VOORJAAR 2014 FRANKRIJK/SPANJE (deel 9)


20 mei
Via Les Baux de Provence rijden we naar Fontveille, ons volgende doel. Er is een goede CP, die IMG_1102IMG_1132prachtig ligt aan de rand van het dorp. Het dorp is vooral bekend van de molen van Daudet, een bekende Franse schrijver uit de 19e eeuw. Hoewel hij niet schreef in deze molen heeft hij wel enige tijd in dit dorp doorgebracht. We lopen vanaf de CP naar de molen, een mooie wandeling door de bossen van de Alpilles, daarna lopen we naar het kasteel van Montauban, waar de schrijver ook verbleef. De wandeling komt uit in het leuke dorp met veel schilderachtige straatjes. Je ziet er ook de wijk Le Planet waar de huizen zijn IMG_1118IMG_1122gebouwd in de holtes van een oude steengroeve. In de namiddag lopen we naar het Romeinse aquaduct, een flinke wandeling die wordt bekroond door veel oude stenen en goede restanten van het aquaduct, een immens bouwwerk dat de watervoorziening in dit gebied regelde. Dit gebied, de Alpilles is erg mooi, je kunt er goed wandelen.
Gereden 24 km
 
21 mei
Op naar Saintes Maries de la Mer om daar de bedevaart van de zigeuners te gaan bekijken. We maken een stop bij de Abdij van Montmajour die we vanaf de buitenkant bewonderen, IMG_1139IMG_1143even geen culturele stop, al genoeg kerken en kloostergangen gezien. We merken onderweg dat het weer flink is gaan waaien, we komen deze reis niet van die wind af. Aangekomen in het dorp zien we dat alle parkeerterreinen vol staan met caravans en auto's van de gents du voyage (zigeuners). Als eerste rijden we naar de CP bij Plage Est waar we eerder hebben gestaan. Ook hier staat het nu vol, men heeft een compleet dorp gecreëerd, de IMG_1190IMG_1194wasmachines en koelkasten staan buiten tussen alle troep die men bij zich heeft. Daartussen staan de tafels en stoelen in het zand dat door de wind wordt aangevoerd. We gaan hier niet tussen staan want dan worden we weer gezandstraald. Door het dorp naar Plage Quest waar ook een CP is, ook hier vinden we het niet aangenaam en gaan dus door naar de camping Le Clos du Rhone die bij de monding van de Petit Rhone ligt. Hier vinden we een redelijk beschutte plek en installeren we ons voor de komende dagen.
Gereden 59 km
 
22 mei
Vandaag is Rob jarig en al vroeg komen de SMSjes en e-mails binnen. Na de koffie stappen we op de fiets en gaan naar St. Maries, eerst naar de Tourist Info waar we ook de IMG_1172IMG_1151fiets stallen. De zigeuners hebben de dienstmaagd Sarah tot hun heilige verklaard. Sarah was de Egyptische dienstbode van Maria Salome en Maria Jacoba die zich in de Camargue hadden gevestigd. Voor Sarah wordt al sinds de 12e eeuw een pelgrimstocht gehouden, maar pas in 1935 werd zij officieel heilig verklaard. Het is al gezellig druk in het dorp, er is een zigeuner markt waar voornamelijk kleding en artikelen worden verkocht voor deze IMG_1179IMG_1180doelgroep. Kleding en schoenen met glitters in felle kleuren, kooktoestellen voor buiten, glimmend serviesgoed, enz. Wij worden niet in verleiding gebracht. Daarna lopen we naar het kerkplein waar volop muziek wordt gemaakt, o.m. De Urs Karpatz, die we al eens eerder in Frankrijk zagen spelen en het klinkt goed. We gaan er op een terrasje zitten en IMG_1144IMG_1159IMG_1147genieten van het schouwspel, wat een schilderachtige types lopen er hier rond. Veel vrouwen houden ons aan en willen de toekomst voorspellen of medailles van de Madonna verkopen. Er lopen veel mannen met muziekinstrumenten, IMG_1152IMG_1153IMG_1171gitaren, violen, contrabassen en accordeons en in de straatjes en op de pleinen hoor je overal muziek. We zagen zelfs een man die een Lidl tas als vioolkist had. Dan naar de kerk, de Notre-Dame-de-la-Mer, met een zeer mooi Romaans interieur met stenen in verschillende kleuren, hoofdzakelijk groene tinten. In de crypte staat het standbeeld van de Heilige Sarah omhangen met juwelen en waarbij bloemen worden neergezet. Weer buiten zoeken we een restaurant waar we het verjaardags diner kunnen nuttigen, geen kleine opgave, er zijn er zoveel. Overal zie je zigeunerfamilies, vaak met veel kinderen, die zich ook laten verwennen in de restaurants. Na een lekker maaltje stappen we weer op de fiets en rijden nu met de wind in de rug terug naar de camping.
 
