Herfst 2007 Italie

NAJAAR 2007, Italië / Toscane, Umbrie, Marche


Maandag, 17 september 2007

Gisteravond genoten van Cirque du Soleil, in Ahoy Rotterdam. Een verjaardagscadeau voor ons beiden van de meiden en de rest!!!
Het was weer schitterend, werkelijk ongelofelijk wat men laat zien.
Simplonpas 2007 (2)Maandag om een uur of negen vertrokken uit Hollandsche Rading. We hebben eerst bij Berry in Merselo koffie gedronken en toen naar Venray om de motor van de camper te laten tunen.
Het was snel gebeurd, we troffen daar mensen die we ook in Mauterndorf hadden ontmoet, en met hetzelfde doel daar waren. Wat meer power voor de motor!!!
Op richting het zuiden. Net voorbij Luik ging plotseling het lampje van de injectie branden.
Gestopt en een poosje gewacht, er was daar iemand van de Belgische wegendienst, die vertelde dat er vlakbij een Fiat garage was. Na een poosje weer verder gereden, het lampje was inmiddels uit, naar die garage.
Men zei dat wanneer het lampje niet meer brandde, er niets aan de hand was en we gewoon verder konden rijden.
Wel even wat gedoe met de telefoon, we wilden naar Venray bellen om te vragen of het aan de tuning kon liggen, maar we kregen geen verbinding. Ook de Tele 2 werkte niet.
Goede overnachtingsplek bij Millery gevonden om ca. 19.45 uur, net boven Nancy, slecht weer, buien!! DUS MAAR OP TIJD ONDER DE WOL.

Dinsdag, 18 september 2007

Goede geslapen en om ongeveer 9 uur vertrokken.
Net voorbij Epinal weer het lampje van de injectie en weer gestopt.
Simplonpas 2007 (4)Nu met mijn pre paid SIM kaartje /United Mobil
in de telefoon naar Venray gebeld. Ligt inderdaad aan de tuning, dus een garage gezocht en daar had men snel het probleem verholpen en de tuning verwijderd. Ging verder goed.
Bij Pontarlier naar een Hyper-U, wat lekkere dingen gekocht en voor de overnachting gestopt op een leuke plek in St.Point-Lac, voor Lausanne. Daar even wat rondgelopen, een echt boerendorp wat zomers ook wat toeristen heeft voor het meer. Verder uitgestorven op een paar campers na. Heel rustig!!! En vlakbij de Zwitserse grens.

Woensdag, 19 september 2007

 Om ca. 9.30 uur vertrokken. Een prachtige rit door Zwitserland, via de Simplon pas. Heel goed te doen met de camper, het weer was goed, droog en zonnig, wel wat fris.
Simplonpas 2007St.Maria Maggiore 2007 (7)We denken dat, als het slecht weer is, het moeilijker is om die pas te rijden. Veel smalle bochten en dan ook kans op gladheid. Maar men sluit dan de pas.
Nog even in Zwitserland getankt voor we Italië inrijden.
Bij Dommodossola richting St. Maria Maggiore, waar de overgrootvader van Rob vandaan kwam. Het is een dorp dat via een smalle bergweg (13% ) te bereiken is en van origine komen daar veel schoorsteenvegers vandaan.
St.Maria Maggiore 2007 (10)We hebben de camper op de camperplek gezet (wat een goeie voorziening!!) en zijn het dorp ingelopen. Het is een schattig plaatsje, waar nu veel welvaart is. Een mooi kerkje, wat terrasjes en een schoorsteenvegers museum, dat helaas gesloten was. Alleen op zon- en feestdagen geopend!!! In het kerkje gekeken, maar vonden daar geen bekende naam, dus maar een biertje gedronken op het terrasje en getoast op het oude familielid!!!!
Er is hier ook een adres van Fattore Amigo, waar we lid van zijn en mogen daar gratis staan. Al gauw gevonden, het stelde niet veel voor, een wat armzalige boerderij met wat koeien en paarden. We hebben wat gekookt, de in Frankrijk gekochte choucroute, was LEKKER en goed geslapen.

