Voorjaar 2008 Spanje Portugal

 

Zaterdag 1 maart 2008

Vandaag vertrokken uit Hollandsche Rading met stormachtige wind.
Je voelde dat goed, maar de snelheid aangepast en dan was het goed te rijden.
009Bij Amiens in de Carrefour boodschappen gedaan en gelijk getankt, scheelt toch met de pompen langs de snelweg!!!
Om ca. 16.45 uur gestopt in Conty bij een Facile en Route plek.
Het waaide minder en we hebben een lekkere wandeling gemaakt rond een aantal meertjes die hier vlakbij zijn. Ook wordt hier veel ruitersport beoefend. Leuke plek en rustig!!!
S’Avonds een lekker maaltje gemaakt met confit de canard (had ik ingevroren meegenomen),
een lekkere salade, franse kaas en vers stokbrood. Helemaal La Douce France!!!
Gereden 416 km  totaal 15957

 

Zondag 2 maart 2008

Na een rustige nacht, het zondagmorgen ontbijtje, uit Conty vertrokken. Miezerig en grijs weer!!! Via Beauvais, Mantes-la-Jolie richting Chartres. Dan Chateaudun, Tours, Poitiers
010alles Route National. Nu op zondag goed te rijden, we denken dat het door de week veel drukker is met veel vrachtverkeer. Er zijn veel rotondes, stoplichten etc.
Gestopt bij Sauzé Vaussais, weer een goede Facile plek, een groot plein in een rustig dorp.
Er is een service paal(Flot Blue) waar we zelfs gratis stroom konden pakken. Was wel lekker want het is nog steeds fris en grijs, dus de electrische kachel aangezet.
Weer lekker gekookt, de in de Carrefour gekochte Côtes de Veau en verse aardbeitjes toe, uiteindelijk is het zondag.
Gereden 510 km  totaal 16467


 

Maandag 3 maart 2008

Was weer rustig vannacht, goede rit via de N10. Nu wat minder dorpen en stadjes. Veel 4-baans. Via Angouleme richting Bordeaux, de autoweg door Les Landes, een beetje saai, 012maar een goede weg. Was nog steeds slecht weer, de hele dag miezerig en grijs, veel wind.
Na Bayonne en Biarritz op weg naar St. Jean de Luz, daar zou een goede camperplek zijn. Nou die beviel ons niet!!! Naast het station een druk parkeerterrein met een paar plekjes voor campers. Dus gauw de stad uit en naar Urrugne gereden waar we al eerder op een camping hebben gestaan. Goede plek voor een overnachting en een uitgebreide warme douche!!! ‘s Avonds een blik cassoulet opengemaakt, met het restje canard en een salade. Ook nog wat aardbeien en ons diner was weer compleet!!! Natuurlijk hebben we er steeds een lekker wijntje bij!!!
Gereden 395 km  totaal 16862


 

Dinsdag 4 maart 2008

Veel wind en stortbuien vannacht, af en toe hagel!!!
Net over de grens de N1 genomen richting San Sebastian, dus geen autoroute. Dit was een advies van een vrachtwagen chauffeur die we onderweg spraken.
Daarna, nog steeds de N1 richting Vitoria. Hele goede weg, bijna alles 4-baans.
013Bij Burgos een klein stukje autoroute (dat is vrij) en dan weer snel de N1, richting Madrid.
Heel slecht weer, veel hagel en natte sneeuw. Overal staan de sneeuwruimers en strooiauto’s paraat, maar gelukkig was het goed te rijden. Rustig verkeer. Je rijd vnl. over de hoogvlaktes waar weinig groeit, Na Burgos is het een goede vrije autoweg naar Madrid.
Om een uur of 4 op de camping in La Cabrera gearriveerd. De zon schijnt inmiddels maar het is fris en nog steeds die wind.
Het zal toch nu wel snel beter worden.
Alles op de camping is dicht, dus vanavond wordt het een pakje tortellini met het restje sla.
Gereden 448 km   totaal 17310

 

Woensdag 5 maart 2008 

018We zijn nu in Granada en kunnen internetten. Vanochtend vertrokken uit La Cabrera.
Een rechte weg tot aan Granada!!!! Goede rit, matig druk verkeer. Alleen door Madrid was het wat drukker. Gelukkig wat minder wind en de hele dag de zon. De wereld ziet er dan anders uit.
Nu aangekomen in Granada op de camping, leuke camping in een dorp vlakbij Granada.
Eindelijk warmer, 18o!!!
Gereden 491 kmDonderdag 6 maart 2008

 
Vanuit Granada richting de kust gereden, gestopt in Torrox-Costa, iets voorbij Nerja. Een leuke vrije plek aan het strand, op een groot parkeerterrein bij een restaurant/bar Merendo El Ancla del Cerillo net voor Torrox Costa .
Gereden 115 km, totaal 2375 km


Zondag 9 maart 2008

Staan nu een paar dagen op de plek bij Torrox Costa. Echt een goeie stek, vlakbij het dorp, waar een aantal supermarkten zijn. Er is ook een boulevard met barretjes en restaurants, wandelgebied. Het is nu nog rustig hier. 021023Het was erg lekker weer, overdag zo’n 20-22 graden en alleen maar zon. We hebben hier internet (via het engelse restaurant op de plek) en volop water. Ook gelegenheid om het toilet te legen. Het is 10 minuten fietsen naar het dorp.
Er staan een paar duitse campers die hier al vele jaren komen en nu ook al weer enkele weken hier staan. Zij geven ons veel informatie over de omgeving en de goeie plekken om te camperen.
Vandaag in het engelse restaurantje gegeten (als dank voor de gastvrijheid!!!!) echt een engelse zondagse lunch, roastbeef met yorkshire pudding, een soort soesendeeg, potatoes en groentes. Was wel lekker maar heeft niets met Spanje te maken. Vanaf een uur of 5 is hier jam session en komen allerlei muzikanten spelen. Dus maar weer een drankje genomen op het terras, samen met een paar duitsers (uit Berlijn). Was gezellig, oude rockers!!!!
Morgen is er markt in het dorp, dus we gaan er op de fiets heen.