23 mei
Het is goed weer als we opstaan en we pakken de fiets en maken een tocht door de Camargue. Het is een prachtig gebied, veel vogels en heel veel flamingo's, die we helaas IMG_1167IMG_1199IMG_1208moeilijk kunnen fotograferen omdat we niet zo dichtbij kunnen komen. Als we westelijk St. Maries uitrijden zijn er alleen nog fiets, ruiter, en wandelpaden. We rijden over de dijk die de afsluiting van het natuurgebied naar de zee vormt. Na een paar uur door dit mooie gebied fietsen we weer terug naar de camping waar IMG_1209IMG_1206het steeds drukker wordt, veel mensen komen voor het weekend hierheen om de bedevaart te zien. Opmerkelijk veel Italianen. Eindelijk wat minder wind zodat we weer eens de BBQ aansteken. Nou dat was op het nippertje, direct na het eten stak er een harde wind op en begon het te hozen.
 
24 mei
Vandaag is de processie van Sarah waarvoor van heinde en verre zigeuners hierheen komen. Het zijn Romans, Manouches, Sintis, Tsiganes, Gitanes, allerlei verschillende IMG_1220IMG_1240IMG_1224zigeunervolken die elkaar hier ontmoeten. Het is prachtig weer en we besluiten van de camping te vertrekken en we gaan staan op een groot terrein niet ver van de camping waar je vrij kunt staan tussen de zigeunerfamilies en andere campers. Er is een gigantische toeloop naar de processie, overal worden de auto's IMG_1230IMG_1234IMG_1245van de bezoekers geparkeerd en nergens hoef je hiervoor te betalen. Na de lunch lopen we naar het dorp en zien het hier langzaam volstromen. Vooral rond het strand is het heel druk. Hier wordt Sarah het water IMG_1273IMG_1272IMG_1285ingedragen. We vinden een plekje langs de route en genieten van het schouwspel dat zich voor ons afspeelt. Jong en oud heeft zich uitgedost voor het gebeuren, prachtige kleding en ook de meest kitscherige uitdossingen, neon-rose is favoriet. Na lange tijd komt de stoet er aan, de gardians, de cowboys van de Camargue op hun paarden IMG_1296IMG_1305voorop. Dan verschillende vaandels van parochies en overal er tussen de zigeuners, zingend en muziek makend. Zelfs een bisschop die de mensen zegent. Het is een groots spektakel en uiteindelijk komt Sarah in beeld, gedragen door de zigeuners. Ze is voorzien van een gouden mantel en volgehangen met sieraden. Iedereen probeert haar aan te raken. De tocht gaat over het strand waar zich duizenden mensen hebben verzameld en men begeleid de heilige de zee in. Daarna weer terug richting de kerk, velen met natte broekspijpen!!! Overal hoor je muziek en wij zien op het strand een IMG_1310IMG_1164bekende gitarist/zanger Boï, die met 2 andere gitaristen een prachtig stuk muziek maakt. Er wordt door een paar vrouwen op gedanst, het is genieten. Als ze stoppen lopen we terug naar het kerkplein en zien nog verschillende groepen spelen, die een wat beter dan de ander, maar het draagt wel bij aan de sfeer hier. Het is erg druk en ook de markt vindt gretig aftrek, er staan veel meer kramen dan gisteren. Na een biertje lopen we weer terug naar onze camper.
 
 
25 mei
Het is droog maar wel bewolkt. Vandaag is de processie van Maria Salome en Maria Jacoba, en het is duidelijk minder druk dan gisteren. Na de mis trekt de stoet weer door het dorp, IMG_1320IMG_1328IMG_1274nu zijn er veel mensen in de klederdracht van de streek en minder zigeuners. Ook de muziek ontbreekt. De 2 heiligen worden ook een stuk de zee ingedragen en daarna weer teruggebracht naar de kerk. We zien dat al veel zigeuners vertrekken uit het dorp, hun dag is echt de 24e. In het dorp is het nog wel druk IMG_1324IMG_1326IMG_1330en er wordt ook nog wel muziek gemaakt maar minder dan gisteren. Wij kopen wat tellines (die kleine schelpjes) en paella en gaan dat bij de camper op smullen. Om ons heen verdwijnen de zigeuners en ook wij gaan morgen op huis aan. Het was genoeg zo, al die festivals, feesten en processies. 

Klik hier voor deel 10 (slot)