VOORJAAR 2014 FRANKRIJK/SPANJE (deel 8)

 
13 mei
Vannacht is het hevig gaan waaien, we lagen te schudden in bed. Het water van de zee spette hoog op en de zijkant van de camper heeft nu een laagje zout, lijkt we een eitje! IMG_0903IMG_0906We rijden de kustweg naar de grens, via Llança en Colera rijden we naar Port Bou, prachtige weg met mooie uitzichten op de kust. Dit is echt de Costa Brava, de wilde kust. Port Bou is een grote, drukke plaats, de vroegere grensovergang. Er is ook een groot station waar de treinen van en naar Frankrijk een andere locomotief krijgen vanwege de andere spoorbreedte. Ook aan de Franse kant zien we zo'n groot station bij Cerbere. We volgen de kustweg, nu door de wijngaarden van Banyuls, bekend van de dessertwijnen en gaan IMG_0911bij Port Vendres landinwaarts. Daarna bij St. Cyprien weer naar de kust. Het waait nog steeds erg hard, dit is de Tramontana, de koude noord wind. Langs deze kust is veel toerisme, de stranden zijn mooi en er is veel ruimte. We stoppen bij Leucate-Plage bij de camperplek, proberen een plekje uit de wind te vinden, maar helaas, onbegonnen werk, we worden gezandstraald. Er staat toch heel wat campers, het is ook een goeie overnachtingsplek, dichtbij de autowegen van en naar het zuiden.
Gereden 114 km
 
14 mei
Nog steeds die wind, we rijden verder richting Narbonne en gaan dan langs veel wijngaarden en min of meer zigzaggend via Agde, Meze, Sete, Palavas, Carnon en la Grande Motte naar Le IMG_0913IMG_0912IMG_0917Grau-du-Roi. We stoppen even bij Bouzigues waar we ooit heerlijke mosselen van het meer van Thau hebben gegeten, maar helaas mogen we daar nergens meer parkeren. Overal worden de zeevruchten aangeboden en we houden ze tegoed. Langs de weg in de binnenmeren zien we overal flamingo´s,zelfs hele grote. In Grau is een goeie CP, direct aan het strand, waarvandaan je makkelijk naar het centrum met de leuke vissershaven kunt lopen. We hebben geluk, het is vandaag de laatste dag voor het laagseizoen tarief, 8,80 euro, morgen wordt het verhoogd naar het hoogseizoen tarief 24 euro!!! We parkeren en lopen naar de haven voor de Moules/Frites. Zo met het zicht op de vissersboten smaken ze best. Terug bij de camper zoeken we weer een plekje uit de wind, inmiddels heet het hier de Mistral, en gaan lekker uitbuiken. Binnen in de camper heeft alles inmiddels een zandlaagje gekregen. Rob maakt een grote strandwandeling en aan het eind van de middag lopen we weer naar de haven voor een pastis in een leuk cafe, Grand Cafe de Paris, met zicht op de haven. Terug bij de CP gaan we uitzoeken hoe we morgen verder gaan, vrijdag willen we in Arles zijn.
Gereden 205 km
 
15 mei
We moeten voor 9 uur vertrekken vanwege het lage tarief en staan om 8.30 bij de huissuper voor de deur. Vullen de voorraad aan en vertrekken. Rijden door de noordelijke Camargue. Ook hier wordt veel wijn verbouwd en zijn overal caves met proeflokalen, vooral de Costieres de IMG_0923IMG_0922Nimes wordt veel aangeboden en dat is niet onze favoriete wijn dus we stoppen niet. We rijden naar Comps een klein dorp dichtbij de Gardon die hier in de Rhone uitmondt. Het is een goeie plek, rustig en dichtbij het dorpje. Lopen het dorp wat rond en zien op de huizen kenmerken van hevige overstromingen. In 2003 was het hoogste peil, zo´n 3 meter. Rondom het dorp zijn nu veel voorzieningen gemaakt om het water tegen te houden. De CP ligt vlakbij een kleine arena waar nog stierengevechten worden gehouden. Dit gebeurt nog op veel plaatsen in de Camargue, maar hier wordt de stier niet gedood. Komende zaterdag is er weer een gepland, maar dan hopen wij in Arles te zijn.
Gereden 75 km
 