 

Maandag 10 maart 2008

Vanochtend eerst op de fiets naar de markt gereden. De bekende spaanse troep, veel goedkope kleding en wat huishoudelijke artikelen. 037Schoenen bij de vleet, maar je krijgt al pijn in je voeten als je er naar kijkt!!!!Er was een mailtje terug van Miki, leuk om wat te horen.
Terug bij de camper een broodje gegeten en de motor weer gestart.
In Villa del Mar bij een tanlstation, de auto gewassen en aan de boulevard een overnachtingsplek gevonden. Het is een leuk dorp. Nog wel echt Spaans, met een lange boulevard waar s´middags de pantoffelparade plaatsvindt. Altijd leuk om te zien.
Er was weer een frisse wind vandaag.
Gereden16 km, totaal 2391 km


Dinsdag 11 maart 2008

Een rustige nacht hier aan de boulevard. Nog licht bewolkt vanochtend en we gaan weer verder. Vandaag langs de bekende oorden als Malaga, Torremolinos, Benaldmadena, Fuengirola, Marbella en alles wat er tussen ligt.
052048Wij zijn Benalmaldena ingereden, hadden daar een GPS code van om eventueel te overnachten. Berry en Jack zijn hier volgende week en het leek ons wel leuk om dan ook een paar dagen daar te zijn.
Het is een crime om met de camper door de stad te rijden en de overnachtingsplek was een parkeerterrein ergens onder bij een boulevard. Druk en vol!!!!
Dus gauw verder gereden.
Ook rond Marbella, waar wel hele mooie stranden zijn is alles zo vol dat er voor een paar armzalige camperaars geen plaats is. Heel veel golfterreinen.
Langs Gibraltar gereden en in de verte Marokko zien liggen. Om Algeciras heen waar een drukke haven is met het daarbij behorende verkeer.
Uiteindelijk iets voorbij Tarifa naar een camping. Vrij staan is hier niet aan te raden vanwege de criminaliteit )wordt verteld!!
Hier in de buurt wordt heel veel gesurft, het waait altijd.
Gereden 221 km, totaal 2612 km

 

Woensdag 12 maart 2008

Vandaag onze trouwdag!!!
Om ca. 10.30 uur uit Tarifa vertrokken, langs de kust richting Cadiz.
We hebben een aantal plaatsen opgekregen waar men goed zou kunnen staan aan deze mooie kust.
Vanaf Zahara zijn we direct langs de kust gereden, werkelijk prachtig, er is een groot natuurgebied en er liggen een aantal leuke witte dorpen tussen.
061047Helaas is men daar de campers zat!!! Als er een goeie plek was, stond er ook een bord dat je er niet mag overnachten. Ook hier heel veel surfers.
Langs deze kust wordt nog veel tonijn gevangen, er zijn diverse conservenfabrieken. Bij Barbate wat boodschappen gedaan. Een grote vissershaven en een jachthaventje.
Iets daar voorbij ligt Los canos de Meca, een prachtig gebied met veel pijnbomen, maar ook hier camperverbod. Misschien als we echt goed zouden zoeken dat we wel een plekje zullen vinden, maar misschien een volgende keer. Langs El Palmar gereden waar ook weer veel werd gesurft. Een Nederlandse jongen gesproken die daar wel met zijn kampeerbusje bivakkeert, en ook wel is weggestuurd. Maar hij gaat dan gewoon weer terug en daar opnieuw staan. Hij is hier de hele winter en gaat s´zomers weer terug naar Nederland om te werken.
Iets voorbij El Palmar ligt Conil, uit de verte zie je een mooi wit stadje tegen de berg aan liggen. De stranden hier zijn erg mooi en helemaal verlaten op dit moment.
Hier zijn een aantal campings, er is wel toerisme maar vnl spaans. 039Nog veel campings gesloten maar Cala de Aceite is open en we hebben ons daar geïnstalleerd voor een paar dagen.
Ook hier weer vrij internetten. Nu zijn er alleen maar Duitsers en Nederlanders. De camping ligt een behoorlijk eind van het dorp en we zijn nog wel van plan om er heen te fietsen of te brommen. Voorlopig redden we ons nog wel. In elk geval vertrekken we zondag richting Sevilla voor de Semana Santa. We willen dan via Jerez de la Frontera en Arcos de la Frontera. Moeten beiden de moeite waard zijn en liggen op weg naar Sevilla.
S’Avonds gebeld met Mas en Ton, alles gaat daar goed. Leuk om ook iets van ze te horen.
We hebben hier gehoord dat er veel met skype wordt gebeld. Gaan we ook maar eens proberen.
Gereden 88 km, totaal 2700 km

 

Zondag 16 maart 2008

 Vandaag zijn we uit Conil vertrokken.
Het waren een paar heerlijke dagen, de omgeving is prachtig. Wat rotsachtige kust met daartussen erg mooie stranden, die alleen via trappen zijn te bereiken. Het is wat ver lopen en ook nog een beetje koud aan het strand dus zijn we maar bij de camper gebleven op ons heerlijke plekje. 042043Vrijdag was er markt in Conil. Het is een goed half uur fietsen vanaf de camping met een paar behoorlijke hellingen!!! Dus de versnellingen van onze fietsen hebben goede dienst gedaan. Het was een grote markt, met veel textiel, ook gordijnen etc., schoenen, sportkleding en de gebruikelijke goedkope speelgoed kraampjes.
Twee broeken voor Rob gescoord, van die camping broeken. Zitten lekker zegt hij!!!
Na een biertjes op het terras weer omhoog gereden en langs de supermarkt om een en ander aan te vullen.
Nu was het wel genoeg op de camping er staan hier veel Nederlanders en Duitsers die er een paar maanden staan in hun caravan en hun eigen gemeenschapje vormen. Niet echt Spanje voor ons.
Via de “campagna” gereden naar El Puerto de St. Maria, onderweg heel veel ooievaars gezien, die hier blijkbaar overwinteren. Overal op de palen hebben ze hun nesten gebouwd, een mooi gezicht. Ook zagen we flamingo’s in het water staan.
De camper op de parking (bewaakt) en aan de wandelpromenade begonnen. Heerlijk, alles werd voorbereid voor de zondagmiddag, de terrassen geschrobt, de straatverkopers met hun kleedjes (veel Afrikanen). Na een wandeling zijn we op een terrasje gaan zitten en ons glaasje Fino besteld, de heerlijke gortdroge sherry van deze streek.
Ondertussen ging de kerk uit en zagen we veel mensen met een olijftakje, dat krijgen ze na de kerkdienst met Palmpasen. Alle terrassen liepen vol en er werd flink tapas besteld. Nou, dan doen we maar mee!!!
045Uit het Trotterboekje hadden we een leuk adres gevonden om vis te eten. Het is een heel grote zaak waar buffetten zijn waar je vis afhaald. Een voor mariscos, allerlei soorten gekookte garnalen, langoust, kreeft, schelpdieren enz., een voor gefrituurde vis, ook allerlei soorten. Dan ga je met de papieren zak aan een tafeltje zitten en komt de ober langs met borden, glazen en het drankje dat je wilt.
Als je er sla of zo bij wilt kun je dat bestellen. Brood komt vanzelf.
Onze zakjes waren snel gevuld en met een lekker flesje wit erbij hebben we heerlijk gegeten.
Vooral ook heel leuk want hier zijn dus alleen Spanjaarden.
Kopje koffie toe en weer naar de camper.
Toen richting Jerez de la Frontera, we hebben de parkeerplaats gevonden, bij de bodega van Sandeman, maar omdat het zondag was, alles gesloten. De stad zag er verder niet aanlokkelijk uit. Het is vooral in het centrum dan moeilijk een goeie P te vinden en we hielden het maar voor gezien.
025Doorgereden naar Arcos de la Frontera, een van de witte Andaluzische stadjes.
We hebben beneden aan het meer van Arcos een mooi vrij plekje gevonden, bij een leuk hotel/restaurant, waar we konden slapen. Nog een tijdje aan het meer gezeten, je hebt dan onmiddellijk kontakt met een Spanjaard, die komt vertellen dat hij vroeger in Duitsland heeft gewerkt. Er ontstaat dan, voor zover het mogelijk is, een heel gesprek.
S’Avonds zijn we naar het restaurant gegaan en hebben daar ALWEER een hapje gegeten. Lekker, uiteindelijk was het zondag.
Gereden 106 km, totaal 2806 km

