NAJAAR 2012 Frankrijk – Bretagne/ Spanje deel 3


1 september
Ja, dan is het alweer september. Dat is hier goed te merken, de nachten worden frisser en s’ avonds is het eerder donker. We verlaten Etel en net buiten het dorp zien we weer een groot Menhirveld. IMG_5155IMG_5159We stoppen en gaan het bekijken. Eigenlijk is er niet veel meer te zien dan rechtopstaande stenen in een veld, maar het is intrigerend omdat men nog steeds niet weet hoe en waarom die stenen zo zijn geplaatst. Ietsje verderop zien we een groot veld vol curiosa en brocante. Heel veel tafels vol met allerlei oude “troep”. Er staan wat tenten opgesteld en we vermoeden dat de kooplui hier de hele zomer bivakkeren. Toch stoppen we want we zijn op zoek naar een waterketeltje om Nick’s voorbeeld te volgen en na het BBQ-en het restant van het vuur te gebruiken om water te koken voor de afwas!! Helaas IMG_5164IMG_5169niet kunnen scoren. Al snel in Carnac, bekend om de Menhir’s. Het is een leuke CP, direct aan het centrum waar we eerst heen lopen. Een leuk plaatsje, waar morgen markt is. Na de lunch lopen we naar het Maison de Menhirs en halen een wandelroute. Ja, we gaan weer lopen, het is een bewolkte dag en prima weer om te wandelen. Ook nu weer velden vol met rechtopstaande stenen, maar dit keer zijn het er wel heel veel. Het 1e veld bevat maar liefst 1050 stenen die in rijen staan opgesteld. Het volgende veld is ook ommuurd, maar je kunt hier nergens meer tussendoor lopen. Er staan hier minder, maar wel grotere stenen. Na het 2e veld houden we het voorgezien en lopen via een andere route terug naar Carnac. Voor vandaag genoeg beweging gehad en nu lekker met een boek in de camper.
Gereden 15 km, totaal 1723 km

2 september
We staan weer op met de zon en na het ontbijt richting de markt. Het is een drukte van belang in Carnac en de markt is veel groter dan we hadden verwacht. IMG_5175Een leuk IMG_5176aanbod van allerlei artikelen, kleding, schoenen, souvenirs. Daarnaast ook allerlei kramen met de Bretonse specialiteiten, koekjes, vis, vooral veel oesters, groente, fruit, vlees en kazen. We kopen wat vers fruit en lekker brood. Het is heel leuk om te zien hoe sommige marktkooplui zich uitdossen om aandacht te trekken, ook bij de bezoekers van de markt zie je bijzondere types. Om een uur of elf gaan we weer naar de camper en door naar de volgende locatie. We rijden door la Trinité, daar is een hele grote jachthaven die vol ligt met prachtige zeilboten. Daarna zijn we al snel in Locmariaquer. Hier is direct aan het strand een mooie IMG_5177IMG_5194CP die redelijk vol staat. Gelukkig vinden we nog een plekje. Aan het strand is men weer heel druk met het rapen van zeevruchten. Onze camperbuurman komt terug van het strand met een emmer vol oesters. Hij verteld ons het eea over het zoeken naar oesters en laat ons zien wat de beste manier is om ze te openen. Rob mag even proeven en ik laat ze aan mij voorbij gaan, ben geen liefhebber van rauwe oesters. Hij vertelt ons ook wat een goeie manier is om te op de BBQ te leggen of ze in de oven te garen. Zo hebben we een proeverij èn een gratis kookles.
Gereden 17 km, totaal 1740 km 

3 september
We blijven hier nog een dag, het is een heerlijk gebied en we staan op een prima CP. IMG_5207IMG_5209S’Ochtends gaan we eerst op de fiets naar het dorp, een leuke rit langs mooie Bretonse huizen met weer mooie tuinen. Er is een kleine haven met natuurlijk weer de zeiljachten en rondom de haven wat restaurantjes en terrassen. We gaan kijken bij een “tumulus”, een graf dat waarschijnlijk 4000 jaar oud is. Er is binnenin niet veel te zien, maar het is wel mooi intact. We kopen een verse baguette en wat vlees om te BBQen. Terug op de CP wandelen we wat langs het strand en tussen de middag gaat de grillplaat aan. We doen IMG_5203IMG_5179maar geen open vuur, dat is hier verboden. Het is echt een schitterende plek, een mooi strand waar de mensen naar toe komen om vooral oesters te zoeken. Je ziet ze echt terugkomen met emmers vol. Later in de middag gaan we nog een stuk wandelen, nu de ander kant van het strand. Daar is een mooie dolmen(hunnebed) op de Pierres Plates, waar ook de CP ligt, aan een groot strand. Hier in Bretagne is nog veel te zien wat menhirs en dolmen betreft.