Donderdag 20 september 2007

Op tijd hier weggereden en via een mooie route door Noord-Italië rond het middaguur Bergamasco 2007 Fattore Amigo (11)aangekomen op de volgende Fattore Amico plek in Bergamasco, Agriturismo Amarant.
Een soort chambre de hote, heel mooi gelegen, een zwembad, een restaurantje, wat kamers.
Men verbouwt hier zelf de groente en wijn. Hebben koeien en varkens, maar het is een wat luxe boerderij, van een liefhebber.
We werden erg hartelijk welkom geheten en konden op een mooie plek bij het zwembad staan. Het weer werd mooier en we konden heerlijk buiten in het zonnetje zitten.
s´Avonds wat gegeten in het restaurantje, lekker!!!

Zaterdag 23 september 2007

 Gelukkig doet de telefoon het weer en hebben we ons bij het thuisfront kunnen melden.
We hebben gisteravond weer in het restaurantje gegeten. Er waren veel Italianen, die hier voor het week-end komen en er is dan een speciaal menu, veel en lekker!!!
Bergamasco 2007 Fattore Amigo (8)Na een paar heerlijk dagen in Bergamasco, veel zon, zwembad, fietsen, wandelen en luieren zijn we weer vertrokken. Via Genua, een mooie route met heel veel tunnels, in de middag aan gekomen in Torre di Lago bij Viareggio, waar we al eerder hebben gestaan met Peter en Dineke. De camping Europa was nu wat voller en dus gezelliger. Je kunt op de fiets naar het strand.
Het weer was goed, dus we hebben ook hier lekker gefietst, naar het strand geweest. Het water was nog lekker van temperatuur, maar het wordt al wel herfstig.
Ook hier vlakbij een goede supermarkt, dus zelf koken!!!

Dinsdag 25 september 2007

Vanochtend naar Lucca gereden, hier is een erg mooie, nieuwe camperplek met op elke Lucca 2007 (1)plaats een water en elektra aansluiting. Er zijn douches en WC’s. Bijna een camping, het kost dan ook wel 15 euro per nacht, maar om Lucca te bezoeken is het een goede plek. Je bent in 10 minuten op de fiets in de stad, waar je ook goed kunt fietsen. Het is een leuke en gezellige stad. Mooie winkels en gebouwen. We hebben er heerlijk in rondgereden. Er zijn hier rond de stad vesting wallen, zoals in Naarden, waar je kunt fietsen en wandelen, s ‘Avonds op de tennisclub, tegenover de camperplaats, een lekkere pizza gegeten.

Woensdag 26 september 2007

Vandaag uit Lucca vertrokken, via een mooie route – R 439 – via Pontedera, naar Volterra gereden. Na even zoeken vonden we de P3, een grote parkeerplaats onder aan de stadsmuren waar je kunt overnachten. Prima overnachtingsplek, veel campers!!!
Volterra 2007 (12)Via veel trappen loop je het stadje in, heel erg mooi!!
Hier het museum van de Etrusken bezocht, een heel leuk oud museum, waar alles nog in mooie oude vitrines staat tentoongesteld. Er is hier in de omgeving heel veel teruggevonden uit de periode van de Etrusken. Het stadje zelf is ook een openluchtmuseum, niets aan verpest!!! Veel straatjes omhoog en naar beneden, maar prachtig!! Je waant je in de middeleeuwen!!
Het was er rustig om te overnachten, maar s ‘nachts waren er wat hagelbuien die onze rust verstoorden.

