Herfst 2006 Italie Sicilie

REISVERSLAG ITALIE/SICILIE 2006

11 september 2006

1 Reis ItalieOm een uur of elf vertrokken uit Hollandsche Rading. Rustige rit door Belgie en Luxemburg.
Onder de stad Luxemburg, bij Dudelange, een goede overnachtingsplek gevonden uit de Facile en Route. Bij het Boulodrome.
Leuke ontmoeting met een Groninger die zelf een camperplek heeft gecreëerd bij zijn huis in Groningen. Er heeft een artikel hierover gestaan in het blad van de NKC.

12 september 2006

Vandaag doorgereden tot aan Melano, Zwitsers/Italiaanse grens, daar op de camping Paradiso aan het meer van Lugano overnacht, een ACSI camping.

13 september 2006

Via Milaan, Parma, Bologna, Florence, Siena naar de kust. Daar in Castiglione della Pescaia op de ACSI camping Baia Azzurra gestaan. Het was een lange rit vandaag, maar er zijn onderweg weinig goede overnachtingsplekken.
2 Zwitserland (5)Redelijke, maar echt Italiaanse camping, met veel regels!!! Er is een mooi zwembad, maar daar mag je zonder badmuts niet in. Zo’n ding hebben wij niet bij ons. Het weer wordt slechter.
’s Avonds ons eerste pizzaatje gegeten in het camping restaurant. De volgende dag toen het nog droog was een eind langs het strand gelopen, dat wel direct aan de camping ligt. Tegen de avond begon het te storten van de regen. Blubber alom!!! En dan te horen dat het in Nederland zomers warm is. Onze buren boffen maar met het weekje Friesland in de caravan!!!

15 september 2006

Vandaag doorgereden naar Rome op de camper parkeerplaats aan de rand van de ringweg. Een prima plek, veilig en goed bereikbaar met de bus. In een kwartiertje ben je bij het grote station in Rome vanwaar je alle kanten op kunt. Kenneth gebeld voor z’n verjaardag. Zij zitten heerlijk in Zeeland en boffen met het prachtige weer in Nederland.
Wij zitten hier in de regen.

16 september 2006

Met de bus naar Rome en daarna begonnen bij Piazza Spagna, de spaanse trappen.
3 Rome (2)3 Rome (15)Alles ziet er heel mooi uit, maar helaas giet het van de regen dus we hebben maar een tweede paraplu gekocht en bekijken alles vanonder een gekleurd scherm!!!
Natuurlijk de bar in voor de koffie, dan via de Via del Corso een grote winkelstraat (het is zaterdag, dus druk) gelopen naar de Trevi fonteinen. Alsof het nog niet nat genoeg was. Het is een prachtig stuk barokke bouwkunst. Af en toe een kerk binnengelopen, die allemaal prachtig zijn van binnen.
Daarna het Pantheneon bekeken, door naar de Piazza Navona, waar we in een van de zijstraatjes een leuk restaurantje hebben gevonden. Het eten was er ook nog heel lekker.
Daarna door naar het Campo di Fiori, een leuk plein waar marktkramen staan.
Vandaar naar het Palazzo Altemps gelopen, een museum van oude Romaanse kunst. Veel prachtige beelden en wandschilderingen.
Toen, nog steeds te voet naar het Colosseum/Romeins Forum waar we alleen aan de buitenkant zijn langsgelopen.
Voor vandaag was het meer dan genoeg, dus met de bus terug.


17 september 2006

Heel de nacht heeft het gegoten van de regen. Na het ontbijt, toen het een beetje opklaarde weer de bus naar het Termini station. Stamp en stampvol!!!! Dus goed de hand op de tas gehouden, we worden op de camperplaats steeds gewaarschuwd goed op te passen voor zakkenrollers.
3 Rome (20)3 Rome (28)Met de bus naar het Vaticaan, en zowaar, het blijft droog met af en toe een beetje zon.
De rij voor de St. Pieter was ongeveer 2 km lang, dus wij lieten die beurt maar voorbijgaan.
Op het plein voor de St. Pieter waren grote schermen opgesteld, waar de Paus op 12 uur het gebed en de zegen uitsprak. Het was er erg vol, maar we hebben gezien hoe hij vanuit zijn zomerverblijf de mensen toesprak.
Veel geestelijken uit de hele wereld komen hiernaar toe. Het ziet er allemaal erg mooi uit, grote fonteinen, veel beelden en prachtige gebouwen.
3 Rome (41)Vanaf het plein zijn we gaan wandelen langs de Tiber, richting Travestere, een oude volkswijk.
Een mooie wandeling, en nog steeds droog. Travestere is een erg leuke en gezellige wijk, met veel smalle straatjes, leuke pleinen en veel terrasjes. Na een lekker drankje hebben we hier weer een leuk restaurantje gevonden, waar we een echt zondagse maaltijd hebben genuttigd.
Daarna weer vol goede moed de wandelschoenen aan en weer richting het Colosseum en Romeins Forum, waar we nu doorheen zijn gewandeld. Het duizelt je af en toe van alle bezienswaardigheden. Ongelooflijk wat er in Rome is gebouwd in vroeger tijden.
De bus weer naar het station en vlak bij het station de prachtige kerk Santa Maria Maggiore bekeken. Wat een rijkdom!!!!
Om een uur of vijf weer richting de camper.
Het is veel om in twee dagen te doen, maar we willen verder.

