2011 HERFST Frankrijk – Spanje – Portugal (week 5)

 

21 september

Vanuit Lissabon gaan we over de bekende grote hangbrug, de 25e IMG_3262april, de Taag over. Je IMG_3292hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Het eerste stuk rijden we over de A2, een stukje tolweg, vooral het eerste stuk is druk, veel voorsteden van Lissabon. Daarna gaan we naar de IC1, weer een provinciale weg, en rijden de provincie Alentejo in. Hier wordt het veel rustiger, veel dennenbossen en ook veel water. Overal zien we ooievaarsnesten. Dit is een gebied waar veel rivieren en stuw meren zijn. We doen wat boodschappen en gaan eerst naar Melides, dat vonden we geen goeie plek en we gaan een stukje verder naar de lagunes van St. IMG_3278André. Het is niet te geloven, maar weer zo'n prachtige plek. Aan de ene kant is er de lagune, een groot binnenmeer en aan de andere kant een prachtig breed strand. Er zijn twee restaurantjes, openbare toiletten, water en weer douches op het strand. We kunnen hier goed staan met nog wat campers om ons heen. Er staan ook wat Nederlanders waar we aan het eind van de dag een glaasje mee drinken en we wisselen wat ervaringen uit.

Gereden 164 km, totaal 3225 km

 

22 september

IMG_3274IMG_3268We worden wakker met de zon en gaan weer eens even wat opruimen. Op zo'n betrekkelijk kleine oppervlakte moet je geregeld kuisen anders wordt het een troep. We genieten weer van de zon en de natuur om ons heen en in de middag gaan we zwemmen in de lagune, in de zee zijn de golven te hoog en is het gevaarlijk. S' Avonds gaan we naar een van de restaurantjes en eten daar de Arroz de Mariscos, een heerlijke rijst schotel met schaal- en schelpdieren. Smaakte heerlijk. Ook hier is het seizoen duidelijk aan zijn eind, er zijn overdag nog wat mensen die naar de zee en de lagune komen, maar alle vakantiehuisjes zijn al dicht. Zo ook de camping hier vlakbij. Het is hier niet zo warm als in Lissabon en we moeten s' avonds echt naar binnen. Als de zon weg is wordt het behoorlijk fris en komen de muggen.

 

23 september

Op de fiets naar een kleine supermarkt hier vlakbij, maar helaas weinig aanbod en geen brood. Ze gaan vanaf morgen dicht. We hebben nog wat afbak brood en voldoende knackebrood om de IMG_3285komende dagen te gebruiken. Vandaag waait het behoorlijk en een aantal campers gaan weer verder. We maken hier en daar een praatje met Engelsen en na een poosje komen er al weer nieuwe campers aanrijden. Ook weer wat Nederlanders die dit gebied al goed kennen. We krijgen weer wat tips, nooit weg!!! In de middag naar het strand gelopen maar vanwege de wind waren we snel weer terug. Zoals je ziet, niks spectaculairs, rust, ruimte, mooie natuur en volop de zon.

 

24 september, zaterdag

Vandaag zagen we een bakker bij een van de restaurants en konden daar vers brood IMG_3287IMG_3293kopen. Het is een knots van een brood en dus kunnen we weer een paar dagen vooruit.Vanochtend zijn we naar Melides gelopen, de lagune waar we enkele dagen gelden waren gestopt. Het is een prachtige wandeling door dit natuurgebied. Heen gaan we door de duinen en het af en toe zwoegen in het zand. We drinken en lekker sapje op het strand terras bij Melides. Een groot verschil met St. André, waar wij nu staan. Bij Melides is alles gemoderniseerd. Er is een luxe strand/lounge bar aan het strand, weer de bekende houten paden richting het strand, douches, toiletten en twee zeer moderne restaurants aan het begin van het pad op zo'n 200 meter van zee. Daar zijn ook parkeerterreinen maar er is geen hond te zien. Terug lopen we door het bos over een goed pad. Het loopt nu wat makkelijker. Hier in St. André vinden wij het leuker, het is allemaal nog een beetje ouderwets toerisme, geen luxe bars en restaurants. Ook vandaag weer heerlijk weer. Het waait minder en volop zon.

 

25 september, zondag

IMG_3308Weer zo'n heerlijke dag, helaas geen bakker vandaag dus voor ons zondagse ontbijtje gaan de broodjes in de oven. We rommelen wat en tussen de middag eerst een aperitief in en dan gaan we eten bij het 2e restaurantje. Ook prima en we hebben ons kostelijk vermaakt om de ober, een soort “are you being served, mylady?“Een beetje gelezen in de reisgidsen om te kijken wat we verder gaan doen. In elk geval morgen verder.