Donderdag 27 september 2007

Vandaag wat regenachtig, jammer want het is prachtig om door Toscane te rijden.
Montepulciano 2007 (11)Montepulciano 2007 (1)We zijn gestopt bij Montepulciano, de camper op de parkeerplaats en met de bus naar het oude centrum van het stadje. Op het hoogste punt uitgestapt en langzaam weer naar beneden gelopen. Ook hier weer een en al pracht!! Dit is een bekend wijncentrum, de beroemde Montepulciano, en overal vind je bodega’s, waar je kunt kopen en proeven. Een lekker wijntje gedronken in een cave, en daarna onze afdaling voortgezet. Jammer dat het af en toe weer wat regende en soms plenste!!! Maar we waren voorbereid en gewapend met paraplui’s.
Onder aan het stadje is de parkeerplaats en vandaar zijn we een kilometer of 4 verder gereden naar weer een Fattore Amico adres, Fattoria Pulcino. MAARTEN GEBELD VOOR ZIJN VERJAARDAG!!!
Montepulciano 2007 (17)Dit keer een groot restaurant, waar ook de eigen producten, wijn, olijfolie, jam, koekjes etc. werden verkocht. Het restaurant wordt goed bezocht en wij hebben er dan ook gegeten.
Het was lekker, maar wat erg commercieel en duur!!!
Hier een kaas, een huisgemaakte Pecorino di Pienza, gekocht om mee naar Nederland te nemen.
De wijn vonden we iets te duur, vanaf 18 euro de fles, en dan had je nog niet de echte goede!!!
We komen vast nog wel iets anders tegen!!!