18 september 2006

Om een uur of tien vertrokken uit Rome, erg druk, maar je bent snel op de grote rondweg richting Napels.
Via Napels, Salerno richting kust. In Praia a Mare de camping International, natuurlijk weer een Acsi met korting!!!!!
4 Praia a MareGoede camping direct aan een groot strand. Het seizoen is echt voorbij. Alles wordt op het strand al afgebroken. De camping sluit eind september. Het is een leuk plaatsje waar je makkelijk op de fiets heengaat, via mooie fietspaden langs het strand.
Het weer wordt elke dag beter, tegen de avond ging het weer regenen, maar vanmiddag toch al een poosje aan het strand gezeten. Heerlijk.
De volgende dag weer even op de fiets en daarna heerlijk een poosje aan het strand met een boek.
Toch later weer regen!!!

21 september 2006

Vertrek uit Praia a Mare om 9.15 uur, richting het zuiden. De natuur is prachtig hier in 5 San FantinoCalabrië, mooie bergen en geweldig veel stranden. Overal zie je huizen en bebouwing.
Bijna alle plaatsjes zijn voorzien van de Italiaanse Lido s, strandtenten waar je moet betalen om aan het strand te komen, voorzien van parasols en ligstoelen.
Naarmate we zuidelijker komen, zie je ook meer vrije stranden.
Onderweg boodschappen gedaan en allemaal lekkere dingen gekocht.
Zijn nu op een camping in Taureana, camping San Fantino, waar ook een grote groep duitse camperaars verzameld voor een Sicilië reis.
Morgen gaan we over met de ferry. Moet een hectisch gebeuren zijn!!!22 september 2006

Vandaag vanuit Calabrië de oversteek gemaakt naar Sicilië. We waren gewaarschuwd voor grote drukte en hectiek, maar het viel mee. Alles wordt goed aangegeven en we hoefden maar een half uurtje te wachten voor de oversteek. 7 Fondachello Etna (1)Het is net Den Helder/Texel, binnen 6 Ferry naar Messina (2)een half uur ben je op Sicilië.
Zo snel mogelijk de stad, Messina, uitgereden en via de autoroute naar een plaatsje aan de kust, Fondachello (het lijkt wel een drankje!)
Daar een simpele camping El Makambo, waar we gezellig naast een paar Italianen uit Rimini stonden en die ons van alles lieten proeven, leuke mensen!
De camping lag direct aan een kiezelstrand waar we af en toe een paar uurtjes doorgebracht hebben. Het weer was nog steeds niet geweldig. Vaak regen.

24 september 2006

Vandaag vertrokken en doorgereden naar Fontane Bianchi, een echt toeristen badplaatsje.
Zondag, dus tussen de middag, een restaurantje gezocht. Het strand stelt niet veel voor, je moet tussen het Lido (strandtent) en de stoelen naar een stukje zand zoeken.
Maar we zijn hier omdat je vanuit hier makkelijk met de bus naar Siracusa kunt.

25 september 2006

9 Siracusa (12)Vanochtend op tijd met de bus mee richting Siracusa, een half uurtje rijden. Het is een mooie stand met een oude barokke wijk, waar heel veel monumenten zijn. Daar rustig doorheen gelopen en eea bekeken. Tussen de middag een lekkere pasta gegeten en s’middags naar de antieke Griekse wijk met een oud theater. Ook daar weer alles bekeken. Vermoeid, maar voldaan de bus terug naar de camping.

26 september 2006

10 camp. Punta Braccetto (1)Vandaag vertrokken en rond het middaguur op Punta Braccetto, camping Scarabeo, aangekomen.
Hier is niet zoveel te bekijken maar het is een prachtige camping, mooi aangelegd en voorzien van prachtig sanitair, we hebben zelfs een eigen toilet met wastafel. Helemaal Italiaans design.
Het ligt ook nog aan een lekker zandstrand in een mooie baai, alleen valt er soms nog veel regen.