 

Maandag, 17 maart 2008

Vanochtend vertrokken uit Arcos, we zijn niet het stadje ingereden, het is daar heel smal en steil. Het ligt er prachtig bij.
Weer een weg binnendoor gevonden, erg rustig en goed om te rijden.053 056We waren al snel in Dos Hermanas waar we voor een paar dagen de camping hadden gereserveerd voor de Semana Santa. Het is een leuke camping met vriendelijke mensen. Overal staan sinasappelbomen, die zowel vruchten dragen als in bloei staan. Het ruikt heerlijk!!!
Je kunt hier vlakbij de bus naar Sevilla nemen. We zaten net lekker buiten aan een broodje toen ineens Peter tevoorschijn kwam.
Ze zijn op goed geluk naar deze camping gereden omdat ze ook Sevilla wel wilden zien, en hoopten alsnog een plekje te krijgen. Dat lukte inderdaad. Het was misschien niet eens nodig geweest dat wij dit gereserveerd hebben.
Nog heerlijk een tijdje in de zon gezeten en onze reiservaringen uitgewisseld.
De volgende dag, dinsdag, was het plan naar Sevilla te gaan, maar onze franse buurman kwam met een programma van Dos Hermanas waar ook elke dag optochten zijn, en vertelde dat het daar minder druk was. Dus ons plan gewijzigd en dan later op de dag maar naar Dos Hermanas.
Mieke en ik zijn boodschappen gaan doen op de fiets, bij een grote Carrefour, hier vlakbij. Er zijn daar zoveel heerlijke dingen te koop!!! Grote garnalen meegenomen voor tussen de middag, gekookt en wel. En voor s’avonds mosselen.
071081Op de fiets naar het stadje gereden, een ongezellig stadje, we waren veel te vroeg en hebben een poosje rondgefietst. Uiteindelijk om een uur of 7 arriveerden de eerste tekenen van de processie. De in lange jurken met puntmutsen op getooide boetelingen, vaak blootsvoets, die voor het altaar uitlopen. De grote altaar dat wordt gedragen door jonge mannen, die eronder lopen en niets kunnen zien door de kleden die erover hangen. Ze hebben een soort stalmeester die ze aanwijzingen geeft. Er zijn muziekcorpsen bij die de speciale Semana Santa muziek spelen.
De kleine kinderen ook met die speciale dracht, delen hosties uit. Er zijn heel veel toeschouwers. Om de paar minuten stopt de stoet, het moet erg zwaar zijn om te dragen, en staat alles een poosje stil. Zo langzaam trekken ze door de stad. Dat duurt echt uren!!!!
Ze waren om 4 uur gestart, zouden om ongeveer 9 uur op het grote plein zijn, en dan weer terug. We hoorden ze vannacht tussen 2 en 3 uur weer terugkeren. Bijna 12 uur op de been!!!!
Wij hebben elk wat mosselen gekookt in de camper, ieder zijn eigen recept, en gezamenlijk gegeten met weer een lekker glas erbij.
Was weer een geslaagde dag.
Morgen staat Sevilla op het programma.

 

Donderdag 21 maart 2008

Gisteren naar Sevilla geweest, vlakbij de camping is de bushalte en vele campinggasten maken daar gebruik van. Ook de donderdag is een echte feestdag, alles is gesloten!!!
Iedereen heeft vrij en het was behoorlijk druk in Sevilla. 096089Wij zijn eerst naar de Plaza d’Espagna gelopen, een prachtig gebouwencomplex dat ooit voor een Spaans/Amerikaanse tentoonstelling in 1929 gebouwd is. Mooi om te zien, een gebouw in de vorm van een halve maan met vele terrassen en banken voorzien van tegel tableau’s, die de Spaanse provincies uitbeelden. Overal verkopers van souvenirs, waaiers en shawls, vooral veel zigeunerinnen.
Helaas begon het weer te regenen en onder de parapluis zijn we verder Sevilla ingegaan.
Het is een mooie stad, er zijn speciale bussen met open dak waar je een stadstour mee kunt maken, maar in de regen is dat geen pleziertje!!!
Dus een kaartje gekocht voor de grote kathedraal en deze uitgebreid bekeken.
Het werd wel tijd voor een “versnapering”, dus op zoek naar een leuk tapas adres.
088092In de wijk Santa Cruz, zijn heel veel kleine straatjes met allemaal bars en restaurantjes. Meestal staat alles op straat, maar vanwege de regen zat iedereen binnen.
Eindelijk werd het even droog en zelfs de zon kwam erbij. Op het eerste de beste adres dus gauw een tafeltje gezocht en calamaris, gamba’s en salade besteld met een drankje.
Heerlijk. Helaas begon het weer te plenzen en gelukkig konden we nog een plekje binnen vinden.
Na afloop terug door de stad gelopen richting de bus, gezellig onder de plu’s!!!!
We hebben dus de processies in Sevilla gemist, want als het zo hard regent worden ze afgelast of gecanceld.
Vandaag is het beter weer, heerlijk de zon. We hebben gisteren een programma meegenomen en besloten dat we aan het eind van de middag weer de bus naar Sevilla nemen en dan alsnog proberen wat van de processies te zien. Moet lukken!!!!
Ook vandaag is alles dicht in Spanje, morgen gaan de winkels weer open en kunnen we weer aanvullen.
Hier op de camping kunnen we internetten dus we gaan weer versturen.
Tot de volgende keer!!