Vrijdag 28 september 2007

Om een uur of tien vertrokken, het weer is wat opgeknapt. Nu naar Castiglione di Lago aan het meer van Trasimeno.
Een leuke camperplaats een het meer bij de jachthaven. Er staan ook hier weer veel campers.
Castiglione di Lago 2007 (1)Castiglione di Lago 2007 (6)Vaak leuke mensen, waar we geregeld een praatje mee maken en ook opvallend veel Nederlanders. Er is op loopafstand een goede supermarkt.
We kunnen weer buiten zitten en lopen s’avonds een stukje langs het meer. Ook hier is het weer rustig, de campings zijn gesloten en er zijn geen toeristen meer op de camperaars na!!
De volgende morgen omhoog geklommen naar het stadje. Er is hier een oud kasteel, waar een groot openluchttheater in is gemaakt. Het wordt gerestaureerd.
Leuk plaatsje, weer mooie huizen, maar niet toeristisch, hier wordt gewoond!!!
Daarna in de middag doorgereden naar Passignano di Lago, zo’n 25 km verder. Eerst nog via de Lidl, de eerste die we bezochten in Italie. Veel hetzelfde als in Nederland, maar ook de specifieke Italiaanse producten!!
Perugia 2007 (8)Lago Trasimeno 2007 (7)In Passignano di Lago naar een Acsi camping Kursaal, een heel leuk adres!!!!
Direct aan het meer, er is een hotelletje, zwembad en het ligt prachtig. Het stadje is leuk, en er is een treinverbinding naar belangrijke grotere toeristische plaatsen zoals Perugia en Assisi.
We zullen hier een paar dagen blijven, het is echt een ontzettend leuke camping. In het hotel is ook een restaurant waar we zondagavond hebben gegeten, heel lekker en betaalbaar.
Perugia 2007 (13)Maandag met de trein naar Perugia geweest. Heel goed te doen, het station is op 10 minuten fietsen vanaf de camping en binnen een uur ben je in Perugia. Geen gedoe om met de camper een parkeerplaats te zoeken en in een drukke stad te rijden. Vanaf het station in Perugia gaat de bus naar het oude centrum. Het is een prachtige stad, we waren er al eens eerder, maar het enige wat we ons konden herinneren was de regen en een groot plein. Nu alles goed bekeken en heerlijk rondgelopen in de stad. Het is een levendige stad, veel universiteiten, veel jonge mensen. Ook hier natuurlijk veel mooie winkels.
Op dit moment wordt er heel veel in de stad gerestaureerd. Weer onszelf getrakteerd op een lekker pizza, zo vind je ze niet in Nederland!!!
Lago Trasimeno 2007 (31)Het was prachtig weer dus ook menig terrasje gepakt, want je wordt wel moe van alle indrukken en je krijgt er dorst van!!!
Later in de middag weer de trein terug en op het fietsje naar de camping. Daar weer lekker geplonsd in het zwembad. Inmiddels werkt ook de whirlpool, dus we zitten nu in een soort kuuroord!! Heerlijk.
Dinsdag, woensdag en donderdag. We hebben wat in de omgeving gefietst, wat goed te doen is, want rond het meer is het vrij vlak om te fietsen. Het weer is erg goed, zo’n 25 – 27 graden, veel zon, dus we zijn ook geregeld in het zwembad te vinden. Het is gezellig druk op de camping, wat Nederlanders, veel Duitsers Assisi 2007 (1)en wat Zwitsers, vnl oudere mensen(zoals wij)
Assisi 2007 (9)Vrijdag, weer in de trein gestapt en nu richting Assisi, ietsje verder, maar we waren er weer snel. Het station ligt ongeveer 5 km buiten Assisi en vlak daarbij is een erg mooie basiliek, de S. Maria degli Angeli, waar onze sightseeing is begonnen. Heel mooi en een totaal andere sfeer als in Perugia. Hier veel geestelijken en bussen vol gelovigen!!!!
Voor de basiliek de bus naar omhoog, naar Assisi. Daar een wandelroute door de stad gelopen, die ongeveer alle bezienswaardigheden langsging. Het is werkelijk te mooi voor woorden!!! Er zijn heel veel grote en kleine kerken, allemaal even mooi van binnen.
Veel prachtige oude gebouwen in perfecte staat. Straatjes als uit een decor voor Italiaanse films!!!!
Overal terrasjes en eethuisjes en natuurlijk ook de daarbij behorende toeristen. Druk, maar niet overvol!!!
Midden in het centrum zijn marktkramen met allerlei spullen te koop.Vooral veel troep!!!
Maar dat hoort er natuurlijk ook bij!!, je wilt toch een souveniertje mee naar huis nemen.
Assisi 2007 (5)Assisi 2007 (36)Nou, wij dus niet, we kopen wel een kaasje of een wijntje!!!
De basiliek van Heilige Franciscus was het hoogtepunt. Werkelijk schitterend. Heel mooi gedecoreerd van binnen, met op diverse verdiepingen altaren en graftombes. Ook aan de buitenkant is het prachtig. We hebben er behoorlijk lang rondgelopen en kwamen ogen tekort!!!
Hier in Assisi weer eens een lekker restaurantje gezocht, waar we erg lekker hebben gegeten.
Laat in de middag weer de bus naar beneden en met de trein naar Passignano.
Moe, maar voldaan!!!
Lago Trasimeno 2007 (23)Zaterdag, markt in Passignano!!! Lijkt wel Villefranche de Rouergues, echt voor de plaatselijke vnl.boerenbevolking, schorten, zwarte rokjes en bruine broeken!!! Ook wat groente en fruitkramen, dus weer de voorraad aangevuld. Je merkt het al, we komen hier niets tekort!!!
In het dorp is een cave waar we wat Orvieto wit en de plaatselijke rood hebben gekocht om te proeven!!!
Nog steeds goed weer, al is het vandaag wat minder zonnig, volgens de plaatselijke kranten zou het regenen vandaag, maar dat hield gelukkig op bij een paar spatjes.
Dat kwam goed uit, want vandaag moest er gewassen worden!!! Moet helaas af en toe.
We zitten hier op een heel mooi plekje, direct aan het meer met uitzicht op Passignano.