27/28/29 september 2006

Maarten gebeld voor zijn verjaardag. We gaan morgen kijken of het mailtje is aangekomen.
10 camp. Punta Braccetto (2)Het bevalt goed hier, op de fiets naar Santa Croce geweest waar een weekmarkt was en een supermarkt. Dus goed voor aanvulling van de voorraad. Het is hier echt het boerenland, veel tomaten/paprika kassen etc. Het weer wordt steeds beter.
De zee is nog wild maar de temperatuur is heerlijk.
We gaan morgen proberen dit te verzenden.
Nou, dat is dus niet gelukt, op de camping was wel een internetmogelijkheid maar wij konden onze floppy niet op de weblog plaatsen. Wel alle berichten van hotmail gelezen.

2 oktober 2006

Vertrokken van de camping Scarabeo, in Punta Braccetto.
Op naar cultuur!!!
11 Tempels AgrigentoEen plekje gezocht in San Leone, vlakbij de tempels in Agrigento, s’avonds wat gegeten op de camping.
3 oktober 2006
Met de bus vanaf de camping naar de vallei van de tempels in Agrigento. Prachtig om hier te zien wat er nog uit de oude Griekse tijd staat. De monumenten worden hier goed onderhouden en je brengt er minimaal een halve dag zoet. Er zijn mooie wandelpaden en je kunt op je gemak door alle tempels lopen. Zeer de moeite waard.
Weer met de bus terug.De camping ligt aan een mooi strand, dus hebben we s’middags nog lekker gezwommen.

4 oktober 2006

Weer verder, eerst de broodnodige boodschappen gedaan in Porto Empedocle, vlakbij Agrigento. We missen in Italië de grote supermarkten, zoals in Frankrijk. Je moet vaak echt zoeken en soms moet je er een dorp voor inrijden wat vaak moeilijk gaat met die grote kar van ons!!!
11 Tempels Agrigento (4)12 Torre Salsa (19)Als we dus de gelegenheid hebben slaan we flink in, zoals vandaag.
Gestopt bij Torre Salsa, bij een Agri-tourismo camping.Kwam eerst een beetje vreemd over,
Een zeer strak opgezette kleine camping bij een natuurgebied, maar we hadden zoiets van, vooruit voor een nacht is het te doen.s’Middags zijn we naar beneden, naar het strand gelopen en daar bleek een tweede deel van de camping te zijn. Werkelijk een prachtige stek, direct aan zee, bij een prachtig strand. GEEN LIDO’s, geen strandstoelen, alleen ruimte!!!
Wij dus terug gelopen naar de camping boven en de camper opgehaald en naar beneden gereden, over een stenige weg vol kuilen. Het leek Griekenland wel van 30 jaar geleden!!!!
Maar zeer de moeite waard. We staan hier met een 4-tal campers, er zijn douches en een kraan met zoet water.
Het is een beschermd natuurgebied dus we mogen geen zeep o.i.d. gebruiken, maar het water is belangrijk. Elke dag wordt het vuil opgehaald door een campingmedewerker en hij zorgt ook s’morgens voor vers brood. Je kunt wijn, olie en eieren kopen. Om de dag komt er een visser langs met verse vis. Voorlopig zitten we goed. Dus poepen in de zee en zuinig met ons zoete water!!!!

5 oktober 2006

12 Torre Salsa (3)Er staan hier twee duitse stellen, die zowaar erg leuk zijn!!!
Vandaag een lange wandeling langs het strand gemaakt, het weer was licht bewolkt maar wel lekkere temperatuur, zo’n 25 graden. We hebben zeker 15 km gelopen alsmaar langs het strand. Aan het eind van de baai waren wat restaurantjes, daar hebben we wat gegeten en gedronken. Toen weer terug gelopen. Een hele tippel!!!!

6 oktober 2006

Weer een wat bewolkte dag. Een beetje gelummeld en gelukkig hadden we een stuk lekker vlees en groente, dus we hebben tussen de tussen de middag de barbecue aangestoken en heerlijk gegeten.
Het is s ‘avonds al vroeg donker, dus we proberen maar tussen de middag te kokkerellen.