4 september
Weer op pad, we rijden langs Auray naar Vannes. Daar de rondweg en al gauw de afslag naar Sarzeau. Hemelsbreed is onze volgende plek ongeveer 10 km, maar we moeten helemaal rond de Golf van Morbihan. Voorbij Sarzeau zijn we snel in Arzon waar ook weer IMG_5212IMG_5211een prima CP is. Nu zelfs met 220 V. We zoeken een plekje en de stoelen en fietsen gaan naar buiten. Vanochtend was het eerst wat bewolkt maar nu is er een stralende zon. De Super-U supermarkt is hier om de hoek en er wordt vers brood en wat lekkere gekookte garnalen gehaald. We lieten ons dat prima smaken en toen maar weer op de fiets naar Port du Crouesty, een grote jachthaven. Martha en Dick, onze overburen in Hollandsche Rading liggen daar geregeld met hun zeilboot. Het is een gigantisch grote haven met rondom vele IMG_5216IMG_5217restaurantjes en bars. Ziet er gezellig uit. We halen wat in informatie bij de Tourist info en fietsen nog wat in het rond. Overal kun je hier naar mooie stranden. Later in de middag lopen we naar het dichtstbijzijnde strand, 200 meter van de CP. Het is vandaag de warmste dag tot nu toe en het is gezellig druk op het strand. Er zijn prima voorzieningen, toiletten, douches, zeilschool, maar helaas een strandbar ontbreekt!!! Achter de duinen lopen we door een mooi park, waar veel picknick sets staan. Langzaam loopt de CP vol en we kunnen voor het eerst lang buiten zitten. Nu, 9 uur is het nog 23 graden buiten.
Gereden 67 km, totaal 1807 km 

5 september
We constateerden gisteren dat er een spijker in een band zat en dat hij langzaam leegliep. Vanochtend dus als eerste naar een garage bij Sarzeau en al snel was het leed verholpen. Een propje erin et…voilá, we kunnen weer verder. Naar de CP in St. Gilda de Rhuys IMG_5228IMG_5225gereden. Deze is gesloten. Nu door Naar Damgan. Wat een verrassing, een schitterende CP direct aan zee. We vinden nog een van de laatste plekjes, het is hier behoorlijk vol. Vnl Franse campers die ook hier weer oesters en mosselen zoeken. Een prachtig strand voor de deur en ook vandaag weer heerlijk weer. We staan dichtbij het plaatsje Kervoyal waar we zo naar toe kunnen lopen. Het is een klein gehuchtje met veel mooie vakantiehuizen. Iets verder ligt het dorp Damgan, dat heeft geen haven maar is wel een leuke plaats, wat winkeltjes en restaurantjes. De middag brengen we door met luieren aan het strand en Rob loopt weer een heel eind. Ik heb nog steeds blaren op mijn voet en pas even.
Gereden 50 km, totaal 1857 km 

6 september
Wakker worden met een stralende zon blijft heerlijk. Om 8.30 uur is de bakker er en we kunnen ontbijten met vers brood. Wat later stappen we op de fiets en gaan richting IMG_5231IMG_5236Penerf, een mooie route langs het strand. Penerf is een lief klein dorp met een leuke haven aan de monding van de Riviére de Penerf. Het dorp ligt op een soort schiereiland in de zee. Ook hier zijn weer veel oesterbanken en is volop activiteit. Boten worden in en uit het water gehaald en er zijn veel wandelaars. Hierlangs gaat ook weer de GR 34. We fietsen weer richting Damgan en pakken daar een terrasje. Inmiddels wordt het behoorlijk warm in IMG_5249IMG_5242de zon. Terug op de CP steken we de BBQ aan en roosteren we wat. De middag wordt weer doorgebracht aan het strand wat nu veel drukker is dan gisteren. Iedereen wil nog profiteren van het mooie weer. Er staat een Spaanse camper naast ons en al snel begint de conversatie. Ze zijn blij een beetje, nou ja …een beetje!, te kunnen kletsen. Er komst nog een Spaans echtpaar bij dat ook hier staat en we worden bedolven onder het Spaans. Ze zijn niet te stoppen en vragen ons ook van alles over Nederland. We verstaan lang niet alles maar we hoeven ook niet veel te zeggen, zij doen het woord en zolang we `si, si`zeggen is het goed. 

7 september
Omdat het zulk prachtig weer is besluiten we nog een dag hier te blijven. Er wordt wat opgeruimd en schoongemaakt. Dat is af en toe echt nodig. Rond het middaguur fietsen we weer naar Penerf. IMG_5247IMG_5257Gisteren zagen we daar een hutje aan de haven waar je een plateautje zeevruchten of garnalen kunt eten. Dit lijkt ons wel leuk voor de laatste dag in Bretagne. En leuk was het, een bijzonder plekje aan de haven van Penerf, uitzicht op de boten die in de rivier liggen. Heerlijk weer en de hapjes waren lekker, Rob ghad een bordje gemengde zeevruchten, oesters, palourdes en garnalen en voor mij waren er de garnalen. Daarna zijn we in het dorpje nog het hoofdgerecht gaan eten, uiteindelijk moet die laatste dag in het mooie Bretagne gevierd worden. Terug op de fiets naar de CP. Lekker uitbuiken en de camper weer reisvaardig maken. Morgen verder, richting Ile de Nourmoutier. 