Maandag 8 oktober 2007

Dat waren leuke dagen op camping Kursaal!!!!
Helaas was de cave, waar we de wijnvoorraad wilden aanvullen gesloten.
Vertrokken richting Spello, wat een beeldig plaatsje!!!
Spello 2007Spello 2007 (18)De camper op de parking en omhoog geklommen en een stadswandeling gemaakt.
Heerlijk rustig en prachtig stadje, leuk gesprek gehad met een inwoner die erg goed frans sprak, franse echtgenote!!!
Toen naar Urbino om daar eea te bekijken.De rit erheen was erg mooi, leuke kleine dorpen en prachtige vergezichten. Helaas was het parkeren bij Urbino nogal hectisch en na veel zoeken en tig keer omdraaien hebben we besloten het maar voor gezien te houden.
Uit de verte zag het palacio er indrukwekkend uit. Het staat op de lijst Werelderfgoed.
Villa Cuppa Nocera Umbra (12)Villa Cuppa Nocera UmbraDoorgereden naar Nocera Umbra (Collo), naar een adres uit de Fattore Amico. Villa Cupa.
Prachtige oude villa die nog steeds door de familie wordt bewoond. De huidige eigenaar Franco, runt de boerderij en het restaurant. Men heeft wat kamers en een restaurant. Dit ligt in de gewelven van de oude wijnkelders, er staan veel grote houten tafels en er is een grote open haard waarin ook wordt gekookt.
We hebben een wandeling door het dorpje (Colle) gemaakt waar op dit moment heel erg veel oude huizen worden gerestaureerd. Prachtige panden die wel erg dicht op elkaar staan, echt een Middeleeuws dorp.
Villa Cuppa Nocera Umbra (9)S’Avonds hebben we daar gegeten en het aan de waard Franco overgelaten wat hij ons zou voorschotelen, en het was grandioos, open vuur waarin het eea werd geroosterd, maar ook diverse gerechten die volgens ons ook uit de Middeleeuwen stammen!!!
Een soort voorgerecht met diverse peulvruchten, waaronder ook spelt, wat volgens ons gort is.
Daarna diverse pasta’s, toen had Rob een schapenschotel en ik wild zwijn. Hierbij weer een soort polenta van spelt.
Voor een toetje was echt geen plaats meer!! De wijnen waren uit eigen productie en ook erg lekker.
Daarna slapen als een roos!!! Een bijzondere overnachtingsplek!

Dinsdag 9 oktober 2007

 In het binnenland wordt het weer minder en we hebben besloten richting Adriatische kust te rijden. In Fano op de ons bekende overnachtingsplek aan het stand de auto neergezet, nu heel wat rustiger dan in het voorjaar!!
Op de fiets naar de haven en daar weer een drankje met bijbehorend bordje anti pasta. Leuk adres. Daarna zelf wat gekookt.

Woensdag 10 oktober 2007

Goed geslapen bij het geruis van de zee, wat bewolking maar noordelijker zou het zonniger zijn en daar moeten we toch heen.
Langs de kust gereden, via Ravenna naar Porto Cosino.
Porto Corsini Ravenna 2007 (3)De hele kust zou niet onze keuze zijn voor een vakantie, erg vol, veel appartementen en overal Lido’s aan het strand. Moet zomers een heksenketel zijn.
Porto Cosino ligt aan de andere kant van de haven van Ravenna, een stil plaatsje met een grote camperplek, direct aan het strand en de haven. Er waren hier veel Italiaanse campers die hierheen komen om te vissen op de enorm lange pier. Toen het eb werd kwamen de vrouwen van het dorp op de fiets naar het strand met de laarzen aan om vongole te rapen.
Leuk gezicht.Weer wat gefietst, lekker vlak hier, maar niet echt een mooie omgeving. Een beetje moerassen en strand.

Donderdag 11 oktober 2007

Na een uitgebreide schoonmaakbeurt van de camper en daarna een lekkere douche was het nog steeds bewolkt, dus de motor starten!!
Onderweg besloten richting het Gardameer te rijden, en hopen dat daar nog wat “betrieb”is.
Peschiera di Garda 2007 (9)Peschiera di Garda 2007 (7)Onderweg de voorraad weer aangevuld en in Bardolino aan het Gardameer gekeken bij een Fattore Amico adres, een wijnboer. Er was erg weinig plek voor de camper en de ligging was niet zo mooi, dus door naar Camping Butterfly(Acsi) in Pesschieri, die nog open is.
De ligging van die camping is erg gunstig t.o.v. het plaatsje dus maar een plekje gezocht tussen de vele vakantie homes die men hier verhuurt.
Pesschiera is een leuke plaats, mooie winkeltjes en leuke cafe’s. We hebben verschillende fietstochten langs het meer gemaakt. Het weer was goed, zo’n 22 graden overdag, dus ook lekker in de zon gezeten. Er zijn hier nog veel toeristen en het was gezellig druk. Op zondag komen veel Italianen uit de omgeving hierheen voor de restaurants en we hebben onszelf op zondagavond op een etentje getrakteerd.
Het was leuk, een klein familierestaurantje en lekker eten.