16 mei
Weer gaan we vroeg op pad, we rijden dwars door de arena het dorp uit. Rond 9.30 uur zijn we in Arles op de parkeerplaats aan de Rhône waar de campers mogen staan. Er was IMG_0949IMG_0928IMG_0936opgegeven dat er slechts 6 mogen staan, maar er staan er zeker 30, er is ruimte genoeg. Omdat het nog vroeg is zijn er nog niet zoveel bussen en boten met toeristen en is het nog rustig in de stad. We kopen een toegangskaart voor verschillende monumenten en musea en beginnen op de Place de la République met een obelisk van het oude Romeinse circus. Aan het plein ligt het stadhuis en de oude kathedraal Saint Throphime, een van de interessantste romaanse kerken uit de Provence. IMG_0942IMG_0950IMG_0955Er zijn veel mooie wandtapijten uit Aubusson te zien. Daarna gaan we naar het Cloître Saint Throphime dat ernaast ligt, een mooie kruisgang die op dit moment gedeeltelijk wordt gerestaureerd. We slenteren door de straatjes rond het plein en lopen naar het antieke Romeinse theater uit de tijd van keizer Augustus en dat nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen, er is plaats voor 2000 mensen. Dan naar de Arena het grootste Romeinse IMG_0995IMG_0969IMG_0968gebouw in Gallië, hier kunnen 20.000 mensen in en het wordt nog geregeld gebruikt voor Spaanse en Provençaalse stierengevechten. We beginnen onze voeten te voelen en zoeken een restaurantje. Al lopend door de leuke straatjes belanden we op de Place Paul Doumer waar we uit de wind en in de zon kunnen zitten want de Mistral waait nog steeds. We kiezen voor een Italiaans eethuisje en voor de pizza. Een goeie keus, echte Italiaanse pizza's en de bijbehorende kok komt kijken of we het wel lekker vinden. Er ontstaan leuke gesprekken, de vrouwelijke eigenares is Spaans, de kok Italiaans en de bediening Frans. Als we vertellen dat we naar St. Marie de la Mer gaan wordt de vrouw helemaal IMG_0975IMG_0978IMG_0980enthousiast, haar zoon heeft daar ook een restaurant en we moeten er beslist heen en daar op haar kosten een drankje nemen. Als de pizza's net zo goed zijn als hier, geen probleem!!! Daarna open we naar het museum Réattu, dat veel werk van deze plaatselijke kunstenaar (1760-1833) bevat. Tevens is er veel werk van Picasso en een mooie foto tentoonstelling, een heel gevarieerde collectie in een prachtig oud gebouw. Arles is een erg leuke en mooie stad, waar veel te zien is. Afgemat door de indrukken (en de Mistral) komen we weer bij de camper. We staan hier prachtig aan de Rhône en worden bewaakt door twee Romeinse leeuwen, hoe veilig kan het zijn!!!!
Gereden 29 km
 
17 mei
Vandaag marktdag in Arles, dus weer de wandelschoenen aan en op pad. Wat een leuke markt, kilometers lang met de mooiste kramen. Mooie kleding, veel Provençaalse producten IMG_0997IMG_0999als aardewerk, manden en mooie stoffen. Natuurlijk ook de gebruikelijke souvenir artikelen als lederwaren en artikelen bedrukt met ARLES. Bloemen en planten en dan de voedselmarkt. Het water loopt je in de mond, kazen, worsten, broden, groente en fruit, een aparte rij met allerlei vis. Tussendoor staan de kippengrills en grote pannen met paëlla en zarzuella. Natuurlijk kopen we het een en ander. Terug bij de camper alles opgeborgen en IMG_1004IMG_1007we starten weer. Nu naar St. Remy de Provence waar we voor een paar dagen op de camping Le Parc de la Bastide gaan staan. We staan versteld van het grote aantal Nederlanders dat hier is. Er moet nodig gekuist worden, binnen overal stof en zand, dankzij de wind, en de buitenkant is nog steeds gepekeld. We waren niet eerder in St, Remy en gaan dat nu eens verkennen. En...... hoera, er is minder wind!
Gereden 27 km
 
18 mei
We vallen met onze neus in de boter, vandaag is in St. Remy het feest van St. Eloy, de patroonheilige van het dorp. Om een uur of elf wordt het vergulde beeld van de heilige uit IMG_1010IMG_1016IMG_1021de kerk gedragen er er is een grote parade van koetsjes, paarden en mensen in de klederdracht van de Provence. Alles voorafgegaan door een muziekkorps. Ze lopen in een cirkel rond het centrum, een leuk en keurig geheel. Verschillende dorpen en steden uit de omgeving leveren hun bijdrage, elk met hun eigen IMG_1043IMG_1027IMG_1041kleur en kleding. We bewonderen de optocht en lopen daarna door de straatjes van St. Remy, een heel leuk dorp met veel mooie galeries en boetiekjes. Alles ziet er prachtig uit. Dan op de fiets naar het Glanum waar Romeinse opgravingen zijn. We fietsen door naar het klooster Saint Paul-de-Mausole waar vroeger een verpleeghuis was voor geesteszieken en waar van Gogh een jaar verbleef. IMG_1066IMG_1067IMG_1075Hier heeft hij een aantal van zijn belangrijkste schilderijen gemaakt. Er is een route van Gogh waarop de reproducties te zien zijn die hij op die pekken heeft geschilderd. Terug bij de camper wordt een begin gemaakt met het schoonmaken van de camper.
 
19 mei
IMG_1096Het weer is minder, bewolkt en af en toe een buitje. Komt goed uit, nu kan er binnen worden gekuist! Ongelooflijk wat al die harde wind aan stof naar binnen heeft gewaaid. Als we klaar zijn gaan we op de fiets boodschappen doen, helaas worden we door een bui overvallen. Morgen gaan we weer op pad, het gedoe op zo'n camping is niet helemaal wat voor ons en zeker niet met al die landgenoten. Maar zowel wij als de camper zijn weer schoon!! We maken ons op voor de laatste etappe van de reis die we al 'DE REIS VAN DE WIND' noemen.


Klik hier voor deel 9