 

26 september

Vanuit St. André richting Sines. Al gauw op een 4-baansweg die langs IMG_3337dit stadje gaat. IMG_3315Overal zien we de fabrieken van de chemische industrie, hier willen we snel voorbij. Daarna wordt het erg mooi. Dit is Portugal zoals we dat ons verbeelden. Heuvels, landerijen, bossen en veel kleine mooie dorpen. Ook hier weer kurkeiken en we zien veel vrachtwagens met schors van de eiken. We rijden de IC 4 langs Cercal en bij Odemira stoppen we voor aanvulling van onze voorraad. Daarna de N120 weer richting de kust. Voor Aljezur nemen we de afslag naar Praia Amoreira, ons aanbevolen door verschillende mensen. Helaas, verboden voor campers. Het is een mooi strand maar we mogen er niet staan. We rijden weer terug naar IMG_3319Aljezur, 10 km onverharde weg, en eten daar even een boterham. Leuk stadje. Dan door naar Carrapateira, Praia Bordeira is ons doel. Prima, een groot parkeerterrein direct aan de mooie duinen hier. We kijken op de rivier die uitmondt in de zee. Rondom ons zijn de duinen. Weer een mooie plek, maar geen enkele voorziening. Stoelen naar buiten en de omgeving verkennen. Er staan hier een aantal Nederlandse campers. Nog niet eerder zoveel bij elkaar gezien.

Gereden 159 km, totaal 3384 km

 

27 september

Vanochtend licht bewolkt en dus de wandelschoenen aan en gestart IMG_3320met een wandeling IMG_3324over de duinen en de rotsen. Veel mooie uitkijk punten. Dat is ook hier weer goed geregeld. Langs de weg zijn vele houten paden over de rotsen die je naar goede uitkijk punten leiden. Dit is ter bescherming van de natuur en loopt voor ons wel makkelijk. Het is een heerlijke wandeling en de zon kwam ook weer goed door. We zagen verschillende rotsblokken langs de weg waarop je heel duidelijk hiërogliefen van schelpen kon zien. Uiteindelijk belanden we in Carrapateira, een lief klein dorp want helemaal gedomineerd wordt door de surfers. Er zijn b.v. 4 tot 5 IMG_3330surfshops en slechts 1 kleine winkeltje met levensmiddelen. De VW busjes vieren hier hoogtij. Hoort helemaal bij de sport. Na een drankje in het dorp komen we moe maar voldaan weer bij de camper. Inmiddels is het behoorlijk hard gaan waaien, nu uit zuid en we hebben veel last van vliegen. Later in de middag veranderd de wind en de vliegen verdwijnen weer en wij genieten weer van de zon en het mooie uitzicht hier.

 

28 september

Weer op pad van Carrapateira naar Vila do Bispo, een mooie rit. Veel pijnboombossen en IMG_3343IMG_3356we zien wat restanten van de oude, schilderachtige windmolen, die nu helaas worden vervangen door de grote nieuwe. In Vila do Bospo gepind en door naar Sagres. Daar gaan we als eerste naar Cabo de São Vicente waar een rots de zee insteekt met daarop een vuurtoren. Je hebt er een mooi uitzicht zowel naar het zuiden als naar het westen. Daarna terug naar Sagres waar we langs het fort van Hendrik de Zeevaarder gaan. Het fort zou hier zijn gebouwd opdat hij met de ladingen goud uit Afrika aan land kon gaan. Ook had hij hier een zeevaartschool. Van het oude fort uit de 15e eeuw is niets meer over, dit is gebouwd in 1793 en is nu een toeristische trekpleister. We gaan verder langs Lagos en zien dat hier het toerisme welig tiert. Ons doel is Alvor, waar we 2x eerder waren. Onze verwachting IMG_3366was dat het er erg druk zou zijn met campers, maar niets is minder waar. We kunnen zelfs op een schitterende plek aan het strand staan. Het is hier warmer dan aan de westkust en ook minder wind. Er zijn veel Engelse toeristen in Alvor, het is gezellig druk op het strand, dit zagen we hier niet eerder. Zonne bedden, parasols en veel rood verbrande mensen!!! De vorige keren waren we in maart en april en was het strand verlaten, op de camperaars na die nu ontbreken. S'Avonds gaan we wat eten in het dorp en nu ook weer volop drukte, alle terrassen en restaurantjes zitten behoorlijk vol. Leuk om te zien hoe er wordt geflaneerd in allerlei outfits, van avond jurken tot korte broek met topje, alles komt voorbij. Rond 11 uur terug bij de camper en nog steeds kun je buiten zitten, 23 graden.

Gereden 97 km, totaal 3481 km

Klik hier voor week 6