Vanmiddag om half 5 de bus naar Sevilla, alleen die bus is al een belevenis!!!
Heel veel mensen en dan is een systeem van kaartjes verkopen van 50 jaar terug
Iedereen moet apart aan de chauffeur betalen en krijgt dan een kaartje. Die chauffeur heeft geen haast, dus het duurt een lange tijd eer iedereen in dus bus is.
109115Maar we zijn weer in Sevilla aangekomen. Het was heel wat drukker als gisteren, de vrijdag is ook de belangrijkste dag voor de processies. Dat begint al na middennacht en gaat door tot laat in de volgende nacht. Je vindt overal wel een plekje om iets te zien, hoewel het erg druk was, mensen met stoeltjes en krukjes staan uren te wachten.
De belangrijkste pleinen, waar veel processies lang komen staan vol met houten stoelen en tribunes, daar moet je al lang van te voren voor reserveren.
Je kunt daar ook niet bijkomen om te kijken. Alles is afgesloten van voor tot na de processie.
Er zijn wel heel veel pleinen en straten waar je kunt gaan staan en hoe meer mensen zich verzamelen, des te dichter bij komt de processie.
Wij zijn op een gegeven ogenblik maar op een terrasje gaan zitten en hadden het geluk dat voor dat straatje een van de grootste processies passeerde. Dat duurt minstens twee UUR voordat die voorbij is, het gaat stapvoets als het loopt, maar staat heel vaak stil omdat dan de mannen onder het altaar weer op adem moeten komen.
121Vanaf de balkons wordt en geregeld gezongen voor de stoet, de boetelingen en vooral de dragers die onder de palo(een soort altaar) lopen. Dat is heel zwaar en de mannen die geregeld ververst worden, zich er echt uit als Jeromekes!!! Ze komen er helemaal bezweet en uitgeput onder vandaan. Het schijnt een eer te zijn om dit te doen.
De muziekkorpsen die de stoet begeleiden spelen de indrukwekkende muziek, speciaal voor de Semana Santa.
De laatste bus ging om 21.45 uur en we zijn dus weer tijdig richting de halte gaan lopen. Door een mooi en vooral gezellig stuk van Sevilla. Je hebt geen idee hoeveel mensen er op de been zijn. Alle terrassen en barretjes zijn vol. Overal gezinnen met kinderwagens, die een drankje en een hapje nemen.
Zo s avonds is het een heel leuke stad.
De bus weer terug en een herhaling van het ritueel met de kaartjes!!!!

 

22 maart 2008

Vandaag is vadertje Blom jarig!!!
Wij zijn vanochtend om een uur of 10 vertrokken van de camping. Vlakbij in het winkelcentrum weer wat boodschappen gedaan, vandaag zijn de winkels weer open.
131129Door gereden naar El Rocio, die is een bekend bedevaartsoord, vooral voor de zigeuners.
Als je het stadje inrijdt is het net of je in Mexico bent belandt.
Lage kleine huisjes, met daarvoor balustrades, waar je een paard aan kunt vastbinden. De wegen zijn allemaal van zand en er rijden heel veel koetsjes of men rijdt paard.
De kerk, Nuestra Signora del Rocio, is met Pinksteren het cetrum voor de bedevaart. Er komen dan ongeveer een miljoen mensen naar Rocio, allemaal in klederdracht, en met koetjes of huifkarren. We hebben foto’s gezien en het moet echt iets bijzonders zijn. De hotelletjes zijn 10 jaar van te voren volgeboekt!!!!
135147Nu was het betrekkelijk rustig, wat Spaanse toeristen en we hebben de beroemde kerk bezichtigd. Weer zo’n gouden altaar met een prachtige Madonna!!!
Overal natuurlijk souvenirwinkeltjes, het lijkt een beetje een Spaans Volendam/Marken!!
Vandaar zijn we doorgereden naar Matelascanas, een nieuw toeristendorp, rondom het oude vissersplaatsje.
Aan het eind van het dorp begint een schitterend natuurgebied, de Donana, daar is een grote parkeerplaats direct aan het strand waar je met de camper kunt staan.
Er waaide een frisse wind maar naast ons stond een Spaans campertje met jonge mensen, die heerlijk aan het grillen waren. De hele tafel stond vol met garnalen, sardines, karbonades, worsten en speklappen. We werden onmiddellijk uitgenodigd om een hapje te nemen.
Nou, zo’n sardientje ging er wel in. Aardige mensen uit Sevilla, die alleen erg moeilijk te verstaan zijn, ze spreken waarschijnlijk een dialect. Omdat we dan in het spaans begroeten beginnen te onmiddellijk te rebbelen. We hebben daarna een plekje uit de wind gezocht en konden toch nog wat buiten zitten.
Een troost was dat we hoorden dat het in Nederland sneeuwde!!!!
S’Avonds pa gebeld om hem te feliciteren, een glaasje wijn op zijn gezondheid gedronken en een potje gerummicubd, ook gezellig.
Gereden 120 km Totaal 3006 km23 maart 2008, 1e paasdag

Het is prachtig hier, een mooi breed strand en links van de parkeerplek de prachtige duinen van het beschermde natuurgebied. Overal zijn wandelpaden en routes. Het was 151nog wat fris, dus de wandelschoenen aan en lopen. Echt een mooi gebied, overal uitzicht op het strand en de duinen. Na een poosje waaide het minder en zijn we verder langs het strand gelopen.
Rond het middaguur op een terrasje beland, direct bij onze parkeerplaats en een lekker wijntje met een schaaltje schelpjes, gebakken in knoflook en olijfolie. Heerlijk!!!
De middag doorgebracht met luieren in de zon. Omdat het vandaag een feestdag is komen er heel wat Spanjaarden naar het strand om ook te wandelen of te vissen.
Ideale overnachtingsplek. Zelfs de politie komt ons af en toe bewaken!!!

