnachten. We waren toch al van plan morgen naar Naflio te gaan dus dat doen we dan vanmiddag. Om ca. 15.30 uur vertrekken we en in Naflio gaan we tanken, gas, diesel en water, zo kunnen we er voorlopig weer tegen. Aan de haven is een grote parkeerplaats waar ook campers kunnen staan. Het is er nu vol met personenauto's die de zondag in Naflio door brengen. Aan het begin van de avond verplaatsen we de campers een stukje en lopen het centrum in. Het is een erg IMG_0066sfeervolle plaats met mooie plantsoenen en leuke straatjes. In een oud deel van de stad zijn de straatjes voorzien van veel restaurantjes, is nog “een probleem” om er een uit te kiezen!!! We vinden er een en opnieuw eten we weer heerlijk. De ober geeft ons een adres van een wassalon die we hard nodig hebben. Terug bij de campers is het nog druk en de grote cruiseboot die voor ons ligt is de voorbereidingen aan het treffen voor vertrek. Daar zijn we blij mee want hij maakt veel herrie. Zo hier in Naflio is het bruisende leven anders dan op onze stille strandjes.
Gereden 16,5 km

maandag 16 april
Maandag wasdag, we vinden al snel het adres dat de ober ons gaf een laten flink wat was achter. Rond een uur of 1 kunnen we het weer ophalen. Het is wat bewolkt en er IMG_0068valt een bui regen die vol Sahara zand zit, alles is bruin geel en er komt modderwater van de voorruit als we de ruitenwissers aanzetten. We rijden weer naar het tankstation van gisteren en maken gebruiken van de kraan om het ergste zand er af te spoelen. Dan naar een Chinese winkel die Jo en Nick hebben ontdekt, iets anders dan de Chinees is Spanje, nu geen allegaartje van spullen, maar heel veel kleding. Wel een leuk assortiment en dus bezwijk ik weer. Ook de Lidl is weer aan de beurt, vooral voor het goede brood dat ze verkopen. Het is echt zo'n ochtend voor al die klusjes. We rijden terug naar de haven parking en rond IMG_00011 uur gaan we de was ophalen, alles weer fris. Vanuit Naflio rijden we langs de mooie baai via Mili. Daar hebben we ooit op een camping gestaan maar die is verdwenen. Van Mili naar Kiveri daar is een vrije camperplaats. We zien dat we hier ook al eens eerder waren maar hebben toen niet overnacht. Het is een leuk dorp met een kleine haven en veel kiezelstrand. Er staan al twee campers en wij sluiten aan, het is een idyllisch plekje. Gaan hier wat te eten maken, hoewel het bewolkt is kunnen we wel buiten eten. Later in de middag klaart het op en op een plek uit de wind is het weer genieten. We zien ook hier weer, net als overal langs de kust, veel dode palmen en loofbomen. Ga proberen om uit te zoeken hoe dat komt.
Gereden 33 km (incl. het heen en weer rijden in Naflio

dinsdag 17 april
Nog maar een dag op dit heerlijke plekje. Aan het eind van de ochtend maken we een IMG_0005IMG_0002wandeling door het dorp en naar de imposante kerk. Daar zijn wat restaurantjes en een ouzeri(ouzobar), we nemen er een en er wordt een schoteltje met lekkers bijgeleverd, smaakt goed. We lopen terug door dit bloemrijke dorp, echt prachtig wat er allemaal bloeit in de tuinen van de huizen hier. Als we een prachtige rozenstruik bewonderen komt er een oud vrouwtje naar buiten die ons citroenen aanbiedt. We kunnen haar niet verstaan maar ze is zo vriendelijk dat het niet belangrijk is. Gewapend met een zak vol citroenen keren we terug naar de camper.

woensdag 18 april
In de loop van de morgen besluiten we hier te vertrekken en rijden langs de mooie kust richting Astros. Daar de weg naar Tripoli die door een woest en bergachtig IMG_0016IMG_0018gebied gaat. Er zijn weinig dorpen, hier en daar een kudde schapen en vooral veel uitbundig bloeiende brem. We komen bij Sparta en gaan daar richting Mistras. Het is even zoeken want ondanks de belangrijkheid van dit byzantijnse dorp wordt de route er slecht aangegeven. Over een zeer bochtige weg rijden we naar het hoogste punt van Mistras en parkeren daar. Door de Monemvasia poort gaan we naar binnen en hoeven vandaag geen entree te betalen, IMG_0024het is in Griekenland monumenten dag en overal in musea e.d. Is de entree gratis. Deze poort ligt vlak onder de vesting die in 1249 door een frankische ridder, de Villarhardouin is gebouwd. De resten hiervan zijn indrukwekkend, maar wij dalen af richting het paleis van de despoten dat nog voor een deel in de steigers staat. De laatste keer dat we hier waren (vele jaren gelden) werd er al gestart met de restauratie en dat is nu bijna voltooid. Na een aantal mooie ruïnes komen we aan bij het in 1350 gebouwde kerkje Agia Sofia. Het bevat een aantal mooie fresco's en een mozaïek vloer. Langs de resten van de Turkse baden lopen we IMG_0025naar Agios Nicolaos en genieten onderweg van de spectaculaire uitzichten op de beneden stad. Ook dit kerkje is mooi gerestaureerd. Dan vinden we het genoeg en klimmen weer naar boven. We zoeken bij Mistras naar een mooie parkeerplaats met een restaurant (stond in de Womo) wel gevonden maar het restaurant is er niet meer. We besluiten door te rijden richting Gythio en verwachten onderweg wel een taverna tegen te komen. Niet dus!!! We genieten wel van de mooie weg die met hulp van de Europeesche Unie voor een groot deel is verbeterd. Het wordt IMG_0032vervelend maar nu ook weer een schat een bloemen. Naarmate we dichter bij Gythio komen zien we een gebied met heel veel fruitbomen die in volle bloei staan, ook de olijfgaarden nemen weer toe. In Gythio parkeren we en gaan in het naastgelegen restaurant een hapje eten, het was weer een zeer rijke maaltijd. Daarna rijden we naar de VC bij het scheepswrak waar we de rest van de middag en avond doorbrengen. Het is nog hetzelfde als 6 jaar geleden, een leuke plek. Helaas zijn er s'avonds veel muggen en worden we flink gestoken.
Gereden 169 km