7 oktober 2006

Een dag uit het boekje!!! Om 8 uur al volop zon, half negen kwam de bakker met vers brood en heerlijk ontbijten in de zon. Daarna was het de beurt aan de visser, garnalen en goudbrasems gekocht. Vis is hier wel duur!!! Maar wat een service.
12 Torre Salsa (22)12 Torre Salsa (23)Toen naar het strand, Rob op pad voor zijn dagelijkse wandeling en ik lekker in de zon.
Tegen een uur of twee het vuurtje aangemaakt en de vissen gegrild, we hadden ook nogal wat groente en daarvan een soort italiaanse ratatouille gemaakt. Was allemaal heerlijk.
Na de afwas, gezegend dat water hier op het strand! Weer lekker gezwommen en in de zon gelegen, het weer was subliem vandaag, onbewolkt en zo’n 25 graden, licht windje erbij.
12 Torre Salsa (25)12 Torre Salsa (34)Dit is echt een plek waar je wel enkele weken kunt doorbrengen, mits het weer goed blijft. De natuur is hier prachtig, geen bouwsels, alleen maar rotsen, zand en struiken.
Helaas hebben we bijna geen ontvangst op de telefoon en moeten naar boven de rotsen op om te kunnen bellen.
SMS-je van Peter gekregen uit Marokko, ook daar alles naar de zin.
Berichtje teruggestuurd. Dat ging helaas niet via ons speciale buitenlandnummer, dus maar via ons mobiele nederland toestel.
Gelukkig hebben we telefonisch ons tegoed op onze buitenland telefoon kunnen bijladen. Werkt verder goed.
Als het zulk mooi weer blijft zullen we hier nog een paar dagen blijven, tot de accu’s en de koelkast leeg zijn. Dan maar weer wat cultuur snuiven, er is hier zoveel te zien, we moeten echt selecteren want van de ene kerk naar de andere en dan weer de volgende ruïne hoeft voor ons niet.
Al die barokke kerken lijken ook veel op elkaar.
Zo gauw we in de gelegenheid zijn zullen we dit versturen. Er zijn hier minder internet mogelijkheden dan in Marokko, maar we gaan op zoek. We hebben nu alles op een memory stick gezet. Hopelijk werkt dat beter.

9 oktober 2006

Vandaag vertrokken uit Torre Salsa, wat boodschappen gedaan in Sciacca bij een goede 12 Selinunte (2)super. Doorgereden naar Selinunte en daar de opgravingen bekeken van vele Griekse tempels.
Deze zijn hier in zeer goede staat en echt de moeite waard. Veel mooier en beter bewaard dan we in Griekenland hebben gezien.
Doorgereden naar een camping in Mazara, een grote vissersplaats.
S’avonds op de fiets naar de haven, er is hier niet veel te beleven, dus maar weer terug naar de camping waar we in het restaurantje van de camping een pizza hebben gegeten.

10 oktober 2006

13 Camping Bissione (3)Vandaag naar camping Bissione in Petrosina gereden. Een erg mooie camping in een grote palmentuin. Prima plek om een wasje te draaien in de machine. Het strand stelt hier niet veel voor maar het is erg rustig, we gaan op de fiets naar het strand en brengen een paar uurtjes per dag door met lekker in de zon liggen.

 

12 oktober 2006

Via Marsala, DE stad van de Marsala wijnen, naar Trapani gereden en daar bij de haven geïnformeerd naar de overtocht met de vrachtboot. Deze vaart van Trapani naar Livorno
3 x per week. 14 Mazara (4)Wij zijn van plan om hiervan gebruik te maken omdat dit onze terugreis met zo’n 1300 km inkort. De prijs voor de overtocht is 172 euro en dat is veel goedkoper dan een eventuele ferry naar Genua, dat kost ongeveer 475 euro!!!
Doorgereden naar Castellamare, een grote badplaats.
Er is hier een prachtig strand met heel veel strandtenten, die nu bijna allemaal gesloten zijn.
De camping ligt erg mooi, boven het strand op een rots en je hebt een fantastisch uitzicht.Het stadje is op loopafstand en erg leuk. Gelukkig is hier niet alles dicht.
Het weer is goed en we zitten geregeld op het strand, heel schoon water.

14 oktober 2006
Vandaag aangekomen op een kleine camping in Sferracavalo, dichtbij Palermo.
Helaas regen!!!!!
Hier hebben we s ‘avonds in een visrestaurant(El Delfine Blue) een sublieme maaltijd genoten, echt super!!!

15 oktober, zondag

17 Monte Reale (31)Gewapend met de parapluis zijn we vandaag met de bus naar Palermo gereden. Daar weer de bus naar Monreale, een historisch stadje met een prachtige kathedraal. Deze is van binnen voorzien van 6500 m2 mozaïek, echt prachtig. Het is een leuke plaats om door te lopen, er is een mooie kloostertuin.
De bus weer terug naar Palermo. Helaas is op zondag de busdienst een beetje ontregeld, we hebben echt overal heel lang op de bus moeten wachten, en dat terwijl het constant regende!!!