 

24 maart 2008

Vandaag weer verder. Eerst naar El Rompido, een adres dat we onderweg hadden gekregen.
Dat viel ons wat tegen, een vieze parkeerplaats waar wel een paar campers stonden, n.b. al 6 weken!!!, daarvoor een lagune die vol ligt met kleine bootjes. Geen leuke plek, dus door.
155Volgens ons WOMO boekje zijn er ook nog mooie plekken vlakbij de portugeese grens, bij La Antilla of Isla Christina. Naar La Antilla gereden, nou dat was echt “de Antillen”, een prachtig wit strand, vissersbootjes voor de kust, alleen de palmen op het strand ontbreken.
Omdat het nog geen seizoen is kunnen we aan het eind van de boulevard, tegen de duinen aan, staan. Het is een echt nieuw toeristisch dorp, met veel bungalows direct aan zee. Zomers zal het hier vast erg druk zijn. Ook de winkel zijn grotendeels dicht.
Er staat al een spaanse camper en we sluiten ons aan.
Gereden 109 km, totaal 3015 km25 maart 2008

Echt heerlijk hier, overdag de tafels en stoelen op het strand. De stranddouche binnen bereik.
Lezen, zonnen en s’avonds een spelletje klaverjassen!!! Echt oude van dagen.
159160Vandaag zijn we op de fiets naar de mercado, een levensmiddelenmarkt, gereden. Het grootste deel was dicht, maar we konden hier wel die lekkere schelpjes kopen die we eerder in Matelascanas hadden gegeten. Overal langs het strand zien we mensen deze schelpjes opvissen. Vaak met harken, de mannen staan dan in de zee of de bootjes met een sleepnet.
Een vers brood gekocht en tussen de middag de schelpjes klaargemaakt. Van onze spaanse buurvrouw hebben we het recept gekregen. Gewoon olie met knoflook, de in zeewater gewassen schelpjes toevoegen en met de deksel op de pan laten garen tot de schelpjes open zijn. Wat peterselie, citroen en peper. We hebben gesmuld!!!
Voor het eerst hebben we s’avonds de barbecue aangemaakt. Wat worstjes en lamskoteletjes die we al eerder hadden gekocht. Mieke had er een lekkere salade bijgemaakt, smaakte allemaal goed!

 

27 maart 2008

Vandaag uit La Antilla vertrokken richting Portugal.
Via Isla Christina waren we al gauw bij de grens. Dit is een mooie 164grote brug over de Rio Guadiana, die de grens vormt met Spanje en Portugal. Het is mooi gebied, dit stukje spaanse kust, de Costa del Luz. Veel pijnbomenbossen, prachtige stranden. Natuurgebied.
Bij de rivier wordt het wat moerasachtig, er wordt veel gevist.
Via Villa Real waren we al gauw in Monte Gordo, de camping waar Peter al eerder was.
Het is een groot stuks bos, direct aan de duinen en het mooie strand. De camping stelt niet veel voor. Erg verouderd sanitair, maar wel schoon en warm water!!!
Er staan erg veel Nederlanders die hier overwinteren.
Gereden 43 km, Totaal 3158 km29 maart 2008

Gisteren op de fiets naar Villa Real, dit is een grensplaats met een mooie haven.
Er zijn heel veel textielwinkels waar je voordelig badlakens etc .kunt kopen. Vooral veel Spanjaarden die hier inkopen.
173Wij hadden nog wat hoeslakens nodig, dus eea aangevuld.
Half bewolkt en dus de camper maar eens goed schoongemaakt, moet toch af en toe gebeuren. De wasmachine op de camping werken niet, maar gelukkig is er in het dorp een wasserette en we konden aan het eind van de dag de schone was weer ophalen.
Hoewel er een internet aansluiting op de camping is lukt het niet om verbinding te krijgen. Rob blijft het proberen. Vandaag zaterdag, prachtig weer!!!
Mieke en Peter hadden vandaag de poetsbeurt en zijn opnieuw naar Ville Real gereden om wat te ruilen.
Portugal Monte Gordo 2008 (3)Wij hebben de bedjes uit de camper gehaald en zijn heerlijk naar het strand gegaan.
Tussen de middag onszelf getrakteerd op een lekker vismaaltje in een strandtent!!!
Nu, op zaterdag zijn er ook veel Portugeesche families op het strand, die ook wel van een visje houden. Die sardines hier zijn echt super, groot, vers en lekker gegrild!!!
Zowaar is het Rob gelukt om op internet te komen en we hebben de mails gelezen. Straks gaan we dit verslag weer bijwerken en wat mails versturen.We laten het van het weer afhangen of we nog een dagje blijven, maar jullie horen van ons.

 

1 april 2008

Vandaag uit Monte Gordo vertrokken. In het dorp bij de Blauwe Olifant de gasfles laten
vullen, die was zo goed als leeg. Bij de Lidl weer eea aangevuld, deze Portugese uitvoering is erg goed, een goed aanbod van Portugese producten.
177Gestopt in Tavira, een leuke plaats. Op een groot terrein bij de haven is plaats voor veel campers, direct naast een grote supermarkt. Dus elke morgen vers brood!!!
Heerlijk weer, nog steeds veel wind maar het is plm 28 graden. Lekker in de zon gezeten, inmiddels hebben we weer een zomers kleurtje gekregen. Later in de middag zijn we met Peter en Mieke het stadje ingelopen, gezellig plaatsje, niet al te toeristisch, ligt te ver van de stranden. Echte vissersplaats.
S’Avonds hebben we de BBQ aangestoken en weer eens gegrild, smaakt altijd goed.
Gereden 29 km !!!!!!, totaal 3187 km

 