Maandag 15 oktober 2007

Vandaag weer verder, via Brescia, Bergamo richting Como, aan de Zwitserse grens. Langs Thungesheim Duitsland 2007 (1)Brescia kun je beter de autoroute nemen. Dit was heel druk en zeer veel rotonde’s en stoplichten.
Via Chiasso – St. Gotthard – richting Zürich, om eens op een andere manier door Duitsland te rijden, i.p.v. via Basel.
Zürich is een ramp!!! Verder heel goed te doen. Langs Schaffhausen naar de grens.
Net over de grens bij Blumberg een goede camperplek bij het sportterrein. Stroom, water etc. euro 6,50.
De supermarkten en bakker zijn aan de overkant.

Dinsdag16 oktober 2007

Weer verder omhoog. Voor Würzburg besloten om via Wertheim te rijden. Daar is een groot Outlet centrum waar ook Movera, een camperartikelen super zit.
We hebben er rondgekeken maar het viel wat tegen, De Wit in Schijndel is beter.
Thungesheim Duitsland 2007 (2)We zijn op zoek gegaan naar een camperplek die we via Peter hadden opgekregen in Zellingen aan de Main. Bij de burcht!!!
Geen burcht te vinden in Zellingen maar een inwoner vertelde dat we bij restaurant Zur Linden aan de Main konden gaan staan, op zich een mooie plek maar er loopt een spoorlijn langs waar om de 5 minuten een goederentrein voorbij dendert.
Dus verder zoeken. Via onze Garmin was er vlakbij in Thüningen een camperplek.
Leuke plek aan de Main, ook hier kwam een man ons een map met informatie aanbieden (zoals ook in Blumberg). Het is een leuk wijndorp met vele wijnboeren. Er stond nog een camper en toen we s´avonds in het dorp gingen eten zaten zij ook daar. Gezellig met elkaar gekletst en gedronken. Leuke mensen.

17 oktober 2007

 Vanmorgen in de mist vertrokken. Nog wat ingeslagen bij de Lidl, die ook de plaatselijke wijnen verkoopt.
Mooie rit door een herftstig Duitsland. Prachtige kleuren in de bossen onderweg. De zon erbij, het was echt Indian Summer!!
Goede en mooie rit door het Sauerland. Om ca. 14.30 bij Palmowski gearriveerd.
Daar weer wat rondgehangen en s´avonds een plekje voor de nacht gezocht, TV gekeken en gekookt.

18 oktober 2007

 Vandaag zijn de zonne-energie (Solar systeem) panelen op het dak geplaatst, 2 stuks en er is een nieuwe radio ingezet. We kregen een autootje mee en konden zelf een nieuwe radio gaan halen, de oude werd teruggenomen. Nu maar hopen dat het beter werkt. We hebben gelijk wat boodschappen gedaan bij de Lidl en bij de bakker heerlijk brood gekocht.
Het was al laat eer ze klaar waren, dus we blijven hier vannacht maar staan omdat we van plan zijn op de terugreis de camping voor het familie weekend te bekijken in Denekamp, nu we toch in de buurt zijn!!!


19 oktober 2007

Via camping de Papillon in Denekamp, dat was helemaal niks, door naar Lattrop, camping De Rammelaar, leuke plek voor het Hemelvaartweekend en daar een goeie plek uitgezocht en besproken.
Door naar huis, ca. 15 uur aangekomen en eea uitgepakt. Daarna bij de Strangetjes lekker gegeten. We zijn er weer en het was een erg leuke en inspirerende reis!!!