16 oktober 2006

Opnieuw met de bus naar Palermo, nu een perfecte verbinding.
Heel erg veel gezien, mooie pleinen met barokke paleizen en kerken. 18 Palermo (18)De gigantische kathedraal. Naar de catacomben, waar allemaal geraamtes te zien zijn, die nog wel hun originele kleding aan hebben. Heel indrukwekkend, maar wel een beetje luguber!!
We hebben veel door de stad gelopen, waar veel hectisch verkeer is. Gelukkig ook leuke terrasjes en cafeetjes, waar je heerlijke panini’s kunt eten. Een drukke en chaotische, maar gezellige stad!!
Vandaag gebeld met Italtrag voor de overtocht vrijdag vanuit Trapani naar Livorno. Heel makkelijk per telefoon te regelen.

17 oktober 2006

Vandaag naar San Vito lo Capo gereden. Helemaal op de noord-westelijke punt van Sicilië.
17 San Vito lo Capo (2)17 San Vito lo Capo (6)Door een prachtig bergachtig landschap gereden en dan kom je in het vissersplaatsje uit.
Er is hier ook veel toerisme.
We konden hier op een grote parkeerplaats aan het strand vrij kamperen. Een erg mooie plek
direct aan het strand. Voor de service, legen van het toilet, schoon water etc. konden we terecht op de camping die tegenover de parkeerplaats ligt. Deze was officieel gesloten, maar wel beschikbaar voor de camperaars.
Het dorpje ligt op loop/fietsafstand en de super is vlakbij. Een hele goed plek.
We hebben hier veel tips gekregen voor goede vrije kampeerplekken op Sicilië van een Duitser die hier al vele jaren overwintert.
Nog steeds mooi weer, en af en toe een regendagje, maar dan is het wel 20/22 graden.

20 oktober 2006

Vandaag naar Trapani voor de overtocht. Trapani is ook weer een mooie barokke stad, met heel veel paleizen. Een stadswandeling gemaakt en daarna naar de haven.
18 Trapani (4)Alles was keurig geregeld en om een uur of 7 vertrok het schip. Dit was helemaal volgeladen met opleggers en daartussen waren een paar campers geplaatst.
We hadden de beschikking over een hut, simpel, maar met schoon beddengoed. We hadden ook geboekt voor de maaltijden, maar we konden ook in de eigen camper. Het was ook wel beter geweest om daar iets te maken want het eten was niet bijzonder. Je mag alleen niet in de camper slapen.
De overtocht was verder prima, de zee rustig. Een geluk dat we in de camper konden want het was vrij vochtig buiten.

21 oktober 2006

Om een uur of 8 aangekomen in Livorno en doorgereden naar Marina de Pisa. Daar is een grote parkeerplek voor campers met alle voorzieningen. Prima.
Vlakbij een restaurantje, waar we dan nog maar een keertje lekker vis hebben gegeten.


22 oktober 2006

Via La Spezia/Milaan naar het meer van Lugano. Op een camping overnacht.

23 oktober 2006

19 Elzas (7)Via Basel/Mulhouse naar Colmar, de Elzas gereden.
Daar Riquewihr, het wijndorp bekeken. Natuurlijk wat wijn gekocht en door naar Ribeauville
Ook een leuk wijnstadje. Helaas goot het weer eens van de regen, dus maar weer de plu’s tevoorschijn gehaald en het stadje bekeken.
S’avonds weer terug en daar lekker gegeten.
De omgeving is hier prachtig, vooral nu overal de herfstkleuren te zien zijn.

24 oktober 2006

Via Nancy/Metz naar Martelange, grens Luxemburg/ België, gereden en daar de tank volgegooid en wat drank gekocht. Loont de moeite om dit kleine stukje om te rijden.
Vandaar doorgereden naar Hamoir in de Ardennen naar een goede vrije camperplek, direct aan de Ourthe.

25 oktober 2006

Weer in Nederland, we hebben een kleine 6000 km gereden, heel veel gezien.
Na een wat onwennige start in Italië, het drukke verkeer in het noorden, moeilijk te vinden supermarkten, verlaten vakantieoorden, en heel jammer een regenachtig Rome, zijn we verliefd geworden op Sicilië.
Het is mooi, veel cultuur, prachtige stranden, natuurparken en buiten de steden ook erg rustig.
Het weer was ook heerlijk. Heel veel zon, goeie temperatuur en af en toe wat regen.
Absoluut geen maffia te bekennen!!!!!!(of zijn wij ze misgelopen?)
Wij gaan zeker terug.