donderdag 19 april
Weg uit Gythio en op naar Boza, een plek waar we veel over hebben gelezen, moet erg goed zijn. Bij Skala slaan we weer het eea in bij de Lidl en na een leuke rit door sinaasappel- en olijfboomgaarden komen we aan op het prachtige plekje in Boza. IMG_0033IMG_0034Het is bij een restaurant dat nu alleen in het weekend open is. Veel mooie plekken aan het strand met volop schaduw van de tamarisken bomen. Jo en Nick staan er al en ook zij zijn dolenthousiast. Gezamenlijk weer aan de borrel en na een dag weer veel te vertellen!!! We staan mooi met uitzicht op de zee. Van de vele mooie plekken die we deze reis al hebben bezocht slaat dit wel alles, we kunnen water nemen bij het restaurant, er is een loosplek, vuilnisbakken en vooral rust, op het gefluit van de vele vogels na. s’ Avonds is er een prachtige zonsondergang.
Gereden 46 km

vrijdag 20 april
De ene camper komt en de andere gaat, er staan nu een vijftal campers. Volgens een Duitser die hier staat is het in de zomer hier erg druk en vooral ook heet. Dat er dan zoveel bomen staan werkt in het voordeel en je kunt hier goed zwemmen in de zee. Er staan heel veel mimosa bomen die nu zijn uitgebloeid, in het vroege voorjaar IMG_0039IMG_0038zal het een explosie zijn van geel. Samen met Jo ga ik fietsen naar het plaatsje Asopos dat hier zo'n 5 km vandaan ligt. Leuke rit door de boomgaarden met hier en daar een vervallen huisje. In het dorp is een kleine supermarkt die van alles is voorzien, er is ook een “groentewinkel” met wat verlepte sla, wat appels en kool en zelfs een bakker. Het hele dorp heeft de IMG_0040IMG_0041uitstraling van Kyperissia van 35 jaar geleden, oude huizen wat cafe's en werkplaatsen voor de landbouwmachines. Op het terras dat vnl. wordt bevolkt door de oude mannen van het dorp gaan we een frappé drinken en genieten van het gedoe in het dorp. De vrouwen zijn het terrein rondom de kerk aan het schoonmaken, de mannen drinken koffie en doen een spelletje en de auto's wurmen zich door de straatjes. Men stopt om elkaar te begroeten en niemand heeft haast. Ook wij niet, op ons gemak fietsen we terug, nu langzaam naar beneden dus dat gaat super.

zaterdag 21 april
Vannacht heeft het een beetje geregend en bij het wakker worden staat er een frisse wind. We zoeken een beschut plekje rond de camper en daar is het weer prima. De heuvel voor ons ziet er uitnodigend uit en we gaan een wandeling maken. Eenmaal bovenop de heuvel IMG_0050IMG_0047wordt het vlak en kunnen we goed lopen door de vele olijf- en vijgen boomgaarden, die er allemaal zeer verzorgd uitzien. Het uitzicht is spectaculair, we zien het strand waar we staan, maar de campers staan verscholen onder de bomen. Aan de overkant zien we duidelijk de Mani met zijn hoge bergen waar nog sneeuw te zien is. We lopen door naar een resort dat hier ligt, het is vrij nieuw en ziet er luxe uit maar het is nu totaal verlaten. Langs de weg die we gelopen hebben bloeien nu veel bloemen en natuurlijk plukken we wat. Terug bij de camper wordt het tijd voor de lunch die we dit keer in de taverna hier gaan nuttigen. Vandaag en morgen zijn ze geopend. Er is een uitgebreide kaart en we vinden eea van onze gading, smaakt allemaal goed. Het is nog rustig, er zijn slechts een paar Grieken. De zoon van de eigenaar spreekt goed Engels en verteld dat het s' zomers druk is. Moet ook wel want het is een groot restaurant, een buitenterras met bar, een overdekt terras en een grote eetzaal binnen.

Klik hier voor deel 7