8 september
Ongelooflijk, weer opstaan met een stralende zon. We rijden via La Roche Bernard eerst een stukje autoweg, een mooie heuvelachtige weg. Dan al snel weer een afslag naar het IMG_5274IMG_5263zuiden, richting St. Nazaire waar we de Loire oversteken. Nu zijn we in de Vendeé en het landschap veranderd hier. Het wordt vlakker en we rijden door een steppe- achtig landschap vol zoutpannen. Overal wordt het zeezout te koop aangeboden. Na Pornic richting Ile de Nourmoutier. Heel veel campers onderweg en we hopen maar dat ze niet allemaal onze kant uitgaan. We komen aan in Nourmoutier en-I’lle op de CP, een groot parkeerterrein aan de rand het dorp. Alle voorzieningen zijn er, maar we waren in Damgan zo verwend dat we dit maar niks vinden. Gelukkig is er nog wel voldoende plaats dus we IMG_5273IMG_5276installeren ons. Het is behoorlijk warm en zitten op het asfalt is niet echt lekker. Dus snel de fietsen gepakt en het eiland verkennen. We rijden door een landschap vol zoutpannen, weer met leuke hutjes waar je zout kunt kopen. We gaan een kijkje nemen in l’Epine, waar ook een CP is. Deze ligt wel leuker maar is dan ook propvol. We fietsen naar de leuke haven die vlakbij een camping ligt.Deze ligt prachtig in de duinen, maar we besluiten morgen verder te gaan en dus niet hier te verkassen. We fietsen door naar l’Herbaudiére, Hier ligt ook een IMG_5277IMG_5278CP. Echt prachtig aan het strand en duinen maar ook nu weer, vol!!!! Het is een schattig plaatsje met leuke huizen, allemaal laag en wit geschilderd. Alle houtwerk is overal in dezelfde kleur blauw geschilderd. Het ziet erg verzorgd uit. We gaan hier nog even de oude kerk bekijken, ook deze heeft weer een houten plafond. Het is net een omgekeerd schip. We rijden terug naar Nourmoutier en-I’lle, gaan naar het centrum. Daar is een groot kasteel en weer een mooie kerk. Er wordt in Frankrijk veel op zaterdag getrouwd en men maakt dat kenbaar door luid IMG_5294IMG_5287toeterend door de straten te rijden. In de kerk was ook een trouwerij geweest en het kerkplein lag bezaaid met confetti en bloemen. We lopen wat door de leuke straatjes en zien inderdaad het bruidspaar in een restaurant met gigantisch veel gasten. In de straatjes is weer van alles te koop, een leuk sfeertje, maar het is nog steeds behoorlijk warm dus we keren terug naar de CP. Inmiddels wat schaduw bij de camper, en we zien langzaam aan het grote parkeerterrein vol lopen met campers. We schatten dat hier 150 campers staan en wat ze allemaal komen doen is ons een raadsel. Lopen s ’avonds nog een rondje en kunnen lang buiten zitten, terwijl de meeste Franse camperaars binnen in de camper TV kijken.
Gereden 156 km, totaal 2013 km

9 september
Vandaag is het wat bewolkt, duidelijk ander weer dan gisteren. Er is markt in Noirmoutier en we gaan er even heen. Wat vers fruit en groenten gekocht, het verdere aanbod IMG_5270verschilde niet veel met de markt in Carnac, veel zomeropruiming. Nog wel een badpak en zwembroek kunnen vinden, afgeprijsd natuurlijk!! Het wordt erg druk op de markt en we gaan terug naar de camper en verder. Het eiland weer af en nu richting St. Jean-de-Monts waar we naar een camping willen. De waszak is vol en de batterijen van de fietsen moeten goed worden opgeladen. Het stikt hier werkelijk van de campings en het was nog even zoeken om een leuke te vinden. We staan nu op Campeole Dornier die prachtig in de duinen ligt, een flink stuk van St. Jean af. Niet van die afgebakende plekken met hegjes, maar een leuke vrije plek. Er is nog IMG_5299IMG_5301maar een klein stukje van de camping open want volgende week gaan ze al sluiten. Op 200 meter ligt het mooie grote strand. In de namiddag zien we weer dat de mensen aan het rapen zijn in het zand aan de vloedlijn. Dit keer zijn het kleine schelpjes, venusschelpjes, die we ook volop in Monte Gordo, Portugal hebben gegeten. Ze zijn heerlijk, morgen dus maar even gaan rapen.
Gereden 40 km, totaal 2053 km

Klik hier voor deel 4