2 april 2008

Vandaag zijn Mieke en Peter verder getrokken, zij wilden graag naar de zigeunermarkt in Quarteira.
Wij hebben de ochtend besteed om Tavira goed te bekijken, schattig plaatsje, veel leuke kleine pleintjes, mooie kerkjes en vooral rustig. 193201Een groot verschil met Spanje, de Portugees spreekt zachter en is over het algemeen vriendelijker.
Tijdens onze wandeling door het stadje vonden we een leuk oud winkeltje waar echt van alles te koop was. Verse slakjes, wat groente, bossen touw en netten voor de vissers, een barretje voor een kopje koffie of iets sterkers. Een plaatje!!!! En…. er was zowaar Aquardiente de Modrono te koop. Een soort eau de vie van een vruchtje dat vnl in Portugal voorkomt, een boomaardbei!!! Rob kende dat nog van een vorige Portugal reis en dit was dus een schot in de roos. Eerst proeven aan de bar en een flesje gekocht, goed voor de koude winters!!!! in Nederland.
De middag weer lekker in de zon gezeten en s’avonds weer het plaatsje in en een restaurantje gezocht. Hier voor het eerst weer de kip Piri-piri gegeten. Lekker.
Het weer is nu echt geweldig, toen we terug waren bij de camper was het 10.30 uur en nog steeds 20 graden!!!! In Nederland, regen en natte sneeuw!!!3 april 2008

Ook wij vanochtend hier vertrokken richting Quarteira. Hier is een erg mooie camperplek, direct aan de rand van het dorp. Aan het strand!!!! Er staan heel veel Nederlandse campers, net kampje Holland!!! 204Werden hartelijk begroet en naar een goed plekje gewezen, was net iemand weggereden. Peter en Mieke staan hier ook, maar een eindje verderop, meer in een Engels kampje!!!
Overdag is het inmiddels ongeveer 28-30 graden, de bedjes naar het strand, 10 meter verder!!!, en liggen maar. Rob is weer gaan zwemmen maar ik vind het te koud.
Direct achter ons is een strandtent waar visjes gegrild worden, dus we staan weer goed.
S’Avonds de sardienen gegeten. Zo krijg je ze nergens, groot, knapperig gegrild, lekker zeezout erop en met sla en gekookte aardappelen.
Gereden 65 km, totaal 18783 km5 april 2008

Best uit te houden hier, gistermorgen naar Quarteira gelopen. Leuke plaats, prachtige boulevard, veel terrassen en restaurants. Leuke groenten- en vismarkt.
210Op het plein bij het toeristen bureau kun je gratis internetten, de laptop meer en weer de berichten bekeken. Leuk om af en toe wat te horen van familie en vrienden.
Weer wat mails verstuurd, kopje koffie en weer op de bedjes!!!!
Vanochtend was het licht bewolkt. De fietsen gepakt en naar Vila Moura gefietst. Erg harde wind, goeie oefening!!!
Vila Moura is een erg chique oord, prachtige jachthaven met veel grote boten. Om de haven terrassen en restaurantjes. Vooral heel veel Engelse toeristen, zeker een speciaal aanbod bij de engelse reisbureau’s.

 

Zondag, 6 april 2008

Vandaag met de bus naar Loule. Er is daar een belangrijke processie. Met Pasen wordt de heilige Nossa Senhora da Pieta uit de kerk de Sao Fransisco gedragen, dit is een kleine processie. Twee weken na Pasen wordt ze weer terug gebracht en dat zou een groot spektakel zijn. We waren er om ca. 13.30 uur en het begon al druk te worden. Even een terrasje gepakt en later zagen we ook Mieke en Peter weer, die met de scooter waren.
Portugal Loule 2008200Op een groot plein was een tent neergezet waar de heilige instond op een altaar. Daar werd ook de mis opgedragen.
We zijn de stad gaan bekijken en hebben wat rondgewandeld. Tegen 4 uur kwamen er erg veel mensen die zich allemaal op het plein verzamelden voor de mis.
Ook kwamen er verschillende muziekkorpsen en veel padvinders. Het was leuk om de verschillende mensen te bekijken. De dames dragen bijna allemaal een ouderwets mantelpakje, sommigen al heel modern, een broekpak!!! De mannen dragen vaak een kostuum ook al van niet te moderne snit. Je kunt duidelijk zien dat de welvaart hier niet zo hoog is. Er liepen ook veel jongelui die wel wat moderner gekleed waren.
Portugal Loule 2008 (8)Er werd aandachtig naar de mis geluisterd en veel mensen konden die lange gebeden meebidden.
Het duurde ons wel erg lang.
Eindelijk werd de zegen uitgesproken en kon de Senhora naar de kerk worden gebracht.
De muziek voorop, dan de padvinders. Een groep mannen gekleed in zwart wit met capes droegen het altaar en de menigte sloot hierbij aan. Deze optocht zou uren door de stad lopen.
Wij hielden het voor gezien en zochten het busstation maar weer op. Binnen een half uur waren we weer in Quarteira bij de camper, waar inmiddels Mieke en Peter ook weer terug waren.
Al met al was het leuk om te zien, maar het haalt niet bij de processies van de Semana Santa in Spanje.
S’Avonds met Peter en Mieke nog een afscheidsdrankje in de camper, het is inmiddels al wat kouder geworden, dus binnenzitten. Morgen gaan we elkaar verlaten en gaat ieder zijn eigen weg.

 

Maandag, 7 april 2008

Vanochtend vertrokken van het mooie strand bij Quarteira, goeie plek om te onthouden.
Via een stukje snelweg, tolvrij, naar een groot benzinestation gereden. Daar kun je goed water vinden om de voorraad aan te vullen. Ook lozen kan hier.
Op naar Portimao, waar volgens de boekjes op de 1e maandag van de maand een grote streekmarkt is.
Portugal Avor 2008 (2)214Na even zoeken gevonden, het was weer de bekende zigeunermarkt, met veel textiel, schoenen en linnengoed. Het meeste van niet al te mooie kwalteit. Toch twee leuke T-shirts gevonden en een pondje aardbeien. Die zijn hier heerlijk op dit moment.
De stad is vrij druk en we voelen er niet voor om hier te blijven.
Doorgereden, richting Avor, wat een leuke plaats moet zijn en met wat camperplekken.
Onderweg zagen we een groot inkoopcentrum, dus maar even gestopt op te shoppen. Het is bewolkt en er dreigt regen!!!!
Leuk jack voor Rob gevonden en de voorraad wat aangevuld.
Door naar Avor. Helaas al wat regen onderweg, zijn we niet meer gewend.
Aan de rand van Avor verschillende mogelijkheden om te staan. Vanwege de harde wind waren veel campers zo’n 300 meter landinwaarts gaan staan, maar wij vonden het zo’n prachtig plekje direct aan het strand dat we camper met zijn kont in de wind hebben gezet en heerlijk van het uitzicht konden genieten. Er waren wat kite surfers bezig, leuk om te zien hoe handig zij daarmee zijn. Weer wat foto’s gemaakt, die we bij thuiskomst zullen plaatsen.
Portugal Avor 2008 (3)S’Avonds naar het dorp gelopen, vlakbij onze staanplaats. Het is een erg leuke plek met veel visrestaurantjes, gelegen aan de monding van de rivier, erg beschut. Overal waren er houtskoolvuurtjes aan en werd er gegrild. Hier ook weer heel veel Engelsen, vooral de grijze generatie!!!!
Een leuk restaurantje gevonden, waar we heerlijk binnen konden zitten.
Eindelijk de Arroz de Mariscos gegeten. Een soort Portugeesche paella met vooral schaal en schelpdiertjes. Heel erg lekker!!!!
We raakten al gauw in gesprek met een Canadees echtpaar, die hier hun winter doorbrengen, al 8 jaar!!!! Ook was er een Portugees die zowel hier als in Gouda een restaurantje heeft en dus goed nederlands sprak. Nog wat leuke tips voor kleine plaatsjes aan de kust. Dit gebied is leuk, rustig en niet zo heel grootschalig toeristisch!!! De stranden zijn geweldig en de prijzen staan ons ook wel aan.
Gereden 87 km, totaal 3339 kmDinsdag 8 april 2008

Afgelopen nacht is het al begonnen te regenen en het plenst nog steeds. Dus maar het boek uitgelezen, een lekkere douche genomen, de camper opgeruimd en even het verslag bijgewerkt. We hopen dat het later in de middag droog wordt zodat we nog langs het strand en de rivier kunnen wandelen. In de regen is dat geen pretje.
De verwachting is dat het morgen weer beter is en we hopen nog op een dagje zon. Het plan is om donderdag weer langzaam omhoog te gaan rijden.

 

Woensdag 9 april 2008

Nou, dat was dus niet beter. Het plenst nog steeds dus vertrekken!!!
Richting Evora gereden via een binnenweg, erg mooi en rustig.
Portugal Viano de AlentejoHet dorp Viana de Alentejo bekeken, jammer dat we er niet eerder waren, om 1 uur gaat alles dicht wat te bekijken valt en we waren er om kwart voor een!!! We konden nog net even het Castelo in, zeer de moeite waard en hebben het dorp rondgewandeld. Het lijkt wel of ze de straten hier stofzuigen, alles is brandschoon.
Door naar Evora, er is een grote parkeerplaats net buiten de stad, onder de stadsmuur.
We waren al gauw in de stad, die is niet echt groot en alles is goed te belopen.
Leuke stad met helaas veel autoverkeer door de zeer nauwe straatjes. Iedereen stopt wel voor je als je wilt oversteken.
Portugal Evora 2008 (9)Rondgewandeld en de kerk van St. Francisco bezocht. Er worden hier veel tegeltableaus in de gebouwen gebruikt. Mooi om te zien.
Naast de kerk is de Capella dos Ossos, helemaal opgebouwd met schedels en beenderen van overleden monniken. Heel bijzonder om te zien.
Daarna doorgereden, Portugal uit. Onderweg stuiten we op een wielertour, wat een gedoen voor een paar wielrenners. Alles werd afgezet, grote stoet met begeleidende auto’s.
En dan, ja hoor, ook nog wielrenners, zoef zoef, en ze zijn voorbij. Wij konden weer door!!!
Al snel in Spanje, via Badajoz naar Merida. Daar naar de camping.
Gereden 425 km, totaal 3764 km

 

Donderdag 10 april 2008

Hevige regen vannacht, je werd er geregeld wakker van.
Na het ontbijt met de camper Merida ingereden. Er is een grote parkeerplaats vlakbij de bezienswaardigheden.
Hier zijn heel veel mooie romeinse opgravingen. We hebben het theater en het amfitheater bezocht. Alles in goede staat, mooi om te zien. Ook hebben we het museum bezocht dat een geweldige kollektie heeft die vooral erg mooi Spanje Meria 2008 (2)wordt gepresenteerd.
Spanje Meria 2008 (8)Zeker de moeite waard geweest.
De rest van de opgravingen hielden we voor gezien, er was nog veel meer, maar in Evora zagen we al een tempel van Diana, dus nu nog een en al die opgegraven stenen hebben we al veel vaker gezien. We halen echt de krenten uit de pap.
Ons plan was om via een bergroute door een natuurgebied te rijden, maar het weer is zo slecht dat we daar vanaf zien.
Op naar Salamanca. Het grootste deel van de weg is een nieuwe snelweg, gratis, en wat saai om te rijden. Hoogvlaktes.
Spanje Meria 2008 (11)Toen het mooier werd, de bergen in, begon het echt heftig te regenen. Het zicht was erg slecht en we waren blij dat we het natuurgebied hebben overgeslagen.
Ook werd het hier weer een 2-baansweg. Alles is goed gegaan en we zijn heelhuids in Salamanca aangekomen, waar we nu op camping Regio staan. Direcht naast hotel Regio, waar we van de voorzieningen gebruik kunnen maken.
Dus snel het verslag bijgewerkt en dan nu gaan we internetten.Morgen gaan we van hier naar Salamanca.


Vrijdag 11 april 2008

Vanochtend met de bus naar Salamanca, gelukkig was het droog. De parapluis konden in de rugzak blijven. Wat een prachtige stad. Veel te zien. De stad leeft erg. Er zijn heel veel universiteiten. er worden ook veel taalcursussen Spanje-Salamanca 2008 (3)gegeven voor buitenlanders. Spanje-Salamanca 2008 (12)Veel openbare gebouwen die nog gebruikt worden, maar op zich een monument zijn. De bibliotheek is een goed voorbeeld. Prachtig in oude staat, maar wel moderne voorzieningen voor de uitleen.
Veel leuke kleine tapas barretjes, waar je een glaasje wijn met een tapas krijgt voor weinig geld. Tussen de middag hebben we zo geluchend, en s’middags op het Plaza Major een wijntje gedronken op een terras. Het was koud, maar met het zonnetje erbij goed te doen op het terras.
De kathedraal was ook indrukwekkend, maar het mooist waren de verschillende kapelletjes die daarin zijn ondergebracht. Helaas was de toren van de kathedraal gesloten toen wij er waren. Ook het museum, zeer de moeite waard. Wat is er veel aan rijkdom in die kerken!!!!
Spanje-Salamanca 2008 (19)Later een museum van Art Nouveau en Art Deco bezocht. Een prachtig gebouw, een voormalig woonhuis, waar degene die het heeft laten bouwen een prachtige kollektie heeft ondergebracht. Het pand is al een kunstwerk!!!.
We zullen de foto’s ook publiceren op onze weblog. In een aparte map.
Laat in de middag de bus weer naar de camping, dat gaat steeds erg goed, wij vinden dit makkelijker dan met de scooter. Het verkeer in de steden is vaak erg druk, en in de bus zien we ook nog eea van de rest van de stad.

 

Zaterdag, 12 april 2008

Vanochtend vertrokken uit Salamanca, wat boodschappen gedaan bij de Leclerq. Het plan is om via Campo de Borja te rijden. Dit is het gebied waar de heerlijke Hema wijnen vandaan komen die we afgelopen winter hadden gekocht.
Het is even een stukje om, maar de weg gaat door een mooi gebied. Erg mooi om dit stuk Spanje te zien. Rustige wegen, wel veel hobbels!!!!!
Spanje-Salamanca 2008 (21)Via Valladolid, Aranda de Duero (een wijngebied), Soria, Agreda naar Borja. Simpel stadje met op 2 km het dorpje Ainzon, waar de wijnen vandaan komen. Inderdaad de Cave St. Christo gevonden en wat bleek…….zaterdagmiddag gesloten!!!!!
Dat was een domper, in het plaatselijke supermarktje toch maar wat wijn uit de streek gekocht, als pleister op de wonde.
Gelukkig was er een klein stukje verder wel een bodega open, echt een kleintje, en we hebben bij die wijnboer toch maar een doosje gekocht. Zijn we niet helemaal voor niets dat eind gereden.
Via Tudela omhoog gereden, richting Pamplona. Bij Olite, een heel leuk stadje, was een camping (zo’n echt stacaravan park) waar de voor een nacht zijn gaan staan. Het blijkt hier wel een toeristisch gebied te zijn. Er zijn veel kalkzandsteen rotsen waar nog holwoningen in zijn, die ook bewoond worden. Het landschap deed soms denken aan Goreme in Turkije.
Gereden 590 km, totaal 4597 km

 

Zondag, 13 april 2008

Vanaf Olite richting Pamplona gereden, erg goed wegen, vnl. autoweg, 4 baans.
We waren dus snel in Frankrijk. Net voorbij Biarritz hebben we onderweg op een zondagmorgenmarktje wat lekker brood, kaas, paté en rillettes gekocht. Gestopt op de geweldige camperplaats in Cap Bretonne, waar we die heerlijke zondaglunch hebben verorberd. Die plek hier is echt prachtig gelegen. Direct achter een duin, het strand op 50 meter. Elke plek heeft elektra, er kan water worden getankt, de WC en vuil water geloost.
Frankrijk Cap Breton 2008 (1)De kosten 6 euro per nacht en dan komt s’morgens ook de bakker nog langs met lekkere verse croissants en stokbrood.
De laatste keer, 2 jaar geleden, waren er zo’n 50 camperplaatsen, nu is het terrein meer dan verdubbeld. Maar genoeg ruimte om met mooi weer ook de tafels en stoelen naar buiten te zetten.
De haven van Cap Bretonne is op een half uurtje lopen langs het strand en je kunt daar heerlijk mosselen of een visje eten!!!
Er waren heel veel Spanjaarden en Fransen die hier het weekend doorbrengen en zondagavond was het terrein bijna leeg!!! Helaas ging het weer regenen en hebben we lekker TV gekeken.
Gereden 217 km, totaal 4814 kmMaandag, 14 april 2008

Van Cap Bretonne via Angouleme, Poitiers, Tours naar een camperplek bij Marboué, een klein dorpje langs de N10.
Goeie plek met een toiletgebouw(schoon) en weer een service unit. Gratis.
Bakker op de hoek.
Gereden 611 km, totaal 5425 km

 

Dinsdag, 15 april 2008

Van Marboué helemaal westelijk langs Parijs gereden via Amiens, Arras. Een beetje saaie route met erg veel rotonde’s!!!
Belgie Temse 2008 (1)In een grote super, Auchan, wijn ingeslagen en wat franse lekkere dingen voor thuis.
Al snel in Belgie, bij Gent wat files, en onder Antwerpen bij Temse op een camperplek aan de Scheldekade gestaan.
‘sAvonds wilde we onszelf lekker verwennen en in een van de restaurantjes aan de kade gaan eten.
Helaas waren onze verwachtingen te hoog. Het eten was matig en erg duur voor wat we op ons bord kregen!!!!
Maar we konden weer gratis overnachten. Leuke plek voor een nacht.
Gereden 487 km, totaal 5912 km

 

Woensdag, 16 april 2008

Van Temse via Antwerpen richting Eindhoven gereden. Ook hier weer een lange tijd in de file gestaan!! Wegwerkzaamheden.
Via Venray, waar we bij Essing dieseltuning onze tuning moesten laten nakijken. Dit gaf nog steeds problemen. Ze zijn erg lang mee bezig geweest en hebben alles getest. Het bleek dat de unit te warm werd en daarom niet meer goed werkte.
Een nieuwe geïnstalleerd op een betere plek en nu maar hopen dat alles goed werkt. De werden onthaald op een lekkere broodmaaltijd (leek wel een Turks bedrijf, waar we ook altijd konden mee eten!!!)en de service was goed.
Daarna in Merselo bij Berry langs. Hun huis en tuin gaan er steeds mooier uitzien, ze steken er ook veel tijd en energie in. Leuk om elkaar weer even te zien en wat bij te kletsen.
Volgende week zien we elkaar tijdens het familiekampje in Lattrop.
Na Merselo richting Schijndel waar we nog eea hebben aangeschaft bij De Wit. O.m. een SOG systeem voor het toilet en een hoes voor de fietsen.
We reden daar om 5 uur weg en gelukkig niet al te veel file op weg naar huis.
Ca. 6 uur thuis.
Gereden 316 km TOTAAL 6228 km

We hebben heerlijke weken in Spanje en Portugal doorgebracht, veel gezien, van de zon genoten en gezellige weken met Mieke en Peter gehad. Veel klaverjassen!!!! Veel lekker eten!!!!!!
Zeker in het vroege voorjaar een aanrader, en voor herhaling